Bilanț final al campaniei de colectare a inhalatoarelor utilizate
Proiectul s-a derulat la nivel național pe parcursul a opt luni, având ca rezultat final colectarea a peste 550 de kilograme de deșeuri medicale de tip infecțios, care au fost distruse.
După cum Sanatateabuzoiana.ro a relatat la momentul respectiv, în cursul lunii mai a anului trecut a fost demarată, la nivel național, o campanie coordonată de Societatea Română de Pnneumologie. Aceasta a avut ca scop colectarea, de la pacienții cu afecțiuni respiratorii, a inhalatoarelor folosite. Campania s-a desfășurat în parteneriat cu Colegiul Farmaciştilor, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, beneficiind și de colaborarea lanțurilor de farmacii Ropharma, Richter şi Sensiblu. În farmaciile aparținând acestor lanțuri au fost amenajate, în întreaga țară, peste 200 de puncte de colectare a inhalatoarelor utilizate. Totodată a fost derulată și o campanie de informare a pacienților cu privire la posibilitatea de a se debarasa de aceste dispozitive medicale fără a pune în pericol sănătatea celorlalți și mediul înconjurător.
Programul de colectare s-a desfășurat pe parcursul a opt luni, până la finele anului trecut, timp în care la cele peste 200 de puncte de colectare amplasate în farmacii au fost aduse peste 10.000 de inhalatoare, rezultând astfel o cantitate de peste 550 de kilograme de deșeuri medicale cu potențial infecțios.
Potrivit reprezentanților Societății Române de Pneumologie, prin colectarea controlată a acestor dispozitive folosite cu precădere de pacienții care suferă de astm, s-a împiedicat eliminarea în atmosferă a 886 de tone de dioxid de carbon, fapt care s-ar fi petrcut dacă inhalatoarele erau aruncate la voia întâmplarii, în natură.
Inițiatorii campaniei mai spun că, în cazul în care fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de dioxid de carbon, într-un an. „Altfel, această cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensată cu ajutorul oxigenului produs în decurs de un an de 2.831 hectare de pădure de stejari, adică de 25 de ori mărimea Parcului Herăstrău din Bucureşti”, se mai arată într-un comunicat pe această temă.
Din totalul dispozitivelor colectate în cadrul programului, circa 90% au fost cu aerosoli, reprezentând tipul de inhalatoare care are cel mai mare impact asupra mediului.
Etapa colectării deșeurilor medicale a fost urmată de cea a distrugerii, acțiune efectuată prin intermediul unei companii specializate în managementul deșeurilor medicale. Distrugrea ihnalatoarelor s-a făcut prin incinerare ecologică, proces care reduce cu 99% impactul de mediu.
Programul a avut şi o componentă educaţională cu privire la impactul de mediu al acestor deşeuri. Pacienţii au aflat astfel că doar şase inhalatoare folosite şi aruncate la gunoi generează aceeaşi amprentă de carbon ca o maşină condusă în jurul lumii, iar la nivel mondial, acest tip de deşeuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon anual. Specialiștii mai spun că poluarea la care contribuie aceste inhalatoare constituie și unul din principalii factori care pot cauza cele mai răspândite boli respiratorii, respectiv, astmul și bronhopneumopatia cronică obstructivă, camapania având astfel și un caracter preventiv.