România trimite prima unitate mobilă ATI în lupta cu pandemia

Departamentul pentru Situații de Urgență a demarat procedurile de achiziție pentru o astfel de unitate, care va putea fi trimisă oriunde în țară, acolo unde capacitățile ATI ale spitalelor ar fi depășite de numărul mare de pacienți.

 

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat astăzi că a demarat procedurile de achiziție pentru prima unitate mobilă de terapie intensivă din România, cu sprijinul financiar al Fundației pentru SMURD și Lidl România. Costul unei astfel de unități mobile se ridică la 264.930 de dolari, iar aceasta se poate dovedi extrem de utilă în perioada următoare, când se așteaptă o creștere a numărului de pacienți infectați cu noul coronavirus, situație ce va genera și aglomerarea unor secții de Terapie Intensivă ale spitalelor unde sunt vor fi internați acești pacienți.

Secția mobilă de terapie intensivă este realizată pe structura unui tir, ceea ce îi permite să se deplaseze oriunde în țară. Raed Arafat, coordonatorul DSU, a precizat că este vorba de prima unitate mobilă ATI din România, iar aceasta își va dovedi utilitatea în contextul epidemic actual, când cel mai mare risc îl constituie supraaglomerarea secțiilor de terapie intensivă ale spitalelor în care sunt internați pacienți infectați cu noul coronavirus.

Acesta a explicat că în cazul în care va apărea o astfel de situație, unitatea mobilă va fi trimisă la spitalul respectiv, indiferent dacă este vorba de o unitate medicală din Capitală sau din țară.

 

Platforma poate fi amplasată în curtea spitalului, fiind apoi racordată la rețeaua de electricitate și de oxigen a unității medicale și va funcționa astfel ca o secție de terapie intensivă, ce poate acorda asistență simultan unui număr de 12 pacienți. „Această unitate de terapie intensivă este unică în România, folosirea ei dându-ne posibilitatea să îmbunătățim semnificativ evoluția pacienților cel mai grav afectați de infecția cu SARS–CoV–2. Având în vedere experiența altor țări europene care s-au confruntat deja cu o lipsă a locurilor în secțiile de terapie intensivă, precum și dinamica rapidă într-un astfel de context la nivel național, un număr de 4 astfel de unități mobile ar crește semnificativ capacitatea României de a gestiona pacienții critici în perioada ce va urma, exact acolo unde este cea mai mare nevoie. În acest context, încurajăm și alți investitori să se alăture acestui demers susținut de Lidl România. Le mulțumim tuturor celor care vin în sprijinul colegilor care se află în linia întâi, avem nevoie să vă simțim aproape și să știm că aveți încredere în noi și în toate eforturile depuse zi și noapte de colegii mei”, a declarat coordonatorul DSU.

 

Raed Arafat

După ce lucrurile se vor mai calma și vom putea spune că am trecut cu bine peste această pandemie, unitatea mobilă de terapie intensivă va rămâne în dotarea DSU, pentru a putea fi folosită în orice situație care generează victime multiple, cum ar fi în cazul unui cutremur. Totodată, Raed Arafat a mai precizat că unitatea de terapie intensivă mobilă va putea funcționa și ca un centru mobil de simulare pentru medicii rezidenți în ATI și medicină de urgență.

Pe de alt parte, DSU a mai anunțat în această dimineață că nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, așa cum s-a interpretat eronat Ordinul Comandantului Acţiunii, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii” – este explicația oferită de către reprezentanții DSU, cu referire la acest ordin.

 


Adaugati un comentariu


 

*