Un scurtcircuit la o priză, posibila cauză a incendiului de la spitalul din Ploiești

12 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

În timp ce autoritățile caută vinovații, medicii atrag atenția că astfel de tragedii se pot întâmpla oricând, dacă nu se vor face eforturi pentru ca spitalele să îndeplinească condiții de siguranță pentru pacienți și personal.

 

Primă ipoteză a pompierilor care investighează cauzele producerii incendiului ce a avut loc ieri la secția exterioară de Boli Infecțioase a SJU Prahova este aceea că focul a fost generat de o scânteie produsă la o priză, în condițiile în care în atmosferă era o concentrație mare de oxigen. Potrivit managerului spitalului, dr. Bogdan Nica,  scurtcircuitul este trecut ca posibilă cauză în procesul verbal întocmit de ISU Prahova, în urma intervenției de ieri dimineață. Se presupune că scurtcircuitul s-a produs în momentul în care o infirmieră încerca să-i pună masca de oxigen unui pacient agitat. Din cauza agitației acestuia, patul s-a mișcat și s-a atins de priză, moment în care s-a produs o scânteie care a aprins oxigenul degajat în încăpere.

Deși a fost stins în doar trei minute, datorită intervenției ferme a personalului care a folosit extinctoarele, focul s-a manifestat suficient de violent pentru a provocat moarta a doi pacienți de 74 și 75 de ani, internați cu Covid-19 într-o rezervă a spitalului și rănirea infirmierei care se afla în salon. Aceasta este o caracteristică a incendiilor izbucnite în spațiile cu o concentrație mare de oxigen, care se manifestă violent în primă fază, din cauza gazului din încăpere care întreține arderea.

Dacă inițial se anunțase că infirmiera suferise arsuri pe 40% din suprafața corpului, odată ajunsă la spitalul Floreasca din Capitală, medicii de aici au constatat, din fericire, că îi fusese afectată doar 10% din suprafața corpului. Combinezonul cu care aceasta era echipată a fost cuprinsă de flăcări de la nivelul picioarelor, ceea ce pare să confirme ipoteza că focul a izbucnit de la nivelul prizei aflate la baza patului.

 

Managerul unității medicale a reamintit că secția fusese renovată recent, instalațiile electrică și de oxigen erau noi și verificate recent, fără a fi constatate probleme, iar la nivelul secției era asigurată o bună ventilație, existând și detectoare pentru concentrațiile prea mari de oxigen.

Despre o amendă primită la începutul anului pentru anumite neconformități, managerul Bogdan Nica a declarat că „s-a luat în luna februarie a acestui an pentru faptul că, din 2014, acest spital nu a îndeplinit condiţiile de autorizare. Noi am primit buget de la Consiliul Judeţean, pentru că de la Ministerul Sănătăţii, în anul de graţie 2021, am primit zero lei, şi imediat ce am primit bugetul, am început procedurile prealabile. Suntem deja cu avize pe trei corpuri, iar în 30-40 de zile şi secţia exterioară de Boli Infecţioase va primi autorizaţia definitivă de securitate la incendiu. La controlul ISU din februarie, la Boli Infecţioase nu s-au găsit nereguli de niciun fel, dar  s-au găsit nereguli în ceea ce priveşte numărul de extinctoare, pe care l-am remediat. La Boli Infecţioase nu mai era nimic de remediat. Era secţia noastră fanion, unde erau cel mai bine trataţi bolnavii şi avea toate verificările”, a explicat Nica.

Bogdan Nica este manager al Spitalului Județean din Ploiești din octombrie 2020, iar anterior a deținut mai multe funcții de conducere, între care și cea de director al DSP Prahova, între lunile mai și iunie. Când a fost învestit la conducerea celui mai mae spital din Prahova, el declara că își dorește ca „această unitate sanitară să se transforme, din Spitalul Groazei, într-un spital modern, care să ofere cele mai bune servicii de sănătate prahovenilor”.

