Doi „îngeri” au salvat alte șapte vieți prin tansplant, în ultimele două zile

20 februarie 2020 | 0 comentarii |

Gestul altruist al două familii care au trecut peste șocul pierderii celor dragi și au fost de acord cu prelevarea de organe, dar și efortul medicilor din echipele de prelevare și transplant au oferit a doua șansă la viață unor pacienți aflați în așteptarea unui organ salvator.

 

În ultimele 48 de ore, 7 pacienți în stare critică au primit o nouă șansă la viață, în urma unor operații de transplant, efectuate la Institutul Clinic Fundeni și la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, dar și la Universal Hospital Dusseldorf, din Germania. Organele transplantate au fost prelevate de la doi „îngeri” intrați în moarte cerebrală, ale căror familii și-au dat acordul pentru relevarea multiplă de organe, înțelegând că astfel pot salva viața unor persoane a căror unică șansă de supraviețuire era primirea unui organ salvator, prin transplant.

Primul dintre donatori a fost o tânără de 19 ani, care a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj, după ce a fost victima unui accident de circulați. Din păcate, eforturile medicilor au fost zadarnice, pacienta intrând la scurt timp în moarte cerebrală.  Echipa de transplant formată din dr. Dumitru Pătraş – coordonatorul de transplant din cadrul spitalului – dr. Diana Cristian și Dr. Elena Ştefănescu – kdp, a obținut acordul familiei pentru prelevare, ulterior fiind anunțată Agenția Națională de Transplant de existența unui donator.

La spitalul din Cluj s-a deplasat o echipă de la spitalul Fundeni, formată din dr. Genady Vatachki, dr. Gheorghe Potlog și asistentul medical Cezar Ioniţă, care au avut misiunea de a preleva ficatul, ce a fost ulterior adus la București și transplantat unui pacient de 41 de ani, de către o altă echipă coordonată de   dr. Vlad Braşoveanu.

 

În același timp, rinichii au fost prelevați de o echipă de la ICUTR Cluj, formată din dr. Dan Pop și dr. Andrei Tomuţă, iar la scurt timp au salvat viața unui copil de 11 ani și unei femei de 38 de ani, ambii pacienți fiind operați la institutul clujean. A fost prelevată și inimă, însă pe listele de așteptare din țară nu a fost găsit nici un pacient compatibil, astfel că a fost anunțată agenția Eurotransplant. S-a găsit un pacient compatibil în Germania, astfel că o echipă de la Universal Hospital Dusseldorf s-a deplasat la Cluj pentru prelevarea cordului.

Nu în ultimul rând, echipa Spitalului Clinic Colentina, coordonată de dr. Ştefan Păun, alături de dr. Dan Bucur şi dr. Dragoş Popescu, a prelevat ţesuturile osteotendinoase, ce vor schimba în bine viaţa multor pacienţi care au nevoie de transplant de ţesuturi, iar corneea va fi transplantată la Spitalul Militar Central din  Bucureşti.

Tot în cursul zilei de ieri, o altă familie îndurerată, din Târgu Mureș, a fost de acord cu prelevarea de organe de la un pacient în vârstă de 24 de ani pe care medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență nu l-au mai putut salva.

 

A fost prima prelevare multiorgan efectuată în acest an la spitalul din Târgu Mureș, primii pași în acest demers fiind făcuți de echipa de transplant a unității medicale, formată din dr. Mihai Morariu – kdp, alături de coordonatorii de transplant dr. Andrei Burghelea şi dr. Dorin Boca. După ce a fost anunțată existența unui donator, la Târgu Mureș a sosit o echipă de la spitalul Fundeni, formată din dr. Vasile Lungu, dr. Gheorghe Potlog și asistentul medical Rodica Dinu, având misiunea de a preleva ficatul și a-l transporta în condiții optime la București. În același timp, Dr. Dan Pop și Dr. Saleh Mahlem de la ICUTR Cluj au prelevat rinichii, care au fost ulterior transplantați la Cluj unor pacienți cu afecțiuni renale grave.

De la tânărul de 24 de ani a fost prelevat și țesut osos, de o echipă din cadrul spitalului din Târgu Mureș, formată din dr. Arpad Soiom, dr. Sandor Zuh și dr. Gilyen Botond.

Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant nu au uitat să mulțumească celor două familii pentru gestul lor altruist, dar și echipelor medicale implicate în aceste intervenții, împreună cu echipajele de la Ambulanță și piloții SMURD, care au asigurat transportul organelor în timp util către centrele de transplant.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*