Șefa ATI de la maternitatea Bucur, anchetată de Colegiul Medicilor după ce a fost confirmată cu Covid-19

8 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Aceasta s-ar fi prezentat la serviciu deși avea simptome specifice infecției cu noul coronavirus și ar fi omis să completeze rubrica de temperatură din chestionarul de triaj.

 

Șefa secției de Terapie Intensivă de la Maternitatea Bucur completează lista cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus, doar că în cazul său, acest incident nefericit vine „la pachet” cu o cercetare disciplinară și o anchetă a Colegiului Medicilor din Municipiul București. Toate acestea, din cauza faptului că medicul s-ar fi prezentat la serviciu deși avea simptome specifice Covid-19 și reprezenta un risc de infectare pentru colegi și pentru pacienți.

S-a întâmplat în data de 4 septembrie, când medicul anestezist era de gardă și s-a prezentat la serviciu, cu toate că simptomele infecției cu noul coronavirus începuseră să se manifeste. Într-un comunicat remis ulterior de conducerea Spitalului Sf. Ioan, de care aparține maternitatea Bucur, se menționează că dr. Rodica Ologu prezenta stare febrilă, însă a omis să precizeze acest lucru în momentul în care a completat formularul de triaj pe care fiecare cadru medical îl completează la intrarea în tură.

 

Mai exact, șefa secției ATI a lăsat necompletată rubrica de temperatură din chestionar, însă după intrarea în tură a purtat în permanență echipament de protecție și a stat izolată în cabinet. Ulterior, pentru că simptomele nu au dispărut, s-a prezentat la secția de urgențe a spitalului Sfântul Ioan, unde a fost izolată și i s-a făcut testul Covid. Din păcate, rezultatul testului a fost pozitiv, așa că dr. Rodica Ologu a fost transferată la spitalul Victor Babeș.

La nivelul Maternității Bucur a fost demarată imediat o anchetă epidemiologică, fiind dispusă și cercetarea disciplinară a medicului, pentru nerespectarea protocolului anit-Covid și omiterea cu bună știință a furnizării  de date corecte privind starea de sănătate la intrarea în tură.

 

La scurt timp după ce conducerea spitalului Sfântul Ioan a remis un comunicat referitor la acest caz, Colegiul Medicilor din Municipiul București, organizație profesională din care face parte și dr. Rodica Ologu, s-a autosesizat și a demarat propria investigație. Comisia de Jurisdicție a colegiului va analiza punctele de vedere ale medicului incriminat şi ale conducerii spitalului, precum şi toate documentele medicale, ale anchetei epidemiologice şi ale anchetei disciplinare de la nivelul spitalului.

Investigația va continua după ce medicul va fi externat din spital, urmând a se stabili dacă se impune sau nu aplicarea unor sancțiuni pe linie profesională și, după caz, care vor fi acestea.

În luna martie, odată cu decretarea stării de urgență, maternitatea Bucur a fost declarată unitate e suport Covid-19, urmând să preia doar cazurile de femei gravide infectate cu noul coronavirus și fiind astfel exclusă din circuitul obișnuit.

 


Adaugati un comentariu


 

*