Panică la Institutul Marius Nasta, după o degajare de fum la o secție ATI mobilă

22 februarie 2021 | 0 comentarii |

Incidentul a fost unul minor, însă toți cei șapte pacienți care erau internați în cadrul unității mobile au fost transferați, în secția ATI a institutului.

 

Cele două tragerii produse în decurs de câteva luni la spitalul din Piatra Neamț și la Institutul Matei Balș au determinat o mobilizare majoră de forțe în urma unui incident mai puțin grav, care a avut loc aseară la Institutul Marius Nasta. Aici, unul dintre ventilatoarele exterioare ale unității mobile ATI aflată în curtea unități medicale, a început să scoată fum, fapt ce i-a pus imediat în alertă pe angajații unități medicale, care au observat acest lucru. La fața locului au ajuns în scurt timp zeci de echipaje de intervenție de la Pompieri și SMURD, având în vedere cele două precedente soldate cu moartea mai multor pacienți, însă, din fericire, de această data nu a fost pusă în pericol viața nimănui.

Pentru mai multă siguranță, cei 7 pacienți în stare gravă care erau internați în secția mobilă au fost transferați în secția ATI din incinta spitalului, managerul Beatrice Mahler precizând că niciunul dintre aceștia nu era intubat, toți fiind ventilați non-invaziv.

Pompierii ajunși la fața locului au constatat că nu fusese vorba de un incendiu, deși medicii spun că au observat și o flacără la ventilatorul în cauză, iar fumul sau aburul degajat de ventilatorul exterior nu pătrunsese în incinta spațiului în care erau internați cei 7 pacienți, astfel că aceștia nu au fost expuși niciunui pericol.

 

La fața locului a ajuns și ministrul Vlad Voiculescu, care a explicat că unitatea mobilă funcționa pe platforma unui TIR special echipat, care fusese achiziționat recent, de la debutul pandemiei, pentru a suplimenta locurile la ATI pentru pacienții cu Covid-19 în stare gravă. Unitatea aparține Departamentului pentru Situații de Urgență și fusese dată în folosință în luna octombrie a anului trecut, ultima verificare amănunțită fiind făcută în urmă cu două luni. Prin urmare, nu se poate vorbi de aparatură veche, fiind vorba de o unitate nouă, dotată cu aparatură de ultimă generație.

La rândul său, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, a declarat că unitatea respectivă fusese închisă pe parcursul săptămânii trecute pentru curățenie și dezinfecție, iar înainte de a fi repusă în funcțiune vineri i s-a mai făcut o verificare, fără a fi depistată vreo problemă.

 

Aceasta a mai adăugat că cei șapte pacienți erau tratați în secția mobilă din curtea spitalului tocmai pentru că aceasta este dotată cu ventilatoare mai performante decât cele existente în secția ATI a institutului. Dr. Beatrice Mahler a explicat că ventilatoarele din secție sunt mai mici și nu asigură o oxigenare eficientă pacienților în stare gravă, în timp ce ventilatoarele din secția mobilă sunt mai puternice, putând fi folosite și pentru pacienții intubați. Deși, din primele informații reieșea că cinci  dintre cei șapte pacienți internați în unitatea mobilă erau intubați, managerul spitalului a infirmat în acest lucru precizând că era vorba doar de pacienți ventilați non-invaziv, tocmai pentru a nu ajunge la intubare, iar transferul lor nu a ridicat probleme.

Pentru pacient este mult mai bine să fie ventilat la acele aparate și are șanse să treacă mai ușor peste boală dacă este ventilat corespunzător, pentru a nu ajunge să fie intubat. Acesta este scopul, de fapt, să fie ventilat cât mai bine, pentru a nu ajunge să fie intubat. Iar aceste ventilatoare merg mult mai bine în unitățile mobile, unde ai plintă specială de Terapie Intensivă, nu le poți duce în secție, unde ai o plintă doar cu un oxigen și o aspirație. Cel mai important este că pacienții sunt bine, personalul medical este bine, iar incidentul a fost unul minor”, a mai precizat dr. Beatrice Mahler. Nu în ultimul rând aceasta a ținut să mulțumească personalului din secție pentru modul în care a acționat, dar și să ceară scuze pacienților și familiilor acestora pentru acest incident.

După transfer, cei 7 pacienți au fost reevaluați, 4 dintre ei rămânând la ATI, iar ceilalți 3 fiind internați în secția Covid-19.


Adaugati un comentariu


 

*