Ghidul național pentru managementul cazurilor de tuberculoză chimiorezistentă, lansat în dezbatere publică

27 august 2020 | 0 comentarii |

Documentul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Sănătății, iar observațiile și propunerile pentru modificarea acestuia pot fi trimise până pe data de 4 septembrie, inclusiv.

 

În condițiile în care România continuă să rămână țara cu cea mai ridicată incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, iar cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă reprezintă o proporție importantă din numărul total de pacienți, Ministerul Sănătății a redactat un ordin privind aprobarea unui ghid național pentru managementul cazurilor de tuberculoză chimiorezistentă. Ghidul a fost întocmit de o echipă de specialiști și a primit deja avizul Colegiului Medicilor din România, însă, conform procedurilor, înainte de a primi aprobare și din partea Ministerului Sănătății, a fost lansat în dezbatere publică. Astfel, documentul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Sănătății, la secțiunea „Transparență decizională”, iar până pe data de 4 septembrie inclusiv, observațiile și propunerile de modificare pot fi trimise pe adresa ministerului, urmând apoi a fi analizate.

În referatul ce însoțește proiectul lansat în dezbatere publică se arată că unitățile sanitare care implementează programele de tratament pentru pacienții cu HIV și cei cu Tuberculoză (TB) au început să semnaleze probleme în furnizarea de medicamente de către operatorii economici aflați în relație contractuală cu Ministerul Sănătății.

 

Problemele au început să apară de la finele anului trecut, chiar de la începutul derulării acordurilor-cadru, când operatorii economici fie au notificat unitățile sanitare cu privire la imposibilitatea semnării contractelor subsecvente acordurilor-cadru, fie nu au onorat comenzile efectuate de spitale în condițiile contractelor încheiate, motivând lipsa stocurilor.

Astfel, necesarul pentru unele medicamente a fost estimat la nivelul consumurilor înregistrate în anul 2019, acest consum fiind depășit în 2020 deoarece medicamentele au fost utilizate pentru tratamentul bolnavilor cu Covid-19, în condiții de indicație terapeutică off-label. Alte medicamente nu au putut fi însă asigurate, din cauza interdicțiilor de transport a materiilor prime și chiar a medicamentelor, survenite în perioada stării de urgență.

O a treia cauză a accentuării problemelor de aprovizionare constă în modificarea clasamentului operatorilor economici, ca urmare a reluării competiției în luna noiembrie 2019, astfel încât noii operatori nu au putut răspunde comenzilor efectuate de spitale.

 

În document se mai precizează că, la momentul actual, Ministerul Sănătății are în derulare 54 de acorduri-cadru ce au ca obiect furnizarea medicamentelor antiretrovirale și antiinfecțioase acordate pentru tratamentul bolnavilor cu HIV / SIDA, dintre care 48 sunt valabile până pe 22 noiembrie, alte două până la jumătatea anului viitor, iar celelalte 4 până pe 13 februarie 2022.

Acestora li se adaugă alte 25 de acorduri-cadru care au ca obiect furnizarea medicamentelor antituberculoase, acordate pentru tratamentul bolnavilor cu infecție cu tuberculoză, 21 dintre ele fiind valabile până la data de 14 iunie 2021,  unul expirând la finele lunii august a aceluiași an, iar alte trei fiind valabile până pe 4 septembrie 2021.

Ghidul a fost realizat de coordonatorii Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei, împreună cu specialiștii din cadrul Comisiei de Pneumologie a Ministerului Sănătății, având ca scop stabilirea unor proceduri pentru asigurarea necesarului de medicamente în timp util, sau pentru înlocuirea medicamentelor antituberculoase existente în schemele actuale de tratament care nu sunt disponibile la un moment dat pe piața din România.

 


Adaugati un comentariu


 

*