Proiectul de reabilitare a Bibliotecii Județene Vasile Voiculescu a fost lansat oficial

11 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Președintele Consiliului Județean Buzău estimează că lucrările efective vor începe în primăvara anului viitor, până atunci prioritară fiind mutarea cărților în sediul provizoriu de la Galleria Mall.

 

Consiliul Județean Buzău a găzduit azi seminarul prilejuit de lansarea oficială a proiectului de consolidare, restaurare și dorate a Bibliotecii Județene, instituție care funcționează într-o clădire declarată monument istoric, dar care are nevoie se serioase lucrări de reparații. Pentru derularea acestui proiect, Consiliul Județean a obținut o finanțare europeană prin Programul Operațional Regional, contractul pentru accesarea fondurilor europene fiind semnat în luna matie a acestui an. La șase luni după semnarea contractului, proiectul a fost lansat oficial in cursul zilei de azi, prilej cu care Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, a comunicat stadiul implementării proiectului, iar managerul de proiect, Liliana Mioara Nicolae, a prezentat etapele care vor urma până la finalizarea lucrărilor.

Astfel, Petre Emanoil Neagu a precizat că în prezent sunt în curs de desfășurare procedurile de organizare a licitației pentru desemnarea firmei care va realiza proiectul tehnic și apoi execuția lucrărilor, estimând că lucrările efective, vor începe în primăvara anului viitor.

Între timp, principala preocupare este legată de mutarea bibliotecii în sediul provizoriu din incinta Galleria Mall , operațiune destul de dificilă, ținând cont de numărul mare de volume care trebuie mutate.

 

Liliana Mioara Nicolae

Președintele Consiliului Județean mai spune că la acest moment nu există nicio „presiune” în privința mutării în noul sediu, existând suficient timp la dispoziție până la începerea efectivă a lucrărilor. În opinia sa, după cum decurg lucrurile, mutarea bibliotecii ar putea începe în termen de 40-50 de zile, existând încă timp suficient până la primăvară, pentru ca toate cărțile și celelalte dotări să fie mutate în incinta centrului comercial.

La rândul său managerul de proiect, Liliana Mioara Nicolae, a declarat că perioada de implementare a proiectului este de 47 de luni, din care deja s-au scurs șase, data la care lucrările trebuie să fie finalizate fiind 12 februarie 2022.

În această perioadă Biblioteca Județeană își va primi cititorii în sediul provizoriu din incinta complexului comercial, sediu care este în plin proces de amenajare.

 

Valoarea totală a proiectului este de 18.467.853 de lei, dintre care 14.462.685 de lei reprezintă finanțarea europeană, la care se vor adăuga 2.211.940 de lei, fonduri din bugetul național, iar 340.298 de lei va fi contribuția de la bugetul județului. La finalul lucrărilor, în cadrul bibliotecii se vor crea 13 locuri noi de muncă, urmând a fi făcute angajări de personal tehnic și administrativ pentru ocuparea posturilor vacante.

Totodată va fi creată și o pagină de internet pentru promovarea instituției și a clădirii de patrimoniu în care funcționează, managerul de proiect estimând că acest site va fi vizitat anual de circa 3.000 de persoane. Beneficiari direcți ai investiției vor fi 4.270 de persoane anual, fiind vorba de vizitatori ai expozițiilor organizate aici, cititori care sunt clienți fideli sau vizitatori ocazionali, sau consumatori de turism cultural, care vor trece pragul bibliotecii pentru a vizita clădirea inclusă în patrimoniul cultural național.

În ceea e privește lucrările care vor fi efectuate acestea se referă în principal la consolidarea clădirii, afectate de trecerea anilor și de lipsa hidroizolației, care a făcut ca apa să se infiltreze în pereți, degradându-i și amenințând să distrugă iremediabil o parte dintre cărțile și publicațiile din patrimoniul bibliotecii.

 


Adaugati un comentariu


 

*