O nouă șansă la viață pentru trei copilași, cadoul de Moș Nicolae al unui „înger” din Cluj

9 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Minunile din perioada Crăciunului au continuat și duminică, la București, când alți trei pacienți aflați pe listele de așteptare au primit un organ salvator de la un alt „înger” aflat în moarte cerebrală.

 

Pentru trei copii cu afecțiuni grave, Moș Nicolae a venit anul acesta cu cel mai prețios cadou, oferindu-le șansa la o nouă viață, prin intermediul medicilor și cu ajutorul unei familii lovite de o tragedie chiar în această perioadă a Sărbătorilor. Este vorba de o familie din Cluj, a cărei fetiță în vârstă de 7 ani a suferit un accident în urma căruia a ajuns la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din municipiu. Aici, medicii au făcut tot ce-au știut pentru a o salva însă, din păcate, eforturile lor s-au dovedit zadarnice, iar copila a intrat în moarte cerebrală.

Pentru ea nu se mai putea face nimic, însă medicii din cadrul spitalului au stabilit că era compatibilă pentru prelevare de organe. Odată cu vestea tristă comunicată familiei, părinții au fost informați și despre posibilitatea ca organele copilului lor să salveze alți copii. Aceștia au găsit puterea de a trece peste șocul provocat de pierderea copilului lor la o vârstă atât de fragedă și au și-au dat acceptul pentru prelevarea de organe și transplant.

Au fost anunțate echipele centrelor de transplant de la Institutul Fundeni și Spitalul Militar Central din Capitală și de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, care s-au deplasat la spitalul de copii pentru prelevarea ficatului, rinichilor și a corneei.

A fost vorba de prima prelevare de organe efectuată la spitalul de copii din Cluj, numărul donatorilor copii fiind mult mai mic decât cel al donatorilor adulți, iar șansele copiilor care au nevoie de un transplant fiind astfel mai reduse.

 

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj

Donatoarea a fost menținută în parametri optimi până la sosirea echipelor de prelevare, în timp ce în centrele de transplant se făceau teste pentru identificarea pacienților compatibili pentru a primi organele donate.

Datorită acestei fetițe, pe care îngerii au luat-o de lângă părinți, alți copii vor avea șansa de a-și duce viața mai departe. „Pe un pat de spital din București, un copil de 16 ani, din Suceava, aflat în stare critică, aștepta un miracol de Sfântul Nicolae. Iar medicul Vlad Brașoveanu i-a dat vestea cea bună: îi va transplanta ficatul copilei! Și, cum o minune nu vine niciodată singură, un băiat de 2 ani și 10 luni cu dializă peritoneală de la vârsta de un an și o fetiță de 13 ani cu aceeași suferință au primit, la Cluj, rinichii fetiței”, a anunțat Agenția Națională de Transplant, mulțumind „pentru sprijin și implicarea deosebită” părinților micului înger donator și medicilor Remus Babici și Nicoleta Daraban de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Potrivit ANT, fetița a fost donatorul cu numărul 72 de anul acesta și primul de la Spitalul de Copii din Cluj. Cel mai important este însă că „ea este dovada faptului că minunile există și că trebuie să credem, în continuare, în ele!”, mai spun reprezentanții ANT

Operațiile de transplant au avut loc în aceeași zi, la București și Cluj, iar corneele vor reda vederea unor pacienți aflați pe listele de așteptare la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”.

 

Minunile au continuat și duminică, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, unde un gest similar a fost făcut de familia unei paciente intrate în moarte cerebrală. O familie din București a agățat astfel, în pomul de Crăciun, încă „un glob al speranței și al generozității fără limite”. Rudele îndurerate și-au dat acordul ca organele acesteia să fie prelevate, făcând posibilă salvarea altor trei pacienți, datorită unor transplanturi efectuate în aceeași zi.

O echipă devotată de la Spitalul Clinic De Urgență Floreasca București – formată în ani de muncă de către prof. Ioana Grinţescu, alături de conf. Liliana Mirea, a ajuns la a 19-a prelevare multiorgan în acest an. „În tot acest lanț al vieții, un rol foarte important l-a avut coordonatorul de transplant, dr. Rosana Turcu, precum și „echipele de prelevare și transplant de la Institultul Clinic Fundeni” care au făcut posibil, câteva ore mai târziu, ca rinichii și ficatul să fie transplantate unor pacienți cu afecțiuni renale și hepatice, menționează, într-un comunicat, Agenția Națională de Transplant, care subliniază că „românii au început să înțeleagă faptul că donarea de organe înseamnă viață, iar activitatea de transplant de la noi din țară a intrat pe făgașul normal”.

Nu în ultimul rând, reprezentanții ANT mulțumesc încă o dată familiilor greu încercate ale donatorilor care, prin gestul lor altruist făcut într-un moment atât de dificil „întind o mână” celor care astfel nu ar putea trece „peste o prăpastie”…

 


Adaugati un comentariu


 

*