Președintele Iohannis admite că „statul român a eșuat în misiunea de a-și proteja cetățenii”, după incendiul de la Spitalul Constanța

1 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Klaus Iohannis

Incendiile din spitalele din România sunt analizate în toată presa din țară, dar și în presa internațională. Agențiile de presă subliniază că cinci pacienţi au murit în ianuare, în România, într-un incendiu care a devastat un spital la Bucureşti, la două luni după un incendiu la un spital din Piatra Neamţ, soldat cu moartea a 15 bolnavi, iar astăzi, alți „nouă pcienți au murit într-un incendiu care a izbucnit în unitatea de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, un oraş situat la malul Mării Negre, după cum a anunţat IGSU într-un comunicat, citează AFP. Presa internațională vorbește, totodată, despre lipsa investițiilor în sănătate în România, despre infrastructura deficitară, corupția la nivel înalt și despre politizarea excesivă a managementului unităților medicale.

Ministrul de interne, Lucian Bode, și procuroul Viorel Tăriceanu, au rectificat, însă numărul deceselor, anunțând că în realitate sunt 7, dar mai important este faptul că în spitalele din România continuă să moară oameni în astfel de condiții, fapt subliniat și de președintele Klaus Iohannis

Șeful statului a declarat, după incendiul de la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța că „astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”. „Am cerut premierului și ministrului Sănătății să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din țară. În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluții pentru a-i putea transfera și trata pe toți pacienții evacuați din spitalul de la Constanța. Totodată, este imperativ ca, în toate secțiile cu pacienți COVID-19 și mai ales în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenție sporită în primul rând la nivelul spitalelor pentru a putea preîntâmpina astfel de tragedii apărute în condiții de supraîncărcare”, a declarat președintele.

 

Klaus Iohannis a caracterizat ziua de astăzi ca fiindo zi neagră, de doliu, pentru națiunea română” și a transmis condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să poată face față acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor pacienților și personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferință au trecut toți acești oameni veniți la spital cu speranța că se vor vindeca”, a subliniat șeful statului.

Condoleanțe a transmis purtătorul șef de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, „prietenilor și familiilor victimelor incendiului izbucnit în această dimineață la un spital COVID-19 din Constanța. În aceste clipe grele, gândurile noastre se îndreaptă spre victime și apropiatii lor, a spus acesta.

Președintele Iohannis a menționat că „indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduși înapoi și vor lăsa un gol imens în urma lor. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19”, a punctat Iohannis. Președintele consideră că trebuie găsite urgent spații noi pentru a crea secții de Terapie Intensivă care să ofere condiții optime de siguranță cât mai curând posibil și a menționat că modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă.

 

Citește și: Incendiu devatator în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. S-a activat planul roșu și s-au îbnregistrat mai multe decese 

 


Adaugati un comentariu


 

*