Nu a fost incendiu la Institutul Marius Nasta – este concluzia firmei de mentenanță

24 februarie 2021 | 0 comentarii |

Specialiștii spun că nu au depistat probleme tehnice la instalația de climatizare a unității mobile ATI și că toate componentele erau intacte, fără urme de arsură.

 

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), în proprietatea căruia se află unitatea mobilă ATI, care a iscat panică duminică seară la Institutul Marius Nasta, a anunțat că nu a fost vorba de un incendiu la instalația de climatizare a unității mobile, iar apelul primit la 112 a fost doar o alarmă falsă. Anunțul făcut de DSU se bazează pe concluziile raportului întocmit de firma de mentenanță contractată de producătorul unităților mobile, ai cărei specialiști au efectuat o expertiză tehnică a unități ATI aduse din luna octombrie în curtea Institutului Marius Nasta. Aceștia au verificat în special instalația de climatizare, întrucât incendiul anunțat la 112 duminică seară s-ar fi produs la unul din ventilatoarele exterioare ale acesteia, conform personalului unității medicale, care după incendiile de la Piatra Neamț și Matei Balș „suflă și-n iaurt”, așa că alarma a fost dată imediat ce s-a crezut că există un pericol. Motivul lor de îngrijorare a pornit de la o degajare de fum la ventilatorul exterior respectiv, moment în care martorii spun că au văzut și o flacără, care s-a stins însă înainte de a se interveni cu un extinctor.

În urma expertizei făcute, specialiștii firmei de mentenanță au constatat că instalația de climatizare funcționează în parametri normali, iar componentele acesteia, incluziv cele ale instalației electrice, nu prezintă nicio urmă de incendiu, totul fiind intact. Concluzia a fost că apelul la 112 a fost o alarmă falsă, iar degajarea de fum poate fi pusă pe seama generatorului, care funcționează cu motorină și, probabil, a pornit automat, din cauza unei scurte căderi de tensiune.

 

Prin urmare, unitatea mobil ATI poate fi folosită în continuare pentru tratamentul pacienților cu forme grave de Covid-19 care au nevoie de ventilație. În comunicatul pe această temă, DSU mai menționează că „Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă au scopul de a oferi un suport rapid, eficient și punctual acolo unde se identifică o nevoie acută de susținere a secțiilor de terapie intensivă existente, atunci când creșterea bruscă a numărului de cazuri care necesită terapie intensivă depășește resursele respectivei unități. Ele nu au fost gândite pentru a fi racordate permanent la o unitate spitalicească, posibilitatea de mobilizare, instalare și punere în funcțiune rapidă în proximitatea unui spital fiind una din principalele atribute pentru care a fost aleasă această soluție”.

DSU dispune de cinci asemenea unități mobile, care nu au fost achiziționate, ci au fost promite ca donație în timpul pandemiei, din partea unor ONG-uri și a unor reprezentanți ai mediului de afaceri.

 

Cele cinci unități mobile au funcționat fără probleme și pe toată perioada iernii, făcând față unor temperaturi de -12 grade. Reprezentanții DSU recunosc însă că pe parcursul perioadei de exploatare au apărut situații în care s-au constatat defecțiuni la instalațiile de climatizare, care au fost însă remediate în scurt timp, autospecialele fiind în perioada de garanție. Totodată, pentru o mai bună adaptare la temperaturile scăzute din țara noastră, s-a realizat o izolare suplimentară a acestor autospeciale.

Incidentul de duminică seară de la Institutul Marius Nasta a generat o impresionată mobilizare de forțe, date fiind cele două precedente tragice de la Piatra Neamț și de la Institutul Matei Balș, soldate cu decesul mai multor pacienți cu Covid-19 care au fost surprinși de flăcări în saloane.

În secția mobilă aflată din luna octombrie la Marius Nasta se aflau la acel moment 7 pacienți cu Covid-19 ventilați non-invaziv, care au fost evacuați și transferați în secția interioară ATI a spitalului. Unitatea mobilă a fost apoi lăsată în funcțiune timp de 24 de ore, fără pacienți, timp în care a fost monitorizată de specialiști și de un echipaj de pompieri. Pentru că nu s-a constatat vreo deficiență, aceasta poate fi folosită din nou pentru tratarea pacienților în stare gravă, care necesită ventilație.

 


Adaugati un comentariu


 

*