Vârstnicii cer revizuirea măsurii care le limitează deplasarea în afara locuinței

22 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia se consideră discriminați și reclamă faptul că intervalul de timp pe care îl au la dispoziție este prea scurt pentru a-și putea satisface toate nevoile pentru care ies din casă.

 

După persoanele aflate în carantină și în izolare, vârstnicii constituie categoria pentru care restricțiile de circulație impuse prin ordonanțele militare sunt cele mai drastice. E drept că măsurile au fost luate pentru a-i proteja pe cei peste 65 de ani, care constituie una din categoriile cele mai vulnerabile în cazul infecției cu noul coronavirus, însă cei mai mulți dintre ei se declară nemulțumiți, în special de faptul că timpul pe care îl au la dispoziție pentru a părăsi locuința este prea scurt și nu le permite să își rezolve treburile pentru care ies din autoizolare.

Cel mai greu este pentru vârstnicii care nu au pe nimeni, cărora le este foarte greu să se descurce în aceste condiții, fiind nevoiți să apeleze la ajutorul vecinilor sau al voluntarilor diferitelor asociații, pentru a-și face aprovizionarea cu alimente, medicamente și toate cele necesare.

Inițial, în cazul lor, autoritățile au prevăzut doar un interval de două ore, între 11.00 și 13.00 în care puteau ieși din casă, indiferent pentru ce motiv, însă au revenit apoi și au „îndulcit” restricțiile, după ce au realizat că există situații în care o persoană nu se poate rezuma strict la acest interval. Astfel, pentru consultații sau tratamente medicale, vârstnicii au primit permisiunea să se deplaseze în afara domiciliului la orice oră, având însă asupra lor declarația, actul de identitate și documente medicale justificative.

 

De asemenea, li s-a mai permis să iasă în intervalul orar 20.00 – 21.00 pentru nevoile animalelor de companie și pentru scurte plimbări în jurul locuinței, iar pentru aprovizionare și toate celelalte motive prevăzute în ordonanțele militare, programul a rămas același, respectiv 11.00 – 13.00.

A trecut o lună și jumătate de când aceste măsuri au intrat în vigoare, iar vârstnicii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de restricțiile impuse în cazul lor, chiar dacă autoritățile au dat dispoziții clare unităților de alimentație publică să asigure servirea lor cu prioritate în intervalul respectiv, când au posibilitatea să meargă pentru a-și face aprovizionarea.

Astfel, Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice – ce reunește toate formațiunile reprezentative la nivel național, a remis un comunicat prin intermediul căruia protestează împotriva acestor restricții care îi vizează pe vârstnici, pe care le consideră discriminatoare, neconstituționale și „un atac la demnitatea umană a vârstnicilor”.

 

Reprezentanții organizației se declară însă dispuși să accepte aceste încălcări ale drepturilor lor, având în vedere că suntem în stare de urgență, iar măsurile au fost luate pentru o perioadă determinată de timp și cu scopul de a-i proteja, însă atrag atenția că intervalul pe care îl au la dispoziție între orele 11.00 și 13.00 s-a dovedit până acum a fi insuficient.

Toma Neamţu, președintele Consiliului Național al Vârstnicilor, precizează că în orașele mari, doar deplasarea către magazinele de unde își fac aprovizionarea le poate lua unora dintre aceste persoane cea mai mare parte din acest timp, ținând cont și de distanță dar și de faptul că acestea se deplasează cu greutate.

În consecință, acesta solicită, în numele tuturor organizațiilor pe care le reprezintă, revizuirea acestor măsuri de către autorități, astfel încât bătrânii să aibă la dispoziție timp suficient pentru a-și rezolva treburile.

 


Adaugati un comentariu


 

*