Farmaciștii independenți reclamă că serializarea medicamentelor îi bagă în faliment

26 august 2019 | 0 comentarii |

Procedura greoaie și amenzile foarte mari sunt principalele motive de nemulțumire, ca și faptul că recomandările venite din partea farmaciștilor nu au fost luate în considerare atunci când a fost elaborată ordonanța de urgență în acest sens.

 

La câteva săptămâni după ce reprezentanții Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR) reclamau faptul că doar jumătate din farmaciile din țară s-au înscris în Sistemul național de verificare a medicamentelor, deși acesta este funcțional de la începutul lunii februarie, Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE), a transmis un comunicat prin care explică din punctul său de vedere de ce s-a ajuns în această situație. Astfel, farmaciștii independenți reclamă faptul că, deși au fost invitați de dezbaterea publică pe marginea ordonanței de urgență ce prevede sancțiunile aplicabile farmaciilor  care nu se înscriu în acest sistem, iar reprezentanții Ministerului Sănătății au promis că vor ține cont de recomandările făcute de ei, ordonanța a fost adoptată în forma inițială, care prevede sancțiuni foarte mari, ce variază între 50.000 și 100.000 de lei. Și Dan Zaharescu, președintele OSMR a declarat la momentul respectiv că sancțiunile sunt prea mari, putându-se dovedi falimentare pentru unele farmacii. „Imaginaţi-vă ce ar însemna ca un agent economic, o farmacie sau un spital, să primească sancţiuni de până la 100.000 de lei. Practic, astfel de sancţiuni ar pune pe butuci orice fel de agent economic. Nu există niciun fel de măsuri de prevenţie sau în spiritul legii prevenţiei, aşa cum ar fi fost ea gândită. O abatere sau o disfuncţionalitate trebuie să fie mai întâi identificată, să existe o procedură pentru rezolvarea ei şi, mai apoi, să vorbim de perspectiva sancţionării, dacă agentul economic nu se conformează”, declara acesta cu ocazia dezbaterii publice pe marginea ordonanței.

 

Cu toate acestea, documentul legislativ a fost aprobat fără nici un fel de modificare, fapt ce i-a determinat pe reprezentanții (AFIE) să tragă un semnal de alarmă în acest sens, avertizând că multe efectele negative ale închiderii mai multor farmacii vor fi resimțite în final de pacienți.

Totodată, farmaciștii independenți nu contestă necesitatea serializării medicamentelor, însă acuză faptul că aplicarea acestei măsuri este forțată, iar pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a se conforma noilor prevederi sunt „stufoşi si greoi”. Aceștia reclamă și durata lungă a procesului de implementare care presupune, pe lângă condiţiile tehnice, şi aprobări ale mai multor organisme. În ceea ce priveşte achiziţiile de software şi echipament, reprezentanții AFIE spun că este nevoie de numeroase modificări de soft, achiziţionarea de licenţe mai noi, precum şi a unor scanere care să citească noile coduri imprimate pe ambalajul medicamentelor, ceea ce înseamnă o investiție foarte mare pentru o farmacie independentă.

 

Sanziana Mardale (sursa foto: Facebook)

În aceste condiții este lesne de înțeles de ce jumătate dintre farmaciile din țară nu au implementat încă sistemul, atât reprezentanții AFIE cât și cei ai OSMR fiind de părere că noua ordonanță care prevede sancțiuni uriașe pentru cei aflați în această situație, nu va avea darul de a impulsiona procesul de implementare ci se va dovedi falimentară pentru multe farmacii independente.

Deşi este un demers lăudabil, implementat la nivel european, în România aplicarea sa forţată poate lăsa pacienţii fără medicamentele necesare. Recent aprobată de către Guvern, Ordonanța nr. 9/ 2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede amenzi greu de suportat pentru farmacii, privind implementarea serializării. Farmaciile independente acuză probleme de implementare a serializării şi imposibilitatea de a implementa corect şi total acest demers. Într-un sistem de sănătate care ne dovedeşte în fiecare zi că lucrurile nu funcţionează corespunzător, într-un sistem de asigurări sociale de sănătate al cărui platformă SIUI este aproape neutilizabilă, farmacistul încearcă încă să ia toate măsurile şi să îşi respecte jurământul, astfel încât medicamentul necesar să ajungă la pacient, iar acesta să îl utilizeze în mod corespunzător”, a declarat Sânziana Mardale, preşedintele AFIE.


Adaugati un comentariu


 

*