Președintele și ministrul interimar la Sănătății, prezenți la deschiderea anului universitar de la UMF Carol Davila

4 octombrie 2021 | 0 comentarii |

În discursul său, Klaus Iohannis a vorbit de dificultățile cu care se confruntă sistemul sanitar în contextul pandemiei, dar și de „epidemia dezinformării” izbucnită odată cu apariția vaccinurilor împotriva Covid-19.

 

Azi începe un nou an universitar, moment marcat de fiecare instituție de învățământ superior, evident, ținând cont de regulile de protecție sanitară care au redevenit mai restrictive odată cu creșterea numărului de cazuri noi de îmbolnăvire.

Președintele Klaus Iohannis a decis să participe la festivitatea deschiderii anului universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, unde studiază peste 13.000 de viitori medici, dintre care 2.271 au trecut pentru prima oară pragul celei mai vechi și mai titrate instituții de învățământ superior medical românesc. A ales UMF și pentru că profesia de medic are o conotație aparte în această perioadă dificilă pe care o traversăm.

În discursul rostit în fața studenților și cadrelor universitare, șeful statului a pus accent pe faptul că sistemul sanitar are nevoie de o reformă profundă. „Mă bucur să deschid noul an universitar alături de comunitatea studenților și a profesorilor de la UMF Carol Davila din București. Cu o tradiție de peste 160 de ani, aici s-au format generații întregi de medici care au contribuit la îmbunătățirea sistemului național de sănătate. Având astfel de modele drept călăuză pe parcursul anilor de studii sunt convins că voi cei tineri, medicii de mâine, veți face ca sistemul de sănătate să fie tot mai aproape de nevoile pacienților. (…) Sub presiunea pandemică, vulnerabilităţile sistemului de sănătate românesc, perpetuate zeci de ani, au fost evidenţiate mai dramatic ca niciodată şi au generat tragedii umane care au îndurerat o întreagă naţiune. Nu trebuie să ne mai aflăm în situaţia gravă de a mai stinge incendii. Trebuie să ducem la îndeplinire cât mai repede angajamentul reformei profunde în sistemul de Sănătate, de care depinde viitorul generaţiilor de medici şi siguranţa pacienţilor”, a declarat președintele, amintind de recenta tragedie produsă în secția ATI a spitalului de Boli Infecțioase din Constanța.

 

Klaus Iohannis

Totodată, șeful statului a subliniat că Medicina s-a aflat în prima linie de la declanșarea pandemiei, iar în această perioadă, românii au putut conștientiza mult mai bine decât înainte, rolul pe care îl poate juca medicul de familie în dialogul constant şi corecta informare a pacienţilor, nevoia de a dezvolta telemedicina şi de a debirocratiza procedurile, dar şi rolul pe care îl au asistenţa medicală şi medicina de laborator, precum și medicina școlară.

Klaus Iohannis a accentuat și faptul că, din păcate, eforturile depuse de medici au fost zădărnicite de o „epidemie a dezinformării”, care se manifestă în paralel cu pandemia. „Din nefericire, în ultimul an, pandemia a fost dublată de o epidemie a dezinformării, prin care ani şi ani de formare medicală au ajuns să fie contestaţi în baza unor opinii fără fundament ştiinţific sau chiar în baza unor dezinformări deliberate care circulă pe reţelele de socializare. Această epidemie de fake news a pus la îndoială eficienţa vaccinurilor obţinute prin metode perfecţionate de-a lungul anilor. Toate acestea fac munca dumneavoastră deja grea mai dificilă decât ar trebui”, am mai precizat președintele, amintind că uoate acestea fac munca medicilor, deja grea, mai dificilă decât ar trebui

„Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe oameni să conștientizeze că cercetarea medicală și farmaceutică se bazează pe rigori științifice mai înalte chiar decât în alte domenii, pe o verificare meticuloasă a datelor și pe o monitorizare continuă a pacienților. Asta face ca anumite evidențe să nu aibă niciun motiv pentru a fi contestate. Vaccinul, spre exemplu, este cel mai eficient instrument de limitare a afectelor pandemiei și acest fapt rămâne un adevăr indiferent de opiniile unora sau altora”, a punctat reședintele Iohannis, subliniind că „medicii, rezidenții și de multe ori studenții din universitățile de medicină și farmacie au fost în linia întâi a luptei împotriva pandemiei de COVID-19 riscându-și sănătatea și chiar viața, iar pentru asta vă mulțumesc”.

 

Cseke Attila

Președintele Iohannis a mers la festivitatea de deschidere a noului an universitar la UMF „Carol Davila” însoțit de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, și ministrul Educației, Sorin Câmpeanu care, la rândul lor, le-a transmis viitorilor medici că și-au ales cea mai frumoasă și mai plină de responsabilități profesie din lume, care însă le poate oferi și cele mai mari satisfacții.

Alături de educație, sănătatea unui popor reprezintă pilonul de dezvoltare și prosperitate. Urez mult succes tinerilor care încep astăzi un nou an universitar şi îi felicit pentru că au ales să urmeze cursurile universităților de Medicină și Farmacie. Ați ales cea mai frumoasă meserie din lume, aceea de  a vă ajuta semenii. Dacă o veți face cu devotament, veți fi cei mai iubiți profesioniști din societate și veți primi de cele mai multe ori cuvântul MULTUMESC. Și, credeți-mă, este cel mai onorant cuvânt din câte există” – este mesajul transmis de Cseke Attila studenților mediciniști, urându-le succes în noul an universitar.

 

Prof. dr. Viorel Jinga

Președintele Iohanis, le-a transmis profesorilor că „poate nu v-am arătat mereu – ca societate – recunoștința pe care o meritați, dar sunteți indispensabili viitorului acestei națiuni. Formarea următoarelor generații de medici și continuarea marilor proiecte din cercetarea medicală sunt cruciale pentru o Românie al cărei obiectiv principal este protejarea sănătății propriilor cetățeni și a apreciat consecvența cu care aceștia au continuat activitatea didactică în această perioadă și au pus în prim-plan nevoia studenților.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila, a declarat în acest context că, în pofida pandemiei, vor fi depuse toate eforturile pentru ca derularea cursurilor, a laboratoarelor și practicii medicale să fie păstrate în format fizic. „Împreună cu întreg corpul didactic universitar, vom depune toate eforturile ca, în pofida acestei pandemii, să păstrăm derularea cursurilor, a laboratoarelor și a componentei de practică medicală, în format fizic, pentru ca voi, dragi studenți, să puteți acumula cât mai multe informații despre tot ceea ce înseamnă medicina în tot ansamblul său. Pentru acest lucru vom depune toate eforturile noastre, atât pentru siguranța dumneavoastră, vât și a corpului didactic, a noastră, a tuturor. Și nu uitați că, din perspectiva noastră, a dascălilor, în desăvârșirea sa, medicina nu se poate constitui decât la patul pacientului”, a punctat acesta.

Și pentru că mâine este Ziua Educației, președintele Iohannis le-a urat „La mulți ani!” tuturor celor care fac parte din sistemul de învățământ și tuturor studenților și dascălilor „multă sănătate și un an universitar foarte bun!

 

Noua generație de studenți mediciniști a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti va purta, simbolic, pe tot parcursul anilor de studii de licență, numele ilustrului medic virusolog „Academician Nicolae Cajal”, personalitate marcantă a medicinei românești și internaționaleAstfel, tânăra generație „Academician Nicolae Cajal”, prin cei 2.271 de boboci mediciniști ai săi, împreună cu alţi 9.216 de studenţi din anii superiori, aproximativ 1.900 de masteranzi și doctoranzi ai Universităţii, precum şi cadrele didactice ale acesteia, vor face să răsune încă odată imnul academic Gaudeamus Igitur.

Rectorul UMF „Carol Davila” a precizat că „nu întâmplător noua generație de studenți mediciniști a Universității noastre va purta, pe întreg parcursul anilor de studii de licență, numele reputatului virusolog, academician Nicolae Cajal și sper ca, vasta operă științifică pe care ne-a lăsat-o drept moștenire celebrul savant să devină o opțiune reală de studiu intens nu numai pentru actualii boboci, ci și pentru colegii lor mai mari și poate că astfel, prin programele intense de cercetare științifică medicală derulate de către UMFCD, ideea unuia dintre studenți să-și găsească genialitatea chiar în lupta pe care noi toți o ducem împotriva acestei pandemii ”, a punctat rectorul Viorel Jinga, urându-le tuturor turor un călduros salut de bun venit în noul an universitar și în mod special celor 2.271 de boboci mediciniști față de care și-a exprimat convingerea că se vor încadra perfect în principalele coordonate ale UMFCD – Inițiere, Evoluție, Excelență -, amintindu-le totodată că drumul spre performanța academică este unul extrem de lung, greu, poate sinuos, dar ale cărui porți spre succes se deschid odată cu porțile Universității pe care și-au ales să o urmeze.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*