Prima prelevare de organe efectuata la Spitalul Judetean de Urgenta din Resita

16 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Ficatul si rinichii unei paciente aflata in moarte cerebrala au fost prelevate de doua echipe, de la Bucuresti si Cluj. Unitatea este acreditata de ministerul Sanatatii inca de anul trecut , insa pana acum nu fusese identificata nicio oportunitate.

 

SJU ResitaO premiera medicala s-a consemnat la sfarsitul saptamanii trecute la Spitalul Judetean de Urgenta din Resita, unde s-a efectuat prima prelevare de organe din istoria unitatii medicale. Operatia face parte din cadrul Programului National de Pelevare de Organe, Tesuturi si Celule de Origine Umana si a fost efectuata de doue achipe de cate trei medici specialisti sositi de la Cluj si de la Bucuresti pentru a preleva rinichii si ficatul unei paciente de 52 de ani, aflata in moarte cerebrala. Spitalul resitean primise acreditarea pentru activitatea de prelevare de organe, celule si tesuturi de origine umana, inca din cursul anului trecut, insa pana in prezent nu existase niciun caz care sa intruneasca toate conditiile pentru a se efectua o astfel de prelevare.

In cazul pacientei de 52 de ani, aflata in moarte cerebrala, medicul specialist ATI, Rodica Maslin, responsabil cu identificarea potentialilor donatori aflati in moarte cerebrala, diagnosticarea mortii cerebrale si mentinerea in conditii fiziologice a potentialilor donatori, a stabilit ca aceasta este compatibila pentru donarea de organe, primul pas fiind solicitarea acceptului familiei.

 

transplant hepaticOamenii au reusit sa treaca peste durerea pricinuita de pierderea iminenta a rudei lor, fiind de acord cu prelevarea de organe in speranta ca astfel vor putea fi salvate alte vieti. Conform ptotocolului, existenta unui donator a fost anuntata Agentiei Nationale de Transplant, iar la scurt timp au pornit spre Resita doua echipe medicale specializate in prelevarea de organe. Una dintre echipe a fost trimisa de la Cluj, avand ca misiune prelevarea rinichilor, iar cealalta echipa a plecat de la Bucuresti, pentru prelevarea ficatului. Printre cei trei medici din aceasta echipa s-a numarat si chirurgul Radu Zamfir, unul dintre supravietuitorii accidentului aviatic petrecut la inceputul acestui an in Apuseni. Prin efortul medicilor resiteni, functiile vitale ale pacientei au fost mentinute pana la sosirea celor doua echipe, dupa care s-a trecut la operatia de prelevare.

Referindu-se la aceasta premiera pentru spitalul resitean, purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Violeta Florea, a tinut sa mentioneze ca „aducem multumiri familiei donatoarei pentru gestul profund umanitar, precum si echipei medicale de la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta Resita care si-a dovedit inca odata profesionalismul”.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*