Primul medic din România ucis de noul coronavirus
Ministerul Sănătății a confirmat în cursul zilei de azi decesul, menționând că este vorba de un medic internist din Constanța, care se afla internat la Institutul Matei Balș, astfel că s-a ajuns la șapte decese în rândul personalului medical din cauza SARS-CoV-2.
După șase decese ale unor cadre medicale medii și auxiliare, în cursul zilei de ieri a fost înregistrat primul deces al unuia dintre medicii români aflați în această perioadă în linia întâi în lupta cu noul coronavirus.
Dacă până acum se vorbea despre decese doar o în rândul asistentelor și personalului auxiliar, în această dimineață, Ministerul Sănătății a confirmat și decesul primului medic infectat cu Covid-19. Este vorba de medicul internist Valeriu Neagoe, în vârstă de 62 de ani, care a profesat până pe data de 6 aprilie la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța, în secția de Medicală II, unde lucra de peste 20 de ani.
Aici fusese depistat primul caz de infecție cu noul virus din Constanța (asistentul-șef al secției), așa că în timul anchetei epidemiologice, medicul a fost testat de două ori PCR, în luna martie, ambele teste fiind negative. După 14 zile de izolare, medicul s-a întros la pacienții săi, dar conștient de riscurile la care era expus în spital, pentru că suferea de diabet, hipertensiune și obezitate, pe 31 martie și-a înaintat demisia, 6 aprilie fiind ultima zi de lucru în spital. O zi mai târziu au apărut însă primele simptome specifice infecției cu noul coronavirus, iar în data de 8 aprilie, medicul a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța. A fost retestat, iar la scurt timp a fost confirmată infecția cu Sars-Cov-2. A rămas internat, însă starea sa de sănătate s-a agravat în zilele următoare, astfel că, pe data de 11 aprilie, a fost transferat la București, la Institutul Matei Balș. Din păcate, starea sa nu s-a ameliorat, iar în cursul zilei de ieri, dr. Nagoe a decedat.
Primul deces în rândul personalului medical a fost consemnat la Suceava, acolo unde un ambulanțier a decedat după ce a contractat infecția cu noul coronavirus, iar aseară, ministrul Nelu Tătaru anunța că numărul deceselor din rândul personalului medical și auxiliar a ajuns la șase, iar 1.031 de cadre medicale au fost infectate.
Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Gheorghe Borcean, recunoaște că aproximativ 8.000 de medici din țară au peste 65 de ani și fac parte din categoria de risc la infecția cu COVID-19, dar din cauza lipsei acute de personal, sunt trimiși în „linia întâi” în lupa cu noul virus.
Până la acest moment, numărul deceselor în rândul pacienților români infectați cu noul coronavirus a ajuns la 508, dintre care 7 din rândul personalului medical și auxiliar din sistemul public de sănătate.
Deși datele oficiale comunicate de Institutului Național de Sănătate Publică indică un număr de 1.031 de cadre medicale diagnosticate cu Covid-19, reprezentând un procent de 11,2% din totalul cazurilor confirmate la nivel național, sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară susțin că numărul real de cadre infectate este mai mare, întrucât cifra transmisă de autorități se referă doar la persoanele care sunt încă infectate, neincluzând și cazurile vindecate, spre deosebire de datele privind numărul total al persoanelor infectate, care le includ și pe cele vindecate. La finele săptămânii trecute, sindicaliștii estimau că numărul real de cadre infectate, incluzând și cazurile vindecate, este de aproape 1.600.
Într-un nou comunicat remis de Solidaritatea Sanitară se atrage atenția că „decesele care puteau fi evitate din rândul salariaților din Sănătate sunt determinate de neglijența autorităților”. Potrivit organizației sindicale, numărul deceselor care puteau fi evitate în rândul salariaților din sănătate, cauzate de infectarea cu SARS-CoV-2, pe fondul unor afecțiuni medicale pre-existente, este în continuă creștere, iar în acest context solicită instituțiilor statului „intervenția urgentă pentru stoparea acestui fenomen”.
Federația „Solidaritatea Sanitară” reamintește că a avertizat public toate instituțiile responsabile, încă din data de 18 martie, că există riscul să se ajungă la astfel de situații, solicitând „implementarea unei strategii de combatere a acestui tip de risc” oferind și o procedură bazată pe un set de criterii raționale și principii etice de organizare a resursei umane din sănătate în lupta cu pandemia COVID 19.
Sindicaliștii subliniază că previziunile lor s-au adeverit, iar „cei responsabili trebuie să plătească”, pentru că „a menține în activitate în această perioadă sau și mai grav, a trimite în prima linie a luptei împotriva SARA-CoV-2 salariații din sănătate care au un risc mare de morbiditate și mortalitate cunoscut, îi pune în situația de neglijență criminală pe toți decidenții”.
Solicitarea este adresată Ministerului Sănătății, managerilor spitalelor, Direcțiilor de Sănătate Publică, Institutului Național de Sănătate Publică, Inspecției Muncii și Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, toate aceste instituții având responsabilități în domeniu.