Câinii de companie, scut împotriva astmului la copii

3 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Cercetătorii susțin că patrupedele canine ar putea oferi un efect protector împotriva astmului copiilor, mai ales dacă mamele acestora se afla în preajma unui câine în perioada sarcinii.

 

Concluziile formulate de două noi studii prezentate în cadrul întâlnirii anuale a Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie arata că proprietarii câinilor ar putea avea un motiv suplimentar pentru a le aprecia prezența, deoarece aceste patrupede pot avea un efect protector contra riscului de apariție a eczemelor și a astmului, în cazul copiilor.

Cercetătorii care au participat la primul din aceste studii susțin că acei copii care și-au petrecut perioada intrauterină în locuințe în care trăiau câini au beneficiat de protecție sporită contra eczemelor alergice, însă acest efect protector se diminuează până la împlinirea vârstei de 10 ani.

Cercetarea a analizat mai multe perechi mamă-copil expuse la prezența câinilor, expunerea fiind definită prin prezența unuia sau a mai multor câini în interiorul locuinței, timp de cel puțin o oră, în fiecare zi. S-a constatat astfel că expunerea femeilor gravide la câini este asociată cu scăderea semnificativă a riscului de eczeme în cazul copilului cu vârste de până la 2 ani. Cercetatorii au atras însă atenția asupra diminuării acestui efect protector după vârsta de 10 ani a copilului.

 

În cadrul celei de-a doua dintre cercetările prezentate, oamenii de știință au examinat efectele generate de două tipuri de expunere a copiilor cu astm la câini. În cazul primului tip de expunere a fost implicată proteina sau alergenul  responsabil de alergia copiilor la câini, iar în al doilea caz au fost analizați factori precum bacteriile transportate de câini.

Oamenii de știință au concluzionat că expunerea la elemente pe care aceste animale le pot transmite ar putea avea un efect protector contra astmului. Pe de altă parte, însă, expunerea la alergen ar putea determina accentuarea simptomelor de astm în cazul copiilor din mediul urban care sunt alergici la aceste animale.

Așadar, oamenii de știință cred că atunci când un copil intră în contact cu alți factori decât alergenul purtat de câine, precum bacterii sau alte elemente necunoscute, acestea pot oferi un efect protector, însă, expunerea la alergenul purtat de câine rămâne un risc major în cazul copiilor care sunt alergici la câini…

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*