Sindicalistii buzoieni de la Sanitas protesteasza miercuri la Bucuresti

2 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Astazi a demarat seria de proteste pe care confederatia sindicala le-a anuntat inca de luna trecuta, fiind programate in prima etapa pichetari ale ministerlor Muncii, Sanatatii si Finantelor.

 

Continua protestele in sanatate. Saptamana trecuta, sindicalistii de la Ambulanta si cei ai Confederatiei Solidaritatea Sanitara au protestat, solicitand Guvernului anularea actului normativ prin care se transfera plata asigurarilor sociale in sarcina angajatului, salarii decente, sporuri corespunzatoare riscului la care sunt expusi, conditii mai bune de lucru si oameni mai multi in sistem.

Odata cu inceputul lunii octombrie a debutat si seria protestelor pe care sindicalistii Sanitas le-au anuntat inca de la jumatatea lunii trecute. In cazul in care revendicarile nu le vor fi rezolvate intr-un mod favorabil, sindicalistii ameninta cu greva generala.

In calendarul actiunilor, Sanitas include pichetari ale sediilor ministerelor Muncii, Sanatatii, si Finantelor, urmate de un amplu mars de protest in Capitala, programat pentru data de 19 octombrie.

Astazi in prima zi de proteste, cateva sute de sindicalisti si-au strigat nemultumirile in strada. Ei au pichetat, timp de doua ore, sediul Ministerului Muncii, in intervalul 11.00-13.00. Miercuri, un protest similar va avea loc la Ministeul Sanatatii, iar vineri, la Ministerul de Finante.

La actiunile de protest vor participa si sindicalistii buzoieni, care vor pleca miercuri la Bucuresti penturu a participa la actiunea de pichetare programata la acea data, urmand ca apoi sa ia parte si la mitingul programat pentru 19 octombrie.

 

Cu ocazia actiunii de azi de la Ministerul Muncii, sindicalistii si-au aratat nemultumirea fata de faptul ca majorarile salariale promise de la 1 ianuarie 2018 se anuleaza aproape total din cauza trecerii contributiilor sociale in sarcina angajatului, precum si de pierderea tichetelor de masa, incepand de la aceeasi data. Totodata, sindicalistii din sistemul medical si al asistentei sociale se considera categorii discriminate atunci cand vine vorba de acordarea cresterilor salariale si a sporurilor.

Medicii, asistentii medicali, infirmierele si brancardierii solicita eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, daca va fi aplicat, va duce la scaderea veniturilor actuale ale angajatilor. Cei mai afectati de aceasta masura vor fi cei care lucreaza in sistemul medical de urgenta, ATI, oncologie. Sindicalistii cer acordarea sporurilor pentru conditii de munca intregului personal din sanatate si asistenta sociala, inclusiv personalului tehnic si administrativ, aplicarea integrala a cresterilor salariale pentru toti angajatii din sanatate si asistenta sociala, incepand cu 1 martie 2018, renuntarea la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, cata vreme aceasta se traduce, in sectorul public, prin anularea cresterii salariale de 25% prevazuta in lege si acordarea tichetelor de masa pe tot parcursul anului 2018.

 

Sindicalistii sustin ca au adus in mai multe randuri in atentia autoritatilor aceste probleme, insa niciuna dintre ele nu a fost rezolvata pana acum in mod favorabil. In consecinta, acesta este motivul pentru care s-a recurs la actiunile de protest demarate astazi si care vor continua in perioada urmatoare.

„Aceste solicitari au fost prezentate in repetate randuri ministrilor de resort si altor reprezentanti ai institutiilor administratiei publice centrale, insa fara niciun rezultat. In conditiile in care, luni de zile, guvernantii au mimat interesul si au continuat sa actioneze in defavoarea angajatilor din sanatate si asistenta sociala, ultima solutie ramasa federatiei este declansarea actiunilor de protest” se arata intr-un comunicat al organizatiei sindicale.

In cazul in care aceste revendicari nu vor fi rezolvate, dupa mitingul programat pe 19 octombrie, la care se estimeaza ca vor participa circa 20.000 de sindicalisti, Sanitas va incepe demersurile pentru a declansa greva generala, atragand atentia ca guvernantii vor fi singurii responsabili de blocarea activitatii din sanatate si de consecintele asupra bolnavilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*