Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu va fi reabilitată cu fonduri europene

Contractul de finanțare a fost semnat azi la Consiliul Județean, următoarele proiecte aflate pe listă fiind cele din sectorul Sănătății.

 

În această după-amiază a fost semnat un nou contract între autoritățile administrației județene buzoiene și directorul  Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov. După proiectul privind reabilirarea cladirii fostului spital Brătianu, pentru finanțarea căruia s-a semnat un contract similar în luna august a anului trecut, prin noul proiect se va asigura finanțarea, din fonduri europene, a consolidării și restaurării unui alt imobil de patrimoniu de pe raza municipiului. Este vorba de clădirea de pe bulevardul Unirii, în care își desfășoară activitatea în prezent Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu, imobil care are nevoie de astfel de lucrări, altfel existând riscul ca starea sa să se deprecieze și mai mult și chiar să reprezinte un pericol pentru angajați și pentru cititorii care trec zilnic, pragul instituției de cultură.

Valoarea totală a proiectului este de 18.467.853 de lei, dintre care 14.462.685 de lei reprezintă finanțarea europeană, la care se vor adauga 2.211.940 de lei, fonduri din bugetul național, iar 340.298 de lei va fi contribuția de la bugetul județului.

 

Lucrările se vor desfășura pe durata a 40 de luni, trei ani și patru luni, mai exact, perioadă în care activitatea Bibliotecii Județene se va desfășura în alte locații, care au fost deja identificate pe raza municipiului.

Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, a anunțat azi că o parte din secțiile bibliotecii vor fi relocate în cladirea Muzeului Județean, unde există câteva spații disponibile, iar o altă parte se vor reloca într-un alt imobil din administrarea Consiliului Județean, aflat pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în imediata apropiere a cladirii fostului spital Brătianu. „E drept că va exista un disconfort, atât pentru angajații bibliotecii, cât și pentru cititori, vor fi și unele critici,  dar aceasta este singura soluție, pentru că lucrările care trebuie efectuate nu se pot face concomitent cu continuarea activității în imobilul respectiv. Nu avem ce face, pentru că dacă nu intervenim, clădirea bibliotecii riscă, în câțiva ani, să aibă soarta celei a spitalului Brătianu și nu vrem să se ajungă aici”, a declarat președintele Consiliului Județean.

 

Deși contractul de finanțare a fost semnat azi, vor mai trece câteva luni până la începerea lucrărilor, perioadă în care se va organiza licitația pentru atribuirea lucrărilor. Făcând referire la acest aspect, Petre Emanoil Neagu a subliniat azi că Legea achizițiilor publice, în forma sa actuală, este o „lege antiromânească”, întrucât presupune o serie de proceduri care întârzie cu mult începerea lucrărilor în cadrul unor astfel de proiecte. „Așa s-a întâmplat și în cazul cladirii fostului spital Bratianu, și în cel al reabilitării unui segment de drum județean, proiecte pentru care s-au semnat deja contractele dar încă se așteaptă finalizarea procedurilor de licitație, până la începerea efectivă a lucrărilor”, a punctat Neagu.

La rândul său, Luminița Mihailov a declarat că autoritățile județene au depus mai multe proiecte eligibile, iar următoarele pentru care se vor semna contractele de finanțare, tot prin intermediul Programului Operațional Regional, vor fi cele pe Sănătate. Unul dintre aceste proiecte se refera la reabilitarea sectiei exterioare de Oncologie a SJU Buzău, iar cel de-al doilea la extinderea si modernizarea Unitatii de Primire Urgențe din cadrul aceleiași unități medicale.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*