Viscolul a închis la Buzău drumuri și școli, a spulberat acoperișuri, iar zeci de pacienți au fost internați la Spitalul Județean

6 februarie 2020 | 0 comentarii |

UPDATE 15,30: Vineri, 7 februarie 2020, vor fi reluate cursurile în unitățile de învățământ din județul Buzău, cu excepția celor din zonele în care persistă problemele legate de alimentarea cu energie electrică. Vor fi suspendate cursurile și vineri, 7 februarie, în școlile gimnaziale din Sărulești, Stâlpu, Florica, Mihăilești, Padina, Movila Banului, Limpeziș, Săhăteni, Boboc, Balta Albă, Puiești, Vâlcele, Haleș, Valea Salciei, Valea Rîmnicului și grădinițele din Boboc și Cochirleanca, transmite Inspectoratul Școlar Județean. Pe de altă parte, conducerea ISJ Buzău anunță că școlile trebuie să întocmească un plan după care orele pierdute vor fi recuperate.

Toate drumurile din județ au fost deblocate, dar zonele montane râmân sub avertizare de vreme rea, până sâmbătă seară.

 

Codul roșu de viscol emis de meteorologi pentru noaptea de 5/6 februarie a afectat și județul Buzău, iar autoritățile locale au luat măsuri de precauție, astfel încât să fie evitată orice problemă ce ar putea fi generată de condițiile meteorologice ale primei zile de iarnă adevărată din acest an.

 

Codurile roșu și portocaliu de vreme rea emise de meteorologi pentru mai multe județe din țară a afectat și Buzăul care, în noaptea de 5/6 februarie s-a confruntat cu ninsori la multe și vânt puternic în tot județul, iar autoritățile locale au intrat în alertă. Drumurile au fost închise în noaptea de 5/6 februarie, cursurile au fost suspendate pentru joi, în mai școlile din județ, iar la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău au fost internate, miercuri seară, 34 de persoane aflate în situații de risc.

Au fost internați, preventiv, 34 de pacienți care, din cauza viscolului, ar fi putut avea probleme de transport și s-ar fi putut afla într-o situație de risc. Este vorba despre 21 de pacienți care necesită dializă și 11 pacienți care sunt dependenți de oxigen care au fost internați pe secțiile Cirurgie, Ortopedie și OPL, precum și de două gravide care au fost internate la Maternitate”, a precizat Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, care a menționat că unitatea medicală a fost pregătită să preia toți pacienții care ar fi putut avea nevoie de ajutor medical și n-ar fi putut ajunge la spital din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

 

Vântul a făcut prăpăd în județ, în cele câteva ore în care a suflat cu peste 100 de km la oră. Au fost smulse acoperișuri, mai mulți copaci au fost doborâți la pământ, iar cablurile de electricitate au fost rupte. Au fost distruse 39 de acoperișuri, iar 9 mașini au fost înzăpezite sau au au derapat și au ajuns în șanț. Autoritățile dau însă asigurări că la aceast moment nu ar fi oameni izolați.

Tot miercuri noapte, pompierii buzoieni au intervenit pentru a stinge mai multe incendii provocate de vijelie, iar la o fermă de animale de lângă Râmnicu-Sărat, unde acoperișul s-a prăbușit, au intervenit pentru a salva peste 200 de animale (oi, vaci și cai) prinse sub dărâmături. 29 de oi au murit.

Zeci de localități au rămas în beznă și multe sunt fără curent electric și la această oră, chiar dacă Electrica a dat asigurări, ieri, în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, că lucrurile vor fi ţinute sub control.

În această dimineață, de la ora 8:00 au fost ridicate restricțiile pe DN 1 Buzău-Ploiești și DN 10 Buzău-Întorsura Buzăului-Brașov, iar începând cu ora 8:30, autoritățile au ridicat restricțiile de circulație pe DN 2, tronsoanele 3 și 3, la limita cu juețul Vrancea. Rămâne însă închis DN 2 tronsonul 1 Buzău-Urziceni.

 


Adaugati un comentariu


 

*