Noi modificări la Legea Farmaciei

O ordonanță care modifică o altă ordonanță, de anul trecut, a fost adoptată ieri în Guvern, urmând ca Ministerul Sănătății să elaboreze normele de aplicare în 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

 

Printre documentele adoptate în ședința de Guvern de joi se numără și o ordonanță care modifică și completează din nou Legea Farmaciei, adoptată în 2008, în scopul îmbunătățirii accesului pacienților la tratament medicamentos și la servicii farmaceutice de o mai bună calitate.

Noul act normativ modifică, de fapt, Ordonața 58/2017, ale cărei prevederi au generat nenumărate discuții și negocieri cu profesioniștii, fără a se ajunge însă la o formă finală care să fie aprobată și promulgată,  deși a fost dezbătută un an în comisiile parlamentare de specialitate. Noile reglementări, prin care sunt prevăzute o serie de sancțiuni care se vor aplica unităților farmaceutice în cazul anumitor abateri, vor intra în vigoare în aproximativ două luni, Ministerul Sănătății rezervându-și 60 de zile după publicarea ordonanței în Monitorul Oficial pentru elaborarea normelor de aplicare, se arată într-un comunicat de presă remis de MS.

Sancțiunile aprobate prin noul act normativ vizează în special unitățile farmaceutice care practică prețuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătății și pe cele care vor elibera medicamente fără preţ de producător aprobat de minister.

Totodată, noul document legislativ prevede sancțiuni pentru  unităţile farmaceutice care nu deţin autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii, în conformitate cu prevederile legale, pentru vânzarea şi eliberarea on-line a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală.

 

În vederea descentralizării activității în domeniu, noul act normativ stabilește că „inspecția de autorizare a unităților farmaceutice, care până în prezent este realizată de Ministerul Sănătății, va trece în sarcina Direcțiilor de Sănătate Publică”, se precizează în comunicatul de presă al MS.

În acelasi timp, în vederea „asigurării unei supravegheri eficiente și riguroase a activităților desfășurate în unitățile farmaceutice”, actul normativ  mai prevede că inspecția de supraveghere a activității unităților farmaceutice va fi exercitată de către personalul împuternicit din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), care dispune de insfrastructura și capacitatea de a exercita  această activitate. Acest tip de inspecții se va desfășura cel puțin o data la 5 ani, sau ori de câte ori este nevoie.

Personalul împuternicit din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, va desfășura doar inspecție în vederea emiterii autorizațiilor de funcționare, mutarea punctului de lucru cu destinaţie de unitate farmaceutică, înfiinţare a oficinelor locale de distribuţie şi introducere a activităţii de receptură sau de laborator, precum și cele de reorganizare a spațiului unităţilor farmaceutice. „Pentru o mai bună monitorizare a activității farmaceutice este necesară solicitarea efectuării inspecției în vederea obținerii certificatului de Reguli de bună practică farmaceutică și implicarea Colegiului Farmaciștilor din România în vederea controlului respectării acestora”, se menționează în document.

 

Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) consideră că erau necesare modificările prevăzute prin noua ordonanță care, de fapt, modifică Ordonanța 58/2017, aprobată de Senat și dezbătută timp de un an de zile în Camera Deputaților, unde s-au adus numeroase modificări și completări, care însă nu se regăsesc decât în parte în noul act normativ.

Era necesar un act normativ care să modifice Legea farmaciei, elaborată în 2008, care nu mai corespunde realităților și nevoilor actuale, chiar dacă în timp a suferit mai multe modificări punctuale. Noi am discutat în Parlament, după aprobarea în 2017 a Ordonanței 58, modificările și reglementările necesare reglării unor aspecte care generau disfuncționalități în sistem, însă unele dintre ele nu se regăsesc în noul act normativ. De apreciat este faptul că am găsit o mai mare deschidere la dialog din partea actualului ministru al Sănătății și sperăm ca în normele de aplicare să regăsim și celelalte propuneri formulate în cadrul discuțiilor anterioare și care, probabil, vor mai avea loc în perioada elaborării acestora. Sperăm ca normele de aplicare să cuprindă atât modificările necesare la comerțul online, cât și multe alte reglementări necesare circuitelor funcționale. Un aspect benefic este decentralizarea decisă prin această ordonanță, care va elimina o mare parte din problemele cu care ne confruntam până acum”, a explicat farm. dr. Răzvan Prisada, vicepreședinte al Colegiului Național și președinte al Colegiului Farmaciștilor din Buzău, care a participat la majoritatea discuțiilor care au avut loc în ultimul an pe marginea modificărilor la Legea farmaciei, atât cu specialiștii MS cât și în Parlament.

 


Adaugati un comentariu


 

*