Program national de colectare a inhalatoarelor uzate

Trei lanturi farmaceutice s-au incris in acest proiect, infiintand puncte speciale de colectare, in farmaciile pe care le detin in tara. Buzoienii au la dispozitie doua centre de colectare. 

 

astm_2In cadrul campaniei de informare si educare in privinta astmului, pe care a demarat-o recent, Societatea Romana de Pneumologie a anuntat si implementarea, la nivel national, a unui program unic de colectare a inhalatoarelor folosite de pacientii cu afectiuni respiratorii. Aceste dispozitive necesita un regim special, la fel ca orice alt deseu medical, care nu poate fi aruncat, pur si simplu, la gunoi, dupa utilizare.

Ideea demararii unui astfel de program este mai veche, s-a nascut in urma cu patru ani,  atunci cand un proiect pilot a fost demarat doar la nivelul Capitalei. Timp de sase luni, pacientii cu afectiuni respiratorii din Bucuresti au fost indrumati sa aduca inhalatoarele folosite la mai multe centre speciale de colectare, amenajate in incinta unor farmacii, initiatorii contabilizand in acest interval un numar de aproximativ 7.000 de pacienti care s-au conformat.

Ulterior, s-au continuat demersurile pentru extinderea programului la nivel national, in acest sens fiind necesara colaborarea cu mai multe lanturi de farmacii, care detin unitati in toate judetele, pentru a inlesni cat mai mult accesul pacientilor la punctele de colectare a inhalatoarelor.

 

colectare inhalatoareProgramul national a fost lansat zilele trecute, anuntul fiind facut in cadrul campaniei pe care Societatea Romana de Pneumologie a lansat-o la inceputul acestei saptamani si o va continua pana pe data de 28 mai. Beneficiind de colaborarera lanturilor farmaceutice Ropharma, Richter si Sensiblu,  s-a constituit astfel prima infrastructura nationala pentru colectarea inhalatoarelor, pacientii avand posibilitatea sa se debaraseze de aceste dispozitive utilizate, aducandu-le in centrele amenajate in farmaciile acestor lanturi.

Initiatorii spun ca programul reprezinta o masura de responsabilitate fata de mediu, cu scopul de a reduce emisiile cu efect de sera si amprenta de carbon, de a limita acumularile de deseuri si de a proteja sanatatea populatiei, prin evitarea contaminarii solului cu potentiale virusuri ramase pe dispozitivul inhalator. O astfel de masura de siguranta este necesara, daca tinem cont de faptul ca doar sase inhalatoare folosite si aruncate la gunoi genereaza aceeasi amprenta de carbon ca o masina condusa in jurul lumii.

 

Policlinica Nicolae Titulescu

Policlinica Nicolae Titulescu

Si pacientii din Buzau au acum poosibilitatea sa se debaraseze de aceste inhalatoare, protejand totodata mediul inconjurator. La nivelul judetului exista, la acest moment, doua centre speciale de colectare. Primul este amplasat in incinta farmaciei Richter din strada Dorobanti, blocul P 22, iar cel de-al doilea, in incinta farmaciei Sensiblu cu sediul in incinta Policlinicii Nicolae Titulescu, la parter. Pacientilor le-a fost pusa la dispozitie si o lista completa a tuturor punctelor decolectare din toata tara, ce poate fi consultata aici.

Inhalatoarele astfel colectate vor fi apoi incinerate ecologic. Initiatorii programului spun ca daca fiecare pacient ar aduce dispozitivele utilizate la aceste centre, s-ar elimina peste 11.000 de tone de carbonati, intr-un an. Altfel, aceasta cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensata cu ajutorul oxigenului produs in decurs de un an de 2.831 de hectare de padure de stejari, ceea ce inseamna de 25 de ori suprafata parcului Herastrau din Bucuresti.

In plus, poluarea la care contribuie aceste inhalatoare constituie si unul din principalii factori care pot cauza cele mai raspandite boli respiratorii, respectiv, astmul si bronhopneumopatia cronica obstructiva.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*