Patru vieți salvate în week-end, prin transplant de organe

4 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Întervențiile au fost posibile în urma gestului altruist făcut de familia unei paciente intrată în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș și medicilor cu mâini de aur de la Târgu Mureș, ICUTR Cluj și spitalele Fundeni și Sfânta Maria din București.

 

La sfârșitul săptămânii trecute, altruismul unei familii îndoliate și implicarea echipelor medicale alături de piloții militari au făcut posibilă salvarea a patru vieți prin intervenții de transplant de organe efectuate în trei centre din București și Cluj.

Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă familia unei tinere intrate în moarte cerebrală nu ar fi trecut peste suferința provocată de această pierdere și nu și-ar fi dat acordul pentru prelevarea de organe. Pacienta era internată la Spitalul Clinic de Urgență din Târgu Mureș, dar, în ciuda eforturilor medicilor, nu a mai putut fi salvată, iar la finele săptămânii trecute a intrat în moarte cerebrală. Fiind vorba de o persoană tânără, s-a stabilit că era compatibilă pentru prelevarea de organe, fapt pentru care echipa de coordonare de transplant a spitalului, formată din dr. Mihai Morariu, kdp, As. Dorin Boca alături de medicul coordonator Oana Pitea, a comunicat acest lucru familiei, solicitându-i acordul pentru prelevare. Rudele tinerei au înțeles că prin această pierdere pot salva mai multe vieți, așa că au fost de acord.

A fost apoi anunțată Agenția Națională de Transplant, iar un întreg mecanism s-a pus rapid în mișcare, declanșând o cursă contracronometru a cărei miză a fost salvarea vieții a patru pacienți. S-a stabilit că puteau fi prelevați rinichii, plămânii și ficatul, așa că la Târgu Mureș au fost trimise trei echipe de prelevare de la centrele de transplant din Cluj și București.

 

Din Capitală a plecat echipa Institutului Fundeni formată din  dr. Genady Vatachki, dr. Darina Barzan, dr. Gheorghe Potlog și as. Marian Păun, specializați în prelevarea de ficat, alături de echipa centrului de transplant pulmonar de la spitalul Sfânta Maria, formată din  dr. Dragoș Chiriță, dr. Vlad Popescu, Dr. Alexandru Martiniuc și as. Roxana Rusu. De asemenea, la Târgu Mureș a fost trimisă și echipa de prelevare a Băncii de Țesut Colentina, formată din dr. Andrei Nica, dr. Alexandru Teodoriu, dr. Păun Ștefan și dr. Răzvan Stoica. Cele trei echipe s-au îmbarcat la bordul unei aeronave militare echipată pentru misiuni medicale, care a decolat de la Baza 90 Transport Aerian, a Ministerului Apărării Naționale.

Totodată, de la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, a ajuns la spitalul din Târgu Mureș și echipa formată din dr. Andrei Tomuța, dr. Doria Corb și dr. Serghei Dragan.

Intervențiile de prelevare au beneficiat și de sprijinul echipelor medicale ale spitalului mureșean, iar un aparat special pentru producerea de gheață sterilă și împachetare achiziționat de unitatea medicală s-a dovedit a fi de mare folos. Odată finalizate intervențiile de prelevare, echipele au revenit în centrele de transplant, unde pacienții a căror viață urma să fie salvată erau pregătiți de operație.

 

Astfel, la Cluj, un tânăr și o tânără de vârste apropiate de cea a donatoarei au primit o nouă șansă la viață datorită transplantului de rinichi. Pacienta de 31 de ani făcea hemodializă de un an și jumătate, în timp de tânărul de 28 de ani urma un astfel de tratament de 8 ani de zile, timp în care a așteptat să îi vină rândul pe lista de transplant și să se găsească un donator compatibil. Cele două intervenții de transplant renal au fost realizate de echipele de medicale conduse de dr. Dan Pop şi dr. Mihai Suciu.

În același timp, la centrul de transplant hepatic de la Institutul Fundeni, coordonat de dr. Irinel Popescu, un pacient de 36 de ani  a beneficiat de o operație salvatoare,  realizată cu succes de echipa de chirurgi condusă de dr. Vlad Braşoveanu, alături de echipa ATI, condusă de  dr. Gabriela Droc.

De asemenea, la spitalul Sfânta Maria din Capitală a avut loc prima operație după reacreditarea centrului de transplant pulmonar, intervenție realizată de echipa coordonată de dr. Igor Tudorache. Nu în ultimul, rând mai mulți pacienți vor avea posibilitatea să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii prin transplant de ţesut osteotendinos, datorită efortului echipei Băncii de Ţesut de la Spitalul Clinic Colentina.

Ca de fiecare dată, Agenția Națională de Transplant a transmis u mesaj de condoleanțe familie donatoarei, alături de mulțumiri pentru gestul altruist, mulțumiri care merg și către echipele medicale, dar și către piloții militari și echipajele de Ambulanță, care au făcut posibile aceste intervenții.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*