„Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!”

9 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Un autotest rapid, care se poate face acasă, dintr-o picătură de sânge, a fost lansat miercuri, odată cu campania de conștientizare a importanței testării și depistării precoce a HIV.

 

Sub sloganulEști negatHIV? Testează-te și fii sigur!”, campania de promovare a importanței testării și depistării precoce a infecției cu HIV a fost lansată miercuri, în deschiderea celui de-al 13-lea Congres Național de Boli Infecțioase și a Zilelor Științifice ale Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Campania va fi derulată pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie în toată țara, de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și compania farmaceutică Mylan – care oferă acces la terapii antiretrovirale, de care depind mai mult de 40% din persoanele tratate pentru HIV / SIDA la nivel mondial, în peste 100 de țări.

Cu ocazia anunțării campaniei de conștientizare, Mylan a lansat, în premieră pentru România, un autotest cu ajutorul căruia, dintr-o singură picătură de sânge prelevată din vârful degetului se poate depista prezența virusului HIV.

 

România devine astfel a patra țară europeană în care există posibilitatea autotestării la domiciliu în vederea depistării virusului HIV. Acest instrument complementar de screening va fi disponibil în farmacii fără prescripție medicală și va fi susținut de materiale informative și servicii de consiliere oferite de voluntarii asociației de pacienți UNOPA. Testarea prin test autoadministrabil este recomandată și de de Organizația Mondială a Sănătății. „Unul dintre principalele obiective ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la combaterea HIV este acela de a diagnostica peste 90% din persoanele infectate cu HIV până în 2020. Un pas extrem de important în această direcție este promovarea testării și autotestării HIV. În acest sens, în 2016, OMS a publicat prima recomandare cu privire la autotestarea HIV”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Medicul a explicat că pentru fiabilitate maximă a testului autoadministrabil în depistarea infecției cu HIV trebuie cunoscut faptul că un rezultat negativ obținut in perioada de „fereastră serologică” ( aproximativ 3 luni interval între momentul expunerii la riscul infectării cu virusul și producția de anticorpi care semnalează prezența virusului) nu poate fi luat în considerare.

 

Conform datelor publicate de Comisia Națională de Luptă Anti-SIDA de la Institutul „Matei Balș”, peste 14.600 de pacienți cu HIV/SIDA sunt înregistrați în România la ora actuală, iar aproape jumătate dintre ei au vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. Dintre aceștia, peste 600 sunt cazuri depistate pe parcursul anului 2016, în timp ce alte 300 au fost diagnosticate numai în intervalul ianuarie – iunie 2017.

Infecția HIV nu mai reprezintă o problemă terapeutică, însă este în continuare o problemă de sănătate publică, sute de cazuri noi de pacienți cu HIV/SIDA fiind înregistrate în fiecare an. Testarea precoce sau atunci când există risc, prezintă numeroase avantaje, atât pentru pacienți, care pot beneficia de servicii de sănătate eficiente cât mai rapid, cât și pentru sistemul de sănătate. Un diagnostic timpuriu poate duce la situația în care pacientul are încărcătură virală nedetectabilă și nu transmite virusul către cei dragi și, în cele din urmă, poate duce o viață normală și fără restricții”, a subliniat, cu prilejul lansării campaniei și a kitului de autotestare HIV, dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

 

Directorul executiv al UNOPA, Iulian Petre spune că, deși constituie principalele arme în combaterea infecției cu HIV, în România există în continuare numeroase obstacole în desfășurarea eficientă a prevenției și depistării precoce, de la nivelul redus de conștientizare, la preconcepțiile despre aceasta. Acesta a explicat însa că „diagnosticul infecției cu HIV nu mai reprezintă astăzi o condamnare la moarte. Dacă persoanele care știu că au fost expuse la risc se testează și primesc un diagnostic la timp au șanse să ducă o viață normală. Posibilitatea de a cumpăra un test direct din farmacie va oferi o șansă în plus celor care, din cauza temerii de a fi stigmatizați social, nu doresc să se adreseze serviciilor de sănătate publică sau laboratoarelor private”, menționând că acest kit pentru depistarea HIV, destinat folosirii la domiciliu, este un instrument complementar de screening și vine în ajutorul persoanelor care vor să se diagnosticheze rapid și în intimitate. În cazul obținerii unui rezultat pozitiv, este necesară efectuarea unui test de laborator pentru confirmarea diagnosticului.

 

La rândul său, Adrian Grecu, directorul Mylan România, a precizat că fiecare kit de testare va fi furnizat împreună cu un prospect informativ despre test și utilizarea acestuia, dar și despre servicii de consiliere, puse la dispoziție de către personalul asociației de pacienți UNOPA.

Suntem mândri să introducem pe piața din România un produs atât de important pentru sănătatea pacienților. Pentru Mylan, care de 10 ani se dedică combaterii HIV/SIDA prin dezvoltarea de tratamente de calitate, era firesc să ne implicăm în a pune la dispoziție instrumente de screening, care să crească rata de testare. Misiunea noastră este de a oferi pacienților acces la asistența medicală de cea mai bună calitate și, prin intermediul acestui test, dorim să oferim tuturor posibilitatea de a se ajuta pe ei înșiși și pe alții”, a spus Adrian Grecu.

În plus, Mylan oferă farmaciștilor oportunități de instruire, astfel încât testul autoadministrabil pentru depistarea HIV să poată oferi servicii complete. Efectuarea testului durează aproximativ cinci minute și poate fi folosit cu ușurință acasă, de către oricine, fiind necesare doar o mostră de sânge din vârful degetului și o așteptare de 15 minute pentru a citi rezultatul.

 


Adaugati un comentariu


 

*