Ministerul Sănătății anunță finalul crizei de Euthyrox

8 aprilie 2020 | 1 comentariu |

Un prim lot din medicamentul utilizat în tratamentul pacienților cu afecțiuni tiroidiene a fost deja distribuit către farmacii, urmând ca o nouă livrare să aibă loc la începutul săptămânii viitoare.

 

Una dintre problemele semnalate pe adresa autorităților de la izbucnirea pandemiei este legată de dispariția din farmacii a medicamentului  Euthyrox, folosit în tratamentul pacienților cu afecțiuni tiroidiene. Din ce în ce mai mulți pacienți din această categorie au început să reclame lipsa medicamentului, fapt constatat și de ministrul sănătății, Nelu Tătaru. Ministrul a adresat o solicitare în acest sens reprezentanților Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), care au avut o serie de întâlniri în ultima parte a lunii martie cu  reprezentanții companiei producătoare, cu distribuitorii en-gros și reprezentanții Colegiului Național al Farmaciștilor.

În urma acestor discuții, la data de 31 martie au ajuns în depozitele din România 140.122 de cutii de Euthyrox 100 mcg, conform unui anunț făcut de compania producătoare.

Într-un comunicat remis în această după-amiază, Ministerul Sănătății precizează că 54.240 de cutii au fost deja distribuite în farmacii.

 

În același document se mai arată că, la începutul săptămânii viitoare, în cursul zilelor de luni și marți, vor fi livrate alte 77.499 de cutii de Euthyrox 50 mcg și 59.315 cutii de Euthyrox 25 mcg, loturi care deja au fost eliberate din Germania. În consecință, pacienții vor avea la dispoziție cantitățile necesare de medicamente, iar reprezentanții autorităților fac un apel către aceștia să nu cumpere mai mult decât au nevoie și să își facă stocuri inutil, sfătuindu-i totodată să nu utilizeze medicamentele fără acordul medicului curant.

Totodată, Ministerul Sănătății mulțumește Colegiului Farmaciștilor pentru colaborare și adresează rugămintea către farmacii de a nu elibera aceste medicamente decât pacienților care prezintă documente medicale.

 Comentarii (1)

  1. Andreea spune:

    Nu mai bine am aștepta să fie în farmacii și abia apoi am începe cu cifrele?

Adaugati un comentariu


 

*