Dr. Dragoș Porumb: „SJU Buzău ar mai face față 30 de ani, dar pentru asta are nevoie de medici suficienți”

23 februarie 2021 | 0 comentarii |

Președintele filialei Buzău a Colegului Medicilor susține apelul făcut de organizația profesională către autorități, în scopul îmbunătățirii infrastructurii și acoperirii deficitului de medici, dar crede că cea mai mare problemă în spitalele din provincie este criza de specialiști.

 

Colegiul Medicilor din România (CMR) a lansat un nou apel către autorități, după incidentul de la Institutul Marius Nasta, atrăgând atenția asupra faptului că personalul medical de aici și din celelalte unități sanitare a ajuns la un nivel ridicat de surmenare. Medicii atrag atenția că, pe lângă atribuțiile pe care le are, trebuie să răspundă și pentru „minusurile unui sistem de Sănătate care, de la Revoluție și până în prezent, nu a beneficiat de investiții majore, corecte, pentru o infrastructură adecvată”. Aceste minusuri sunt date de infrastructura învechită, existentă în cele mai multe din spitalele publice, coroborată cu deficitul de personal medical, și nu au apărut odată cu pandemia.

Sunt probleme cronice, de zeci de ani, și trebuie să ne gândim atât la medici, la personalul medical, dar și la pacienți și aparținătorii acestora, care trebuie să pășească cu încredere în unitățile medicale românești. Medicii și personalul medical trebuie să lucreze și pacienții să beneficieze de servicii medicale într-un mediu sigur. Dacă echipamentele din spitale au nevoie de mentenanță periodică, medicii și echipele din unitățile medicale, mai ales din spitalele Covid, unde activitatea a fost la foc continuu în ultimul an, de ce au nevoie?” întreabă retoric, dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București și dr. Daniel Coriu, președintele CMR.

 

Dr. Dragos Porumb

Președintele Colegiului Medicilor din Buzău, dr. Dragoș Porunb, s-a declarat total de acord cu aspectele semnalate de conducerea centrală a organizației profesionale, menționând că problemele despre care se vorbește în comunicat se resimt și la nivelul județului Buzău.

Și la noi există infrastructură învechită, mai ales dacă vorbim de Spitalul Județean de Urgență, care are mai bine de 45 de ani, sau de secțiile exterioare de la Gărlași, care sunt și mai vechi. Ideal ar fi să se construiască de la zero un spital adaptat și dotat conform cerințelor actuale, dar știm bine că este foarte dificil. Deocamdată, deși aspectul exterior nu are cum să fie al unui spital modern, infrastructura SJU Buzău este foarte bună și face față nevoilor pacienților din județ. Cu infrastructura actuală și cu unele investiții făcute pe parcurs, spitalul ar mai face față cel puțin 30 de ani de acum încolo, însă cu condiția de a dispune de personalul necesar”, a declarat oreședintele CJM Buzău, medic chirug ortoped în cadrul Spitalului Județean de Urgență.

 

Dr. Porumb, care a fost și director medical, spune că resursa umană este principala problemă la nivelul SJU Buzău, iar rezolvarea acesteia ar putea să necesite mai mult timp. „Sunt secții care se confruntă cu lipsă acută de personal, iar cea mai mare problemă este la Medicină Internă, unde există un sigur medic, la o secție cu 70 de paturi. Nici la Oncologie nu sunt suficienți medici, raportat la numărul de pacienți, și nici la UPU, unde avem un flux mare de pacienți zilnic. Medicii care sunt, sunt buni profesioniști, dar nu au cum să facă față unui număr atât de mare de pacienți. La Medicină Internă erau cinci medici, acum e unul singur, și acela pensionar, care a acceptat să-și prelungească activitatea o perioadă, dar chiar dacă ar veni unul sau doi, tot e dificil să faci față unei secții cu 70 de paturi”, a mai declarat președintele CMR Buzău.

 

Președintele CJM Buzău este însă de părere că timpul va rezolva această situație, pe măsură ce locurile mai tentante din alte spitale se vor ocupa. „Salariile sunt acum mai bune decât cele din privat, autoritățile locale oferă și o serie de facilități pentru medicii veniți din alte județe, dar cu toate acestea mulți evită să vină aici. Asta și pentru că știu că e mai mult de muncă, iar ei preferă să se ducă în alte părți, unde primesc același salariu, dar sunt mai puțin solicitați. De exemplu, la spitalul din Nehoiu sunt 3 medici interniști și un gastroenterolog, care preferă să lucreze acolo decât la SJU Buzău, unde e mai multă nevoie de ei. S-a discutat cu ei, dar le convine mai mult așa, pentru că la Nehoiu e mai puțin de muncă, iar salariul este același. Situații similare sunt și în alte părți, și trebuie să așteptăm ca aceste locuri care par mai atractive să se ocupe. Eu sper ca medicii din noile generații să dorească să se implice mai mult și astfel să nu mai fugă de spitalele mari, unde deși e mai mult de muncă, exostă și  oprtunități mai mari de avansare în carieră”, a mai declarat dr. Dragoș Porumb, exclusiv pentru www.sanatateabuzoiana.ro.

 

Claudiu Damian

Managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, confirmă criza de medici cu care se confruntă unitatea medicală, dar spune că din 2014, de când a ptreluat conducerea celei mai mari unități medicale cu patri din județ, face eforturi să rezolve această problemă. „De când am preluat managementul acestui spital a fost criză de medici, dar permanent s-au făcut eforturi pentru a corecta această situație. Peste 45 de medici au fost angajați în Spitalul Județean de Urgență în cei aproape șapte ani de când sunt aici, dar din păcate, deficitul s-a menținut, pentru că mulți dintre medicii care erau atunci s-au pensionat, iar vreo 15 dintre ei au plecat în special în București sau la clinici private, pentru că așa cum se știe, până acum doi ani salariile erau mici la unitățile sanitare de stat. A mai venit și pandemia, iar în ultimul an au fost suspendate angajările pe perioadă nedeterminată, dar acum sperăm să rezolvăm și această situație, odată cu debolcarea posturilor. Avem deja în organizare concursuri de angajare pentru un medic radiolog și un farmacist și mai avem câteva promisiuni ale unor medici tineri care vor să vină la Buzău. La Medicină Internă, este adevărat, acum nu avem decât un medic pensionar care a acceptat să-și prelungească activitatea pe perioadă determinată, dar de la 1 martie ne mai vine un rezident, avem și doi gastroenterologi care au promis că vin la noi, sperăm ca în curând să intrăm cât de cât în normalitate”, a declarat pentru Sănătatea Buzoiană, Claudiu Damian.  

Managerul SJU Buzău speră ca facilitățile care li se acordă medicilor nou veniți să atragă cât mai mulți tineri, pentru că acești vor primi, pe lângă prima de instalare, care constă în acordarea unui unui salariu de 2.300 de lei/lună în plus, timp de șase luni, la care se adaugă decontarea chiriei și utilităților de ătre Consiliul Județean, până la 1.000 de lei lunar. Mai mult, spitalul îi ajută pe medicii care doresc asta, să-și completeze competențele și să avanseze în profesie, plătindu-le cursurile acreditate necesare.

 


Adaugati un comentariu


 

*