Peste un milion de pacienți cu boli cardiace, neurologice sau cu cancer riscă să rămână fără medicamente

27 martie 2018 | 0 comentarii |

123 de medicamente ar putea să dispară de pe piață până la sfârșitul anului și doar 55 dintre acestea mai au între 1-3 alternative terapeutice, iar 24 nu au alternativă generică, atrag atenția producătorii internaționali de medicamente.

 

Criza imunoglobulinelor ar putea fi doar vârful unui aisberg ce stă să cadă peste românii cu probeme de sănătate. Modificările propuse de autorități la Ordinul 368/2017 privind metodologia de calcul al prețurilor medicamentelor, pot genera o nouă criză. Alinierea prețului medicamentelor inovatoare la prețul medicamentelor generice, ar impune scăderea cu 35% a prețului medicamentelor noi, iar 123 de medicamente generice pot dispărea de pe piață, atrag atenția producătorii. Doar 44 dintre dintre medicemantele ieftine care riscă să nu se mai găsească în farmacii au mai multe alternative terapeutice, 55 dintre ele au doar una până la trei alternative produse cu care pot fi înlocuite, iar 24 nu au alternativă generică.

În acest context, aproximativ un milion de bolnavi ar rămâne fără tratamentele care-i ține în viață. Din 2015, de când România încearcă să păstreze cel mai mic preț din Europa la medicamente, mii de terapii au dispărut de pe piață și, chiar dacă au fost aprobate molecule noi, inovatoare, acestea sunt insuficiente și, paradoxal, deși guvernanții își motivează deciziile prin „realizarea unor economii”, costurile cu medicamentele au crescut spectaculos în ultimii ani.

În tot acest timp, la Ministerul Sănătății s-au perindat trei miniștri, toți au susținut că politica PSD este de scădere a prețurilor medicamentelor în beneficiul pacienților, dar realitatea a demonstrat că mii de pacienți rămân fără medicamente, iar sănătatea populației se înrăutățește pe zi ce trece.

 

Dan Zaharescu

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a solicitat, din nou, autorităților aplicarea cadrului legislativ actual, iar asociațiile de pacienți și Colegiul Farmaciștilor cer să se facă un studiu de impact înainte de aplicarea noilor dispoziții.

Milioane de persoane pot fi afectate. Veniturile la bugetul statului pot scădea cu 153 milioane lei. Este îngrijorător că autoritățile nu iau în calcul consecințele negative majore ale unei astfel de măsuri. Nu se vor realiza economii la bugetul de stat, în niciun caz companiile nu vor fi încurajate să-și păstreze portofoliul de produse în România, nu există niciun efect benefic al acestei măsuri. Este vorba de medicamentele al căror brevet a expirat în urmă cu mai mulți ani și se încearcă scăderea prețului acestor medicamente cu 35%”, a explicat președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente. Acesta spune că alinierea prețului medicamentelor inovatoare la prețul medicamentelor generice va genera și o scădere a veniturilor la bugetul statului întrucât, în urma scăderii pieței, se vor diminua contribuțiile companiilor farmaceutice la bugetul de stat, provenite din achitarea TVA și a taxelor și impozitelor aferente desfășurării activității acestora în România.

 

 Scăderile repetate ale prețurilor și taxa clawback pe care producătorii o plătesc statului la prețul medicamentului de la raft au dus la dispariția medicamentelor ieftine și la exportul paralel către alte state membre, care au prețuri mai mari. „Criza imunoglobulinelor pe care România încă nu a depășit-o, se poate repeta și în cazul altor arii terapeutice precum cardiologie, oncologie, neurologie, dacă autoritățile vor decide să nu ia în considerare semnalul de alarmă al industriei farmaceutice și al pacienților și vor implementa modificările propuse la Ordinul 368/2017. Acum doi ani, când decidenții au propus implementarea acestei măsuri, am publicat rezultatele unui studiu care se baza pe evaluarea portofoliului companiilor farmaceutice membre ARPIM. Conform acestui studiu, 2,61 milioane pacienți ar fi afectați de dispariția a 123 de medicamente și dintre aceștia, 800.000 ar avea dificultăți în a-și asigura tratamentele pentru că au incluse în schemele de tratament unele dintre cele 55 de medicamente cu alternative generice foarte reduse pe piață”, a subliniat Liviu Popescu, Director Relații Externe ARPIM, exprimându-și speranța că autoritățile vor reveni asupra propunerii de modificare, ca nu să genereze noi crize ale medicamentelor.

 

Cezar Irimia

Prezenți la dezbaterea de luni, de la Ministerul Sănătății, reprezentanții pacienților au cerut autorităților să aibă în vedere „interesul pacienților”, nu doar la nivel declarativ. Conform unei analize realizate în anul 2016, nu mai puțin de 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate afecțiunilor cardiovasculare, în condițiile în care acestea sunt principala cauză de deces în România. Alte 19 medicamente sunt pentru afecțiuni neurologice, iar alte 6 medicamente pentru afecțiuni oncologice. Vor avea de suferit și pacienții cu afecțiuni endocrinologice (8 produse afectate), cei cu afecțiuni respiratorii (7 produse) și dermatologice (6 produse).

În 2015 erau 6.100 de medicamente disponibile pentru pacienții din România, la sfârșitul anului 2017 mai erau 4.200 și ceva, deci în jur de 1.800 de medicamente retrase în 3 ani”, a arătat Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

La rândul său, Cezar Irimia, președintele FOBAC, a declarat că „pe noi, pacienții, ne sperie această alternativă de scădere a prețurilor. Cu siguranță vom rămâne fără tratamentele vitale și cu siguranță vom migra către țările vecine pentru a ne procura medicamente”.

 

Razvan Prisada

Și farmaciștii au încercat să convingă autoritățile că astfel de măsuri nu numai că nu aduc beneficii pacienților, dar vor duce la o bulversare a pieței și la lipsa unor tratamente vitale din farmacii.

Colegiul Farmaciștilor din România a reiterat necesitatea realizării unor studii de impact înainte de a se lua anumite decizii. Orice act normativ are nevoie de sustenabilitate, de claritate și de predictibilitate. La Legea 368/2017, ca de altfel și la alte acte normative din domaniul sănătății, nu există și nici nu a existat vreun studiu de impact. Scăderea prețurilor medicamentelor este o problemă care se terguversează de trei ani, iar acum ni se spune că este o urgență. Așa s-a întâmplat și cu Legea Farmaciei, care acum 8 luni era urgență, dar nici acum nu este pusă în aplicare. Aplicarea  unor norme legislative intempestiv va genera o criză cu consecințe greu de anticipat. Depozitele nu se vor mai aproviziona, farmaciile nu vor mai avea la raft medicamentele solicitate de pacienți. În plus, așa cum am menționat, este nevoie de claritate când vorbim de o măsură cu atât de mare impact. Iar pentru noi, farmaciștii, ca și pentru producători, este nevoie predictibilitate, pentru că altfel riscăm să punem lacătul pe ușă. În 2015, când s-a luat o măsură similară, am avut pierderi foarte mari. Am cerut și ni s-a promis că se va respecta această solicitare, ca acum, să fim avertizați cu cel puțin 30 de zile înainte, pentru a ne evalua pierderile și a nu fi prinși cu prea multe produse pe stoc, la care vom fi nevoiți să aