Ultimele noutăți despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța
Autoritățile încearcă să afle cauza și cine se face vinovat de tragedia care a avut loc în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța, în urma căruia și-au pierdut viața șapte persoane.
O anchetă amplă a fost declanșată după incendiul de vineri de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, în care și-au pierdut viața 7 pacienți îngrijiți la ATI. Autoritățile și procurorii încearcă să afle cauza incendiului și iat în calcul mai multe ipoteze. Ancheta va trebui să facă lumină între incompetența autorităților și neputințele unui sistem medical care pare să nu-și mai revină. Rând pe rând, medicii și pompierii sunt audiați.
Incendiul a fost anunțat la 9 și 48 de minute, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la locul incendiului după 8 minute de la apelul la 112. Procurorul criminalist Zafer Sadîc a anunțat că tragedia de vineri dimineață a fost provocată de o explozie puternică, produsă în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, unde erau internați 10 pacienți (7 femei și 3 bărbați). Explozia a fost urmată de un incendiu la rândul lui extrem de puternic în atmosfera suprasaturată cu oxigen. Acesta a precizat că „5 din cele 7 victime, femei, au decedat ca urmare a intoxicației cu fum din cauza incendiului, iar 2, de arsurile provocate de temperatura ridicată din saloane”,iar cei 3 bărbați au scăpat cu viață după ce au sărit pe geam. Inițial, prefectul județului și șeful ISU Dobrogea au anunțat că au fost 9 victime. Procurorul de caz a menționat că există „mai multe ipoteze. Încă se fac cercetări la fața locului, este foarte mult de verificat în câmpul infracțional. Pot spune că am făcut deocamdată o investigare la fața locului de cel mult 30%”.
Între timp, rudele victimelor își plâng morții. În fața spitalui oamenii aprind lumânări pentru sufletul celor care s-au prăpădit în incendiu și își exprimă nemulțumirea față de cum funcționează sistemul sanitar și față de autorități care nu au luat măsuri de prevenire a unor astfel de tragedii.
Țap ispășitor a fost găsit managerul spitalului, care a fost demis de Consiliul de Administrație, la solicitarea primarului, unitatea medicală funcționând în subordinea Primăriei Constanța de 14 ani. Dr. Stela Halichidis spune însă că abia așteaptă să fie audiată de procurori pentru a-și dovedi nevinovăția. Ea a declarat vineri, că „toate actele sunt în regulă, toate defecțiunile care au fost constatate s-au remediat, nu era nimic în neregulă”, și a întreprins toate demersurile necesare pentru obținerea autorizației de incendiu, începând din 2019. Dr. Halichidis a subliniat că este la conducerea spitalului de 12 ani și a obținut postul prin concurs, nu a fost numită „nici politic, nici nepoitic”, iar după izbucnirea pandemiei s-a preocupat ca „instalația de oxigen să funcționeze în parametri optimi” și a depus „nenumărate solicitări cu note de fundamentare prin care am cerut, ani la rând, o instalație de detecție incendiu”, dar de fiecare dată a fost refuzată, pe motiv că spitalul este prins într-un proiect european prin care se va realiza și această investiție, anul viitor. În plus, medicul spune că, în această perioadă, blocurile din vecinătatea spitalului „au semnalat creșteri bruște ale intensității curentului, pentru că au sărit siguranțele, a fost ceva neobișnuit. Aici, fiind plin de oxigen, a explodat. A fost o explozie brutală, erau pacienți intubați, ventilați, oamenii au venit cu stingătoare, dar a fost foarte puternică explozia”, iar nenorocirea n-a putut fi evitată.
Șeful DSU, Raed Arafat a declarat că „în cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista” și că spitalul trebuie să dea explicații pentru asta, dar că numai în urma anchetei se va stabili dacă și cine sunt vinovații. Arafat a transmis „condoleanțe familiilor celor care i-am pierdut astăzi în această tragedie”, dar Referitor la bâlbele privind numărul morților, acesta a făcut o afirmație total neinspirată, a spus că „e bine că sunt șapte și nu nouă victime”, după ce, anterior, autoritățile locale au anunțat că sunt nouă persoane decedate, iar procurorul de caz a anunțat că sunt șapte victime ale incendiului de la Spitalul din Constanța.
Și mai neinspirată a fost declarația primarului Constanței, Vergil Chițac, care a spus, la un moment dat, că „vă urez tuturor sănătate, aveți grijă de voi, vaccinați-vă cu toții, pentru a nu ajunge în astfel de situații și vă mulțumesc frumos”, declarație aspru criticată de șeful DNA Constanţa, procurorul Andrei Bodean, care a întrebat, retoric, „oare dacă ardea Cardiologia sau Ortopedia, ce ne-ar mai fi transmis edilul? Lăsăţi-vă de fumat, slăbiţi, apucăţi-vă de sport? Nu vă mai rupeţi picioarele?”.
Președintele Klaus Iohannis și Patriarhul Daniel au transmis condoleanțe famiilor, rudelor şi prietenilor victimelor și personalului medical „care, în această perioadă, se luptă cu pandemia în condiţii deosebit de grele”.
Florin Cîţu a anunţat, vineri, că l-a destituit pe preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Vlad Teodor Berbecar, motivând că ANMCS nu a făcut nicio evaluare „fizică”,iar președintele instituției „nu a mers la spitale, cu evaluatorii”, ci s-a „bazat doar pe declaraţii pe proprie răspundere” ale managerilor unităţilor sanitare. Într-un comunicat transmis sâmbătă, premierul afirmă că unitățile medicale raportau constant, prin asumare pe proprie răspundere de către manager, către ANMCS, deficiențele și planul de măsuri pentru remedierea acestora și subliniază că ANMCS avea obligația de a „monitoriza tematic” unitățile sanitare cu paturi, adică „verificarea în teren a unităților sanitare, prin sondaj”, dar „de la începutul acestui an și până la acest moment, ANMCS nu a făcut nicio vizită tematică la Spitalul de boli infecţioase Constanţa”.
Vlad Berbecar, medic şi co-fondator al Asociaţiei Caravana cu Medici, care organizează caravane medicale cu medici voluntari în diverse zone rurale defavorizate pentru a acorda, în regim gratuit, consultaţii medicale de specialitate populaţiei, spune că a aflat de a televizor că a fost demis și că Florin Cîţu a luat această decizie pentru că „avea nevoie de un nou ţap ispăşitor”. El i-a amintit premierului că pe durata stării de alertă au fost suspendate vizitele de evaluare şi acreditare a unităţilor sanitare, iar decizia a fost luată chiar de premier, printr-o Ordonanță din 28 aprilie, dar chiar și așa ANMCS şi-a continuat activitatea și a efectuat „vizite de monitorizare tematică” în „94 de unităţi sanitare din toată ţara, urmând ca din ianuarie să reînceapă un nou proces de monitorizare”.
Reamintim că la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanțaa izbucnit un icendiu, în urma căruia 7 din cei 10 pacienți internați la ATI COVID au decedat. A fost activat planul roșu de intervenție, iar mulți dintre pacienți au fost scoși pe geam, într-o operațiune dramatică de salvare.
Vineri după-amiază, la spitalul de boli infecțioase din Constanța nu mai era niciun pacient internat, toți au fost redirecționați către alte unități medicale din județ, iar personalul medical al spitalului de Boli Infecțioase a fost relocat.
DSP Constanța a anunțat că la Spitalul Județean au ajuns 34 de pacienți, dintre care 11 pe ATI și 11 la secția exterioară Agigea. Doi dintre aceștia sunt în stare gravă, restul au stare stabilă. La Pneumoftiziologie au ajuns 49 de pacienți. Doi au fost deja externați, iar 47 sunt în starea stabilă, sub evaluare. Spitalul Militar a primit 28 de bolnavi, dintre care 18 sunt internați la spitalul modular, reactivat vineri, 4 au fost transferați (3 la Spitalul Județean pe ATI și 1 la Spitalul Mangalia pe ATI) și 6 , a căror stare este mai critică, au rămas în Spitalul Militar.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a deschis un dosar pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă şi distrugere calificată. O echipă a INSEMEX Petroşani va face o expertiză împreună cu organele de cercetare penală – Poliţie, Parchet, ITM. Duminică începe cercetarea la faţa locului, dar rezultatul final va fi cunoscut abia anul viitor, întrucât procedura este una minuţioasă.