 

Dr Catalina Poiana

Această nouă tragedie – a patra în decurs de mai puțin de un an – a determinato pe dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București să ceară imperativ, autorităților, să investească serios în infrastructura din Sănătate, subliniind că astfel de evenimente scad considerabil încrederea populației în sistemul medical. „Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti transmite condoleanţe familiilor victimelor acestui incendiu, precum şi mesajul nostru de susţinere pentru răniţi şi pentru colegii noştri din Prahova. Dar oare câte mesaje de condoleanţe va trebui să mai trimitem? Mi-aş dori să dăm un mesaj că începem să construim infrastructură nouă în spitale – infrastructură care să poată să îndeplinească toate condiţiile şi să primească şi tot-discutata, dar necesara autorizaţie de securitate la incendiu. Mi-aş dori să dăm un mesaj că se sapă fundaţia unui nou spital, nu că se sapă cu cazmaua gropi în cimitire pentru victimele incendiilor din spitalele româneşti. Presiunea pe spitalele care asigură asistenţă persoanelor cu Covid-19 este una foarte mare – este un laitmotiv al acestei perioade pe care îl vedem concretizat clar: cedează infrastructura, cedează fierul, betonul, cablurile şi instalaţiile. Şi vedem că în faţa pandemiei, singura care rezistă şi este acolo este resursa umană. Domnilor şi doamnelor decidenţi ai momentului, problema infrastructurii nu este numai o problemă a acestei perioade, este o situaţie care persistă de zeci de ani: asiguraţi condiţii de muncă pentru ca resursa umană din sănătate să rămână în sănătatea românească! Medicii sunt primii cu care pacientul interacţionează în sistemul de sănătate şi o parte a populaţiei simte şi reproşează neajunsurile unui întreg sistem şi aruncă această vină pe umerii medicilor. Rugăm populaţia să ştie şi să înţeleagă că medicii şi personalul medical sunt cei care aduc sănătatea, dar nu pot să construiască infrastructură, pentru că nu sunt decidenţi”, a declarat dr. Cătălina Poiană.

 

Dr. Daniel Coriu

Și conducerea Colegiului Medicilor din România a transmis un mesaj, în urma evenimentului de ieri. „Transmitem condoleanțele noastre familiilor celor care i-au pierdut pe cei dragi, un gând pentru sănătate celor răniți și întreaga noastră susținere pentru cei care se aflau în unitatea medicală în momentul acestei tragedii. Cine este de vină? Cine a greșit? Cum s-a întâmplat? Vom afla… Cum s-a aflat și la Piatra Neamț. Am văzut și am auzit că oamenii care lucrau la spital sunt cercetați… Dar oare nu poate fi cercetată și trimisă în judecată o întreagă perioadă, anii de zile în care nu s-au făcut investiții, perioada în care personalul medical a trăit cu salarii de mizerie, perioada în care întreg sistemul medical a fost lăsat de izbeliște, la voia întâmplării, cu schimbări ale miniștrilor sănătății mai rapide decât anotimpurile? Aceasta este o constatare amară a unei alte dimineți și zile triste pentru sistemul de sănătate românesc, în care discuțiile par luate cu copy/paste de la atâtea alte tragedii. Iarăși discutăm că spitalul nu are autorizație de securitate la incendiu. Dar câte spitale din România au această autorizație? Este clar că trebuie să existe, spitalele să îndeplinească condiții de siguranță pentru pacienți și personal. Din păcate, vorbim de condiții pe cât de importante, pe atât de dificil, dacă nu imposibil de îndeplinit întocmai de multe dintre unitățile medicale din România din cauza infrastructurii, din cauza clădirilor vechi și a circuitelor necorespunzătoare. Este un cerc vicios: cârpim în loc să construim, cârpelile cedează și se întâmplă o nouă tragedie. Mai avem un mesaj foarte important: celor care vor să ridice o barieră între medici și populație le spunem că nu pot să facă acest lucru, că nu medicii construiesc spitale, nu medicii dau foc la spitale. Medicul și pacientul sunt împreună în spitale. Medicul și pacientul sunt de aceeași parte a baricadei – ambii doresc un sistem medical românesc funcțional. Da, acest incendiu a avut loc tot într-un spital Covid, pentru că da, aceste unități și personalul care le deservește sunt supuși la o presiune extrem de mare”, declarat dr. Daniel Coriu, președintele colegiului Medicilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*