Spitalul Colentina redevine unitate destinată exclusiv pacienților cu Covid-19
În același timp, cadrele medicale de la cabinetele școlilor care trec o scenariul roșu vor fi detașate la spitalele suport-Covid.
Autoritățile au stabilit primele măsuri după ce rata de infectare la 14 zile a depășit ieri 3 cazuri la mia de locuitori în Capitală, iar perspectivele pentru perioada următoare nu sunt foarte optimiste. Astfel, în condițiile în care numărul pacienților cu Covid-19 este în creștere, spitalul Colentina redevine, începând de astăzi, unitate medicală destinată exclusiv acestor pacienți.
Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, spune că s-a luat această decizie întrucât se ajunsese în situația în care, din cauza lipsei locurilor în spitale, pacienții din București erau trimiși la unități medicale din alte județe. În acest mod, la nivelul Capitalei s-au creat 300-400 de locuri noi pentru preluarea pacienților care au nevoie de spitalizare, însă rămâne problema locurilor la Terapie Intensivă, care sunt ocupate în totalitate.
Aceasta ar putea fi rezolvată parțial cu o unitate modulară de la spitalul Elias, care funcționa cu sincope, din cauza lipsei de personal. În acest sens, s-a dat dispoziție ca atât spitalul Elias cât și Floreasca să pună la dispoziție cadre medicale care să asigure permanența la unitatea modulară ATI.
Unele unități școlare din Capitală sunt deja în scenariul roșu, iar altele urmează să-și suspende cursurile față în față, atât la școlile de stat cât și la cele private, după ce incidența cazurilor de Covid-19 a depășit 3 la mie. În acest context s-a luat totodată decizia ca personalul medical de la cabinetele de medicină școlară ale acestor unități – medici și asistenți medicali – să fie detașat la spitalele care tratează pacienți cu Covid-19.
În cursul zilei de astăzi se va întruni și Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căruia vor fi decise măsurile ce se impun în perioada următoare, urmând a se lua o decizia și în privința modului în care unitățile școlare își vor continua activitatea. „Măsurile nu sunt blânde, se poartă masca şi în spaţii deschise şi în spaţii închise, se închid activităţile restaurantelor, cafenelelor, tuturor unităţilor de alimentaţie publică, spectacole, jocuri de noroc”, a subliniat prefectul Capitalei.
Ministrul Nelu Tătaru atrage atenția că este de așteptat să asistăm la o creștere progresivă a numărului de cazuri noi de Covid-19 în perioada următoare și abia după aceea să existe o scădere, ca urmare a măsurilor restrictive impuse zilele acestea.
Referindu-se la locurile de la Terapie Intensivă și la riscul ca acestea să fie ocupate în totalitate, ministrul a precizat că, pe lângă extinderea numărului de locuri ar trebui să se pună și problema măsurilor care trebuie luate pentru a nu se mai ajunge la ocuparea acestor locuri. „Noi, sistemul medical, ne extindem. După cum aţi putut vedea, am solicitat spitalelor să pregătească şi 10% din paturile de la Terapie Intensivă din spitalele non-Covid. Am solicitat spitalelor să pregătească şi 15% din paturile de terapie obişnuită din spitalele non-Covid. Ne extindem, dar haideţi să ne gândim că suntem acelaşi corp medical de 7 luni de zile, ne întindem la maxim, dar în acelaşi timp să ne gândim că există şi pacienţi cu patologie non-Covid. Haideţi să avem grijă şi de ei! De noi, cei din stradă, depinde foarte mult dacă reaşezăm în acest moment, nu neapărat gândirea, dar şi abordarea” a mai declarat ministru Nelu Tătaru.