Au început protestele în Sănătate

Sanitas a pichetat, astăzi, Ministerul Finanțelor, iar la acțiunile de săptămâna viitoare vor participa și sindicaliștii buzoieni, care au fost nevoiți să își amâne „vizita” la București,  din cauza vremii.

 

Astăzi a avut loc prima acțiune de protest din calendarul pe care Consiliul Național Sanitas l-a stabilit în cadrul ședinței care a avut loc în data de 12 martie. În primă fază, acțiunile de protest constau în pichetări ale sediilor ministerelor Finanțelor, Sănătății, și Muncii, precm și a sediului PSD, urmate apoi de un miting de amploare, după care sindicaliștii spun că vor declanșa chiar și greva generală, dacă revendicările nu le vor fi rezolvate în mod favorabil.

Deși prima acțiune de pichetare fusese stabilită inițial pentru data de 22 martie, ieri a avut loc o nouă ședință a Consiliului Național, în care s-a decis ca protestele să fie demarat începând chiar de azi, în ciuda previziunilor meteo total nefavorabile. Toată lumea vrea ca din momentul acesta să facem conflict, să ieşim în stradă. Dar trebuie să ne aliniem totuşi la ce spune legea şi am decis ca începând cu datele de 20 şi 22 martie să începem cu pichetări la Ministerul Sănătăţii, care are legătură cu regulamentul de sporuri, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, de unde a plecat Legea 153 şi cu modificările pe care nu le-au făcut şi sunt imperioase”, este anunțul făcut în acest sens de liderul Sanitas, Leonard Bărăscu.

În consecință, câteva sute de sindicaliști din capitală au înfruntat azi gerul și ninsoarea, răspunzând apelului făcut de liderii federației și pichetând, începând cu ora 11.00 sediul Ministerului de Finanțe.

 

Acțiunea de azi este prima din seria pichetărilor anunțate de Sanitas, la acțiunile viitoare urmând a participa și sindicaliști din țară. Printre aceștia se vor număra și membrii filialei Buzău a Sanitas care, inițial, se pregăteau să plece joi dimineață la București, pentru a picheta alături de colegii din țară, sediul Ministerului Sănătății.

Deși cei care au ieșit azi în stradă nu s-au speriat de vremea rea de afară, condițiile meteo nefavorabile anunțate pentru perioada următoare au dat puțin peste cap planurile sindicaliștilor.

Astfel, membrii filialei Buzău au fost anunțați că acțiunea din 22 martie a fost amânată,  Mihai Ștefan, liderul sindicaliștilor buzoieni precizând că vor face deplasarea săptâmâna viitoare, urmând a se stabili data exactă. „Se stabilise inițial ca 17 membrii ai Sanitas Buzău să participe la pichetarea Ministerului Sănătății programată pentru joi, 22 martie, însă din cauza vremii, care poate crea probleme în ceea ce privește deplasarea spre București, am fost anunțați că acțiunea de joi se s-a amânat și urmează să mergem în Capitală pe 27 sau pe 29 martie, în funcție de cum se va stabili”, a declaratpentru SănătateaBuzoiană.ro, în urmă cu puțin timp, liderul sindicaliștilor buzoieni.

Și sindicatul Anatomiei Patologice și Medicinei Legale va fi la București, la miting, sâmbătă, 24 martie. Fiind specialiști puțini în acest domeniu, aceștia nu au reprezentare decât la nivel de Federație.

 

Și sindicatul medicilor Promedica se alătură organizațiilor sindicale din Sănătate care protestează faţă de regulamentul de acordare a sporurilor, despre care afirmă că a fost elaborat în mod netransparent de către Ministerul Sănătăţii, precum şi faţă de prezentarea în spaţiul public a unor venituri mari pe care le-ar obţine medicii după majorările salariale, dar care, în realitate, ar rezulta în urma unui număr exagerat de mare de gărzi.

Într-un comunicat semnat de medicul Eleodor Cârstoiu, se menționează că „atitudinile şi deciziile recente adoptate de Ministerul Sănătăţii în privinţa regulamentului de sporuri au dus, în mod firesc, la nemulţumirea colegilor noştri, angajaţi în secţiile cu grad de risc crescut – ATI, UPU, Psihiatrie – dar şi a celorlalţi colegi. În acest sens, nemulţumirea colegilor noştri este legată de modul netransparent în care acest regulament a fost elaborat, dar şi de prevederi care nu mai respectă scopul esenţial al sporurilor şi anume diferenţierea situaţiilor cu risc. Dacă din raţiuni contabile sau politice se impun limitele acestor sporuri, suntem convinşi că deciziile trebuie să fie luate doar în urma unui dialog care să implice toţi medicii din specialităţile implicate şi defavorizate, respectând şi principiul diferenţierii în funcţie de durata pregătirii profesionale. Calitatea actului medical nu poate fi îngrădită din raţiuni contabile sau financiare, mai ales având în vedere condiţiile cunoscute ale spitalelor publice din România, atât pentru personalul medical, cât şi pentru pacienţi. Protestăm, de asemenea, şi împotriva prezentării unor cifre reprezentând venituri ale medicilor, care rezultă în urma unui timp total de muncă ce depăşeşte cu mult normarea optimă pentru calitate, exagerând numărul de gărzi”.

Sindicatul Medicilor Promedica solicită Ministerului Sănătăţii să invite la dialog reprezentanţii tuturor specialităţilor medicale şi să retragă, din procesul legislativ, anexa 10 a regulamentului de sporuri.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*