Încep lucrările de eficientizare energetică a secției Dermato-Venerice a SJU Buzău

20 februarie 2020 | 0 comentarii |

Proiectul este finanțat din fonduri europene și de la Consiliului Județean, urmând a se derula pe o perioadă de 12 luni.

 

Petre Emanoil Neagu

Un proiect pe care autoritățile județene îl au în vedere de trei ani a intrat în faza de execuție, după ce președintele Consiliului Județean Buzău a semnat, ieri, ordinul de începere a lucrărilor. Este vorba de proiectul ce vizează eficientizarea energetică a clădirii în care funcționează Compartimentul Dermato-Venerice al Spitalului Județean de Urgență (SJU), cu o valoare totală de 2.208.856 de lei. O parte din sumă provine din fonduri europene, contractul de finanțare prin Programul Operațional Regional fiind semnat în luna aprilie a anului 2018.

Valoarea eligibilă a proiectului este de  1.176.990 de lei, din care 23.539 de lei reprezintă contribuția de 2% din bugetul Consiliului Județean, restul reprezentând finanțare europeană nerambursabilă.

Tot Consiliul Județean va suporta cheltuielile neeligibile, în valoare de 1.031.866 de lei care se vor utiliza la amenajarea interioară a secției și recompartimentare, astfel încât să se creeze un confort hotelier modern și să se respecte circuitele, conform standardelor europene.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a declarat după semnarea ordinului de începere a lucrărilor că „implementarea acestui proiect asigură un confort sporit pacienților  și angajaților Spitalului Județean de Urgență Buzău, dar va genera și o diminuare a cheltuielilor de funcționare, la nivelul acestei clădiri, cu aproximativ 25%. Proiectele de investiții în infrastructura de sănătate vor continua, avem în vedere proiecte pentru modernizarea aparaturii, dar și pentru reabilitarea celorlalte secții a Spitalului Județean Buzău”.

 

Documentul a fost semnat la scurt timp după încheierea ședinței ordinare a Consiliului Județean, în cadrul căreia a fost aprobat proiectul tehnic de execuție și indicatorii economici ai proiectului.

Compartimentul Dermato-Venerice al SJU Buzău a funcționat o vreme în clădirea fostului spital Brătianu, iar când aceasta a fost dezafectată, s-a mutat în curtea spitalului Gârlași, acolo unde funcționează și secția de Boli Infecțioase a SJU. Clădirea în care funcționează compartimentul este construită în 1980, iar singurele lucrări suferite în acest timp au fost înlocuirea tâmplăriei exterioare și a caloriferelor.

Instalațiile rețelei termice au rămas însă cele de la nivelul anului 1980, ceea ce a generat în timp scăderea eficienței energetice și cheltuieli mai mari alocate pentru încălzire.

Agentul termic și apa caldă care alimentează clădirea sunt transportate pe o distanță de 140 de metri de la centrala proprie, prin conducte cu izolația degradată, instalate într-un cămin din beton îngropat. O parte din energia termică se pierde astfel pe drum, iar la asta se adaugă faptul că elementele vechi ale clădirii nu asigură o bună izolație termică.

 

Compartiment Dermato-venerice – SJU Buzau

Lucrările planificate a se derula timp de 12 luni de la semnarea ordinului de execuție vor consta în înlocuirea totală a instalațiilor și a întregii rețele termice care deservește clădirea, a acoperișului și tâmplăriei, ferestrelor, scării interioare, urmând a fi montate și surse de energie neconvențională – panouri solare. Se preconizează astfel că, la nivelul clădirii, consumul de energie se va reduce cu aproximativ 25%, ceea ce va genera și o diminuare a cheltuielilor, sumele astfel economisite putând fi redirecționate către alte nevoi la nivelul sectorului sanitar.

Se vor efectua, de asemenea, lucrări de modernizare și dotare cu aparatură modernă, din fonduri proprii ale spitalului și de la Consiliul Județean, astfel încât, la inaugurare, atât medicii cât și pacienții să simtă că beneficiază de condiții de lucru și de servicii medicale la standarde europene”, a precizat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian. Acesta a menționat că, în perioada în care se va lucra la reabilitarea și modernizarea secției, activitatea medicală nu va fi afectată, întrucât cele 10 paturi de care dispune vor fi mutate, temporar, în una din clădirile funcționale din aceeași curte, din cadrul complexului cunoscut de buzoieni ca Spitalul Gârlași. Vor fi mutate și cabinetele de consultații, astfel că pacienții vor beneficia de serviciile medicale specifice fără sincope, atât în regim de spitalizare cât și ambulatoriu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*