Pacienții reclamă în continuare lipsa medicamentului Euthyrox din farmacii

În urmă cu o lună, Ministerul Sănătății anunța ca problema a fost rezolvată, după ce fuseseră purtate discuții cu factorii responsabili și un stoc important fusese deja distribuit de compania producătoare.

 

În urmă cu exact o lună, Ministerul Sănătății anunța finalul crizei de Euthyrox din farmacii, după ce primise nenumărate sesizări din partea pacienților, referitoare la dispariția din farmacii a acestui medicament folosit în tratamentul afecțiunilor tiroidiene. Anunțul venea după o serie de discuții pe care reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) le avuseseră la finele lunii martie cu compania producătoare, cu distribuitorii en-gros și reprezentanții Colegiului Național al Farmaciștilor.

Asigurările date de autorități indicau faptul că lucrurile vor reveni pe făgașul normal, fiind livrate deja 140.122 de cutii de Euthyrox 100 mcg, care se aflau în România și deja fuseseră distribuite în farmacii, urmând să fie livrat și un alt lot important de  Euthyrox 50 mcg și Euthyrox 25 mcg.

Cu toate acestea, pe adresa ANMDMR au continuat să vină sesizări din partea pacienților, care reclamă faptul că nu găsesc medicamentul în farmacii. În consecință, reprezentanții agenției au anunțat că vor continua verificările, pentru a stabili care este motivul discontinuităților în aprovizionare și a remedia eventualele disfuncționalități.

 

Verificările ANMDMR vizează atât compania care deține autorizația de punere pe piață a medicamentului, cât și distribuitori en-gros. Reprezentanții agenției reamintesc că au fost luate măsurile pentru remedierea problemelor apărute în cursul lunii martie, iar cantitățile puse pe piață au fost suplimentate, astfel încât nu ar trebui să existe disfuncționalități în aprovizionarea farmaciilor din țară.

Deşi s-au luat măsuri pentru remedierea problemelor apărute în ceea ce priveşte disponibilitatea medicamentului Euthyrox, primim în continuare sesizări de la pacienţii care nu găsesc acest produs în farmacii. În ciuda suplimentării cantităţilor puse pe piaţă în luna aprilie, încă se înregistrează discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor în toată ţara, ceea ce impune luarea în continuare de măsuri specifice. În perioada următoare, agenţia va continua verificările, atât la nivelul companiei care deţine autorizaţia de punere pe piaţă, cât şi la nivelul distribuitorilor en-gros, în aşa fel încât aceasta să se reflecte în capacitatea farmaciei de a răspunde nevoilor pacienţilor” – se arată într-un comunicat al ANMDMR.

 

Criza de Euthyrox pe piața din România se pare că a apărut pe fondul unei creșteri a consumului cu până la 50% în perioada ianuarie-februarie, probabil și din cauza faptului că mulți pacienți au dorit să-și facă stocuri de medicamente în perspectiva pandemiei care se prefigura în perioada respectivă.

Din acest motiv, medicamentul a dispărut de pe piață în cursul lunii martie, lipsa acestuia devenind o problemă majoră în contextul în care se decretase și starea de urgență.

ANMDM a solicitat companiei producătoare suplimentarea stocurilor și s-a ajuns la un acord în acest sens, însă problema persistă în continuare. În același timp, datele estimative privind numărul de pacienţi români care au nevoie de acest medicament au fost solicitate de la Comisia de Endocrinologie a Ministerului Sănătăţii și au fost transmise către compania producătoare, pentru ca aceasta să-şi planifice corespunzător producţia şi să livreze cantităţile optime, mai susțin reprezentanții ANMDMR.

 


Adaugati un comentariu


 

*