Platformă dedicată managementului osteoporozei, lansată în mediul on-line

30 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Aceasta se adresează în egală măsură, atât pacienților cât și aparținătorilor, dar și persoanelor aflate în categoriile de risc.

 

O nouă platformă dedicată sănătății a fost lansată în mediul on-line, adresându-se cu precădere pacienților și altor categorii de utilizatori interesați să afle cât mai multe despre osteoporoză – o boală cronică ce scade rezistența oaselor la traumatisme, crescând semnificativ riscul apariției unor fracturi.

Osteoclub.ro este instrumentul pus la dispoziție de compania farmaceutică Zentiva România, în special celor care suferă de această afecțiune, cât și aparținătorilor acestora, dar și categoriilor de populație din segmentele de risc. Utilizatorii au astfel la dispoziție gratuit un set complet de informații și recomandări avizate, venite din partea unor specialiști în acest domeniu, prin acest nou proiect, inițiatorii propunându-și  să contribuie la înțelegerea afecțiunii și la reducerea complicațiilor, fapt ce va duce la creșterea calității vieții pacienților.

Persoanele cu osteoporoză sunt foarte vulnerabile chiar și în cazul unor traumatisme ușoare, din cauza rezistenței scăzute a oaselor, iar apariția unei fracturi devine, în cazul lor, un factor de risc major pentru apariția unei alte fracturi. Cele mai frecvente fracturi în cazul pacienților cu osteoporoză sunt fracturile de șold, acestea fiind totodată și cele mai grave. După cum reiese din statisticile prezentate pe noua platformă on-line, aceste fracturi sunt dificil de tratat și generează o rată de mortalitate de 20%24% în primul an și risc sporit de deces în următorii 5 ani după producerea accidentului.

 

Boala afectează cu preponderență femeile aflate la vârsta maturității și vârsta a treia, însă apare și în cazul bărbaților, mai ales după vârsta de 70 de ani. De pe aceeași platformă putem afla că în România există aproximativ un milion de pacienți cu osteoporoză, însă 86% dintre persoanele aflate la isc de a suferi o fractură din această cauză, nu beneficiază de tratament.

Statisticile la nivel global indică faptul că 40% dintre pacienții cu osteoporoză nu se pot deplasa singuri, iar 60% necesită asistență la un an după instalarea bolii. Totodată, 33% dintre pacienții afectați devin total dependenți sau sunt internați în instituții de îngrijire la un an după apariția fracturii datorate osteoporozei.

Prin urmare, afecțiunea are un impact considerabil, atât la nivelul calității vieții, cât și la nivel economic. În Europa, dizabilitatea provocată de fracturile favorizate de osteoporoză este mai mare decât cea cauzată de cancere, cu excepția cancerului pulmonar, și este comparabilă sau chiar mai mare decât dizabilitatea asociată altor boli cronice precum artrita reumatoidă, astmul și afecțiunile cardiovasculare cauzate de hipertensiune, spun medicii.

 

Dr. Liliana Gheorghe, directorul medical al Zentiva România, a explicat cu prilejul lansări platformei, că osteoporoza determină mai multe zile de spitalizare decât diabetul, infarctul miocardic sau cancerul de sân, în rândul femeilor peste 45 de ani. „Până relativ recent, în anii ’90, osteoporoza a fost subestimată și considerată a fi o consecință inerentă îmbătrânirii. Percepțiile s-au schimbat treptat, odată cu studiile epidemiologice care au arătat amploarea reală și povara pe care osteoporoza o are asupra sistemelor de sănătate și asupra calității vieții pacienților. Morbiditatea și mortalitatea crescute din osteoporoză, precum și impactul socio-economic, necesită educarea publicului pentru conștientizarea afecțiunii, a factorilor favorizanți și a modalităților de prevenție. Diagnosticarea timpurie și intervenția terapeutică în stadiu incipient sunt importante în egală măsură”, a mai declarat aceasta.

Accesând noua platformă, utilizatorii pot avea acces la informații despre osteoporoză, un test de evaluare a riscului, precum și informații despre investigația medicală care stabilește diagnosticul. Totodată, sunt disponibile recomandări privind nutriția în osteoporoză, exercițiile fizice necesare, precum și sfaturi pentru prevenția fracturilor prin modificarea spațiului casnic și a obiceiurilor zilnice. Site-ul are și o secțiune cu articole scrise de medici cu diverse specializări, prin care pacienților le sunt oferite sfaturi avizate, precum și o secțiune de rețete culinare recomandate persoanelor cu osteoporoză.

 


Adaugati un comentariu


 

*