Ministrul Nelu Tătaru, într-o nouă vizită neanunțată la SJU Buzău

Aceasta a zăbovit la unitatea medical aproximativ o jumătate de oră, interesându-se în special de afluxul pacienților din ultima perioadă și de situația locurilor disponibile la Terapie Intensivă.

 

Nelu Tataru la SJU Buzau

În această dimineață, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a ajuns din nou la Buzău, unde a efectuat o vizită inopinată la Spitalul Județean de Urgență. A fost întâmpinat de noul director medical al spitalului, dr. Răzvan Dedu, împreună cu directorul de îngrijiri medicale, Luminița Turcu, și șeful secției UPU-SMURD, medicul Adrian Zoican, împreună cu care ministrul a discutat aproximativ o jumătate de oră, înainte de a-și continua drumul spre București.

Nelu Tătaru a ajuns la sediul SJU Buzău în jurul orei 10.00, iar în cursul discuțiilor purtate cu reprezentanții unității medicale s-a interesat în mod special de afluxul de pacienți din ultima perioadă, de situația locurilor disponibile la Terapie Intensivă, de rezerva de echipamente de protecție pentru personalul medical, întrebând totodată dacă s-au primite rezultatele testelor Covid-19 efectuate recent și care sunt acestea. De asemenea, Nelu Tătaru s-a interesat de modul în care decurge colaborarea între cea mai mare unitate sanitară din județ și spitalul din Râmnicu Sărat, transformat în unitate de suport Covid-19.

Față de precedenta vizită a ministrului nu au apărut probleme noi la nivelul județului, acestea fiind legate în continuare de ocuparea aproape de limită a locurilor disponibile pentru pacienți cu Covid-19 la spitalul suport din Râmnicu Sărat și la secțiile de Boli Infecțioase și Pneumologie de la Buzău, ale spitalului județean.

 

Razvan Dedu, Nelu Tataru, Adrian Zoican

La acest moment, în secția ATI a SJU Buzău sunt internați 3 pacienți și mai este disponibil un singur loc, în timp ce la secțiile de Boli Infecțioase și TBC, toate locurile sunt ocupate, potrivit datelor oferite de reprezentanții unității medicale. În condițiile în care nici la Râmnicu Sărat situația nu este mai bună, azi dimineață fiind ocupate 137 din cele 150 de paturi disponibile, conducere SJU Buzău analizează posibilitățile pe care le are pentru ca pacienții cu Covid-19 să poată fi internați și tratați.

În cursul zilei de ieri, ministrul Nelu Tătaru s-a deplasat la Iași, pentru a verifica stadiul lucrărilor la noul spital modular construit la marginea municipiului reședință de județ, efectuând cu această ocazie și o vizită neanunțată la Spitalul Județean de Urgență din Botoșani. În declarațiile făcute atât la Botoșani cât și la Buzău, ministrul și-a manifestat îngrijorarea față de faptul că în județele în care a existat un număr mic de cazuri de Covid-19, până la momentul ieșirii din starea de urgență se constată o creștere accentuată a numărului de îmbolnăviri.

La Buzău sunt toate șansele ca azi sau mâine, cel târziu, să fie depășit pragul de 1.000 de cazuri confirmate, în timp ce la 1 mai, la nivelul județului existau doar 20 de cazuri. „Ne uităm că avem mai multe judeţe care înainte aveau un număr mic – Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Galaţi. Sunt oraşe, sunt judeţe care au marcată o creştere accentuată în ultima perioadă, dar vedem că sunt şi locuri, cum este litoralul sau Valea Prahovei, unde acele reguli nu prea se mai respectă”, a declarat Nelu Tătaru.

 

Nelu Tataru, Razvan Dedu

Ministrul a mai precizat că la acest moment nu se pune problema amânării începerii scolii la 15 septembrie, iar evoluția situației epidemiologice nu impune reinstaurarea stării de urgență.

Nu este cazul stării de urgenţă. Noi avem focare răzleţe în anumite judeţe, dacă e să mă refer la Argeş, Braşov, Galaţi, Prahova, Dâmboviţa, Bucureşti, în acest moment, dar sunt focare care, o dată cu ieşirea acestei legi, care a fost promulgată de preşedintelui României, să le putem gestiona prin aceste mecanisme tip carantină, izolare la spital sau la domiciliu, care ne-ar da pârghiile necesare să putem stabiliza în decurs de două săptămâni această creştere. În ceea ce privește noul an de învățământ, noi avem scenarii pe care le discutăm cu Ministerul Învăţământului şi diverse organizaţii în vederea reluării anului şcolar pe 15 septembrie. În acest moment, nu discutăm de amânarea nici a şcolii, nici a alegerilor. Evoluţia ulterioară ne va da şi măsura unor restricţii sau a altora” a mai declarat ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*