Sanitas amenință din nou cu declanșarea grevei generale

Consiliul Național al organizației sindicale a decis azi asupra calendarului protestelor, ca urmare a nemulțumirilor legate de Legea salarizării și de regulamentul sporurilor. Minisrul Sănătății se arată deschis continuării dialogului.

 

Deși anunțau că pe data de 15 martie va avea loc ședința în cadrul căreia vor decide asupra calendarului de proteste pe care le vor organiza în semn de nemulțumire față de prevederile Legii salarizării și de regulamentul sporurilor din domeniul sanitar, sindicaliștii de la Sanitas s-au grăbit puțin, convocând Consiliul Național  în cursul zilei de azi, cu trei zile mai devreme decât termenul anunțat inițial, atunci când încă mai sperau că vor ajunge la un acord cu autoritățile.

La momentul respectiv, sindicaliștii se arătau destul de încrezători în succesul negocierilor, dar între timp au devenit tot mai pesimiști, pe măsură ce au început să aibă convingerea că revendicările lor nu își vor găsi o rezolvare pozitivă, amendamentele legislative porpuse de ei fiind ignorate.

Înainte de ședința Consiliului Național, liderii Sanitas au adresat o scrisoare deschisă parlamentarilor din Camera Deputaților, de votul cărora depinde adoptarea sau respingerea amendamentelor propuse de ei. Este șansa pe care o aveți, în acest moment, să puneți capăt discriminării unor categorii profesionale din sănătate și asistență socială, discriminare pe care ați legiferat-o prin adoptarea Legii-cadru nr. 153/2017, și să evitați blocarea activității întregului sistem sanitar prin declanșarea unor mișcări spontane de protest”, se arată în document.

 

Totodată, sindicaliștii sunt nemulțumiți că în ultimele zile, reprezentanții lor nu au fost primiți la ședințele comisiilor de specialitate din Camera Deputaților și atrag atenția că ignorarea în continuare a revendicărilor lor poate duce la un blocaj total în sistemul public de sănătate.

Întrucât, la momentul organizării ședinței de azi, nu exista nicio certitudine că revendicările le vor fi rezolvate în mod favorabil, participanții la Consiliul Național au decis ca în perioada următoare să recurgă la acțiuni de protest și au stabilit calendarul acțiunilor viitoare. Protestele vor debuta chiar din această lună, în zilele de 22, 24, 27 și 29 martie, când sunt programate pichetări ale ministerelor Sănătății, Muncii și Finanțelor și a sediului PSD, iar pe 25 aprilie va avea loc, în Capitală, un marș de protest cu participarea a circa 20.000 de sindicaliști din întreaga țară.

În paralel se va declanșa și acțiunea strângerii de semnături în vederea declanșării grevei generale, sindicaliștii fiind deciși să apeleze și la această formă de protest ce ar bloca întreg sistemul public de sănătate, în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu autoritățile.

 

Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, la rândul său, că dialogul cu sindicatele din Sănătate va continua și chiar marți va avea o nouă întâlnire cu Sanitas.

Chiar mâine vom avea o nouă întâlnire cu Sanitas. Eu cred că acțiunile de protest anunțate nu se justifică în condițiile în care salariile medicilor au crescut de la 1 martie a.c., la fel și veniturile nete. Ca ministru al Sănătății pot să vă asigur că sunt conștientă că avem nevoie de medici în țară pentru a putea asigura un act medical de calitate. Știu că există discuții și nemulțumiri legate de modul de aplicare a sporurilor. Am avut discuții cu ministrul Finanțelor pe acest subiect și trebuie totuși să înțelegem că statul român poate oferi astăzi un nivel de 30% al sporurilor în sănătate, la nivel de ordonatori principali de credite a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a subliniat însă că spitalele pot acorda sporuri mai mari din veniturile proprii, pe care le pot realiza „în urma unui management performant”.

Miercuri, Ministerul Sănătății a anunțat că va organiza, la solicitarea sindicatului Unirea Cluj, o dezbatere publică pe marginea proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 precum și a condițiilor de acordare a acestuia.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*