Crește bilanțul morților în urma tragediei de la Săpoca

Ministerul Sănătății a confirmat în cursul acestei zile un nou deces, iar medicii sunt sceptici și în privința șanselor unui alt pacient care a fost grav rănit în urma incidentului de la spitalul de neuropsihiatrie.

 

Numărul persoanelor decedate în urma incidentului sângeros care a avut loc în noaptea de 17 spre 18 august la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca a crescut la 6. În această dimineață, medicii de la Spitalul Universitar de Urgență din Capitală au anunțat Ministerul Sănătății că unul dintre pacienții răniți grav ajunși aici nu a mai putut fi salvat.

Reamintim că în acea noapte de coșmar, un pacient de 38 de ani din comuna Săgeata, care se internase din proprie inițiativă la Săpoca, pentru dezalcoolizare, a avut o criză de furie în timpul căreia a apucat un stativ de perfuzii și a atacat mai mulți pacienți. Trei dintre victimele sale au decedat pe loc, în urma atacului, iar un al patrulea a murit la scurt timp, la Spitalul Județean de Urgență Buzău, unde fusese dus împreună cu alți nouă pacienți răniți de atacator. Bilanțul inițial a fost de patru decedați și nouă răniți, dintre care trei în stare foarte gravă. Ulterior, toți răniții au fost transferați la spitale din Capitală, pentru cei foarte grav afectați fiind solicitat chiar și un elicopter SMURD.

Nici medicii din Capitală nu au putut face însă minuni, așa în ziua următoare a fost anunțat un nou deces, în timp ce verdictul referitor la evoluția celorlalți doi pacienți în stare critică a rămas unul rezervat.

 

Spitalul Universitar de Urgenta

În această dimineață, o altă victimă a agresorului de la Săpoca a decedat, în ciuda eforturilor medicilor de la Spitalul Universitar, care o supuseseră unei intervenții chirurgicale foarte complexe în încercarea de a-i salva viața. Este vorba de o femeie de 79 de ani, care s-a numărat printre răniții ajunși la București în stare critică, pe toată durata tratamentului fiind intubată, instabilă hemodinamic și ventilată mecanic.

Doi dintre pacienții răniți grav au mai rămas în viață, însă și în privința lor medicii sunt extrem de rezervați, precizând că în lipsa oricărui progres clinic, șansele de supraviețuire scad dramatic.

Unul dintre ei se află internat în prezent la spitalul Floreasca, unde a ajuns în comă profundă. Medicii de aici l-au sedat, pentru a da posibilitatea organismului să își revină, dar cu toate că sedarea a fost oprită, coma nu s-a superficializat. Pacientul se află în continuare în comă profundă, are pusee severe de tensiune și stări febrile, iar dacă starea sa nu va înregistra un progres în perioada următoarele zile, șansele sale scad progresiv și este foarte posibil ca, în scurt timp, bilanțul tragediei să se schimbe.

La fel de grav este și un alt pacient care se află internat la spitalul Sfântul Pantelimon și care a fost supus zilele trecute unei intervenții chirurgicale. În legătură cu acesta, medicii au transmis că este în continuare în stare gravă, fiind intubat și în stare de comă profundă.

 

Despre ceilalți pacienți răniți la Săpoca, veștile sunt ceva mai bune, unii fiind în stare stabilă, iar alții având o evoluție favorabilă. Astfel, o altă pacientă care a fost adusă la spitalul Sfântul Pantelimon a fost transferată vineri la SJU Buzău, fiind internată la secția de Neurologie, iar în cursul acestei săptămâni este foarte posibil ca o altă pacientă, în vârsta de 83 de ani, care se află în prezent la spitalul Bagdasar Arseni, să fie adusă tot la Buzău, pe fondul evoluției pozitive a stării sale de sănătate. La același spital din Capitală mai sunt internate două victime ale agresorului de la Săpoca. Una dintre acestea, o femeie în vârstă de 62 de ani, era programată azi pentru o intervenție chirurgicală, în timp ce un alt pacient, de 60 de ani, este în tratament convențional, având o evoluție pozitivă. Este posibil ca și acesta să fie supus, în zilele următoare, unei intervenții chirurgicale.

La Spitalul Universitar, acolo unde a fost înregistrat decesul din această dimineață, mai este internată o pacientă de la Săpoca, despre care medicii de aici au transmis că este în stare stabilă, însă va fi nevoie să mai rămână internată aici pentru a fi monitorizată în continuare.

 


Adaugati un comentariu


 

*