Farmaciile independente au pus bazele unei aliante pentru a concura cu marile lanturi farmaceutice

Top Pharma Union s-a format dupa modelul organizatiilor similare din Cehia si Slovacia, iar in prezent reuneste aproximativ 1 la suta din farmaciile independente din Romania.

 

farmaciiReprezentantii farmaciilor independente din Romania au preluat de curand de la omologii lor din Cehia si Slovacia un mod de actiune pentru a face mai usor fata concurentei marilor lanturi farmaceutice si a negocia mai usor cu producatorii de medicamente. Dupa modelul celor doua tari, la Cluj au fost puse la finele anului trecut bazele unei aliante a farmaciilor independente, alianta din care fac parte aproximativ 70 de farmacii, cele mai multe din zona Moldovei si Transilvaniei. Acestea s-au asociat in noiembrie 2013 sub denumirea Top Pharma Union, iar zilele trecute, asociatia a organizat prima manifestare importanta, denumita Interese comune, actiuni convergente”, in scopul de a populariza aceasta initiativa la nivel national si a atrage in organizatie noi membri, astfel incat aceasta sa devina mai puternica si sa aiba un cuvand greu de spus in competitia cu marile lanturi farmaceutice sau in negocierile purtate cu producatorii de medicamente.

 

farmacieLa aceasta ora, conform estimarilor facute de Simona Voju, reprezentanta asociatiei, in Romania functioneaza aproximativ de 7.000 de farmacii independente, dintre care un procent de unu la suta sunt membre ale Top Pharma Union, fiind vorba de farmacii din Alba, Arad, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Mures, Satu Mare, Sibiu, Suceava si Vrancea. Membrii asociatiei spun insa ca numarul farmaciilor care vor adera va creste in perioada urmatoare, abia dupa ce numarul acestora va trece de 100 putandu-se spune ca alianta capata forta. In acest sens, se fac demersuri pentru popularizarea acestei initiative la nivel national, astfel incat sa fie atrase farmacii independente si din celelalte judete.

La acrivitatea desfasutate zilele trecute, a participat si fostul ministru al Sanatatii din Slovacia,  Ivan Uhriarik, care a precizat ca modelul aliantelor farmaciilor independente este foarte popular in tarile din Vest, dovedindu-si deja eficienta. Acesta a mai declarat ca in Cehia si Slovacia, tarile al caror model a fost preluat si de farmacistii romani, aliantele respective reunesc peste 300 de farmacii independente.

 

Automedicatia poate face mai mult rau

In cadrul manifestarii au fost puse bazele Clubului Top Pharma, club ce se doreste a le oferi posibilitatea vanzatorilor de medicamente sa isi poata reprezenta mai bine interesele. „Am constituit acest club pentru a ne reprezenta interesele comerciale, in special in fata producatorilor de medicamente. Farmaciile independente pot sa adere la acest club, devin membre, avem un regulament clar de functionare si pot participa voluntar la campaniile negociate in numele tuturor membrilor”, a declarat cu aceasta ocazie reprezentanta Top Pharma Union, Simona Voju.

Top Pharma Union este mandatata sa negocieze conditii comerciale cu producatorii de medicamente pentru imbunatatirea competitivitatii economice a membrilor sai. Toate farmaciile membre beneficiaza de aceleasi conditii comerciale, indiferent de marime si locatie.

 


Adaugati un comentariu


 

*