Sistemul național de verificare a medicamentelor, operațional începând de mâine

8 februarie 2019 | 0 comentarii |

Scopul acestuia este împiedicarea pătrunderii pe piață a medicamentelor falsificate, odată cu operaționalizarea sistemului trecându-se și la serializarea produselor farmaceutice originale.

 

Laurentiu Mihai

Începând de mâine, România va avea un sistem național de verificare a medicamentelor creat în scopul depistării produselor contrafăcute și împiedicării acestora să ajungă la pacienți. Implementarea acestui sistem vine în întâmpinarea unei directive europene privind falsificarea medicamentelor. Astfel se introduc anumite elemente de siguranță, constând într-un identificator unic şi un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite de ambalaj pentru medicamentele de uz uman falsificate.

Rolul sistemului de verificare este acela de a identifica și a autentifica produsele farmaceutice originale, astfel încât produsele falsificate să nu mai poată fi valorificate.

Anunțul privind operaționalizarea sistemului, începând cu data de 9 februarie 2019, a fost făcut de managerul Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România, Laurenţiu Mihai. Acesta spune că este un sistem „unic în lume, atât prin complexitate şi faptul că acoperă 28 de ţări din Uniunea Europeană şi spaţiul economic european, dar este unic în primul rând prin aceea că este finanţat de producători şi gestionat de asociaţii private non guvernamentale care strâng actorii principali din sistemul farmaceutic: producători, distribuitori, farmacişti. Scopul acestui sistem este întărirea securităţii lanţului legal al medicamentului, astfel încât la pacienţi să ajungă medicamente sigure, nefalsificate”.

 

Octavian Alexandrescu

Odată cu operaționalizarea acestui sistem, producătorii vor începe să trimită pe piață medicamente serializate, care vor conține elementele de siguranță prevăzute de directiva europeană și în baza cărora vor fi identificate și autorizate de sistemul de verificare. În paralel, medicamentele neserializate aflate în lanțul farmaceutic vor fi în continuare comercializate, până la expirarea stocurilor, fiind înlocuite apoi cu produse serializate, scoase pe piață după data de 9 februarie.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Octavian Alexandrescu, a precizat că România trebuia să respecte directivele europene, în condițiile în care falsificarea medicamentelor a devenit deja o problemă majoră la nivelul Uniunii Europene, în spațiul comunitar fiind raportate, între 2013 și 2017, patru sute de incidente de falsificare. Potrivit acestuia, au fost elaborate în acest sens două ordine de ministru al Sănătăţii şi este pregătit şi un proiect de act normativ de creare a cadrului juridic sancţionator, care urmează să fie promovat în perioada următoare.

 

Dan Zaharescu

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, spune că implementarea directivei europene privind serializarea medicamentelor presupune crearea unor structuri naţionale, adăugând că operaționalizarea sistemului de verificare a medicamentelor, poate fi considerată un moment istoric.

„Am putea spune că este un moment istoric în UE faptul că pentru prima oară industriei sau unui sector i se încredinţează implementarea unei directive europene. Implementarea Directivei medicamentelor falsificate presupune crearea unor structuri naţionale care sunt grupate în jurul producătorilor de medicamente, care sunt actorii principali în acest moment şi ei asigură finanţarea acestui sistem. În cazul nostru vorbim de Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice, vorbim despre structurile de distribuţie care sunt parte acestui proces, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România şi Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente. Din 520 de spitale, doar 23 sunt în acest moment operaţionale în sistem, dar şi acolo lucrurile sunt în curs de ameliorare. Din rândul distribuitorilor, din 270, un număr de 68 sunt operaţionali, iar la nivelul deţinătorilor de punere pe piaţă din 609 un număr de 270 sunt înregistraţi în sistem”, a mai declarat Dan Zaharescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*