Aproape 2.000 de nereguli depistate în secțiile ATI, în urma controalelor pompierilor

14 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat azi rezultatele verificărilor efectuate în secțiile de Terapie Intensivă din țară, în urma incendiului produs acum o lună la spitalul din Piatra Neamț.

 

La jumătatea lunii trecute, autoritățile au dispus o serie de controale în toate spitalele din țară cu secții ATI, ca urmare a incendiului izbucnit în secția de Terapie Intensivă a spitalului județean din Piatra Neamț, în care erau internați 16 pacienți cu Covid-19 în stare gravă. Dintre aceștia, 12 au decedat în urma arsurilor suferite, iar medicul de gardă, Ioan Cătălin Denciu a suferit la rândul său arsuri grave, în timp ce încerca să își salveze pacienții.

Azi se împlinește o lună de la tragicule eveniment, ocazie cu care IGSU a făcut publice rezultatele controalelor efectuate de pompieri, împreună cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică, și cei ai ISCIR, în secțiile ATI din țară. Din raport, lipsesc datele referitoare la spitalele din București, întrucât controalele la nivelul Capitalei încă nu s-au încheiat, dat fiind numărul mare de unități sanitare care trebuie verificate.

 

Controalele au fost demarate pe data de 17 noiembrie, fiind vizate în principal instalațiile folosite în secțiile ATI și condițiile de punere în funcțiune, precum și respectarea protocoalelor în aceste secții și existența avizelor necesare.

Până la acest moment, echipele mixte de specialiști de la ISU, DSP și ISCIR au efectuat 292 de controale în secțiile de Terapie Intensivă din țară, ocazie cu care au fost constatate 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, dintre care 138 au fost remediate pe timpul verificărilor.

Pentru aceste nereguli, au fost aplicate 1.493 de sancțiuni contravenționale, însă majoritatea au constat în avertismente însoțite de termene pentru remedierea deficiențelor constatate. Astfel, s-au aplicat 1.402 avertismente și 91 amenzi, în valoare totală de 448.401 lei.

 

Principalele deficienţe identificate din domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în nefuncţionarea sau neasigurarea mentenanţei instalaţiilor de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcţiilor cu astfel de sisteme de protecţie la incendiu, funcţionarea fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau lipsa dotării, neasigurarea mentenanţei ori nefuncţionarea instalaţiilor de hidranţi interiori sau exteriori.

Totodată, alte nereguli constatate au mai constat în nedotarea sau neasigurarea verificării stingătoarelor de incendiu, neverificarea instalaţiilor electrice cu personal atestat sau autorizat, utilizarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii ori suprasolicitarea acestora. În comunicatul IGSU se mai menționează marcarea necorespunzătoare a căilor de evacuare sau lipsa instalaţiilor de iluminat corespunzătoare, precum şi neasigurarea condiţiilor de evacuare în cazul producerii situaţiilor de urgenţă.

Recent, răspunzând unor acuzații apărute în spațiul public în contextul campaniei electorale, conducerea SJU Buzău menționa faptul că unitatea sanitară a fost verificată, iar în urma controlului nu au fost depistate nereguli.


Adaugati un comentariu


 

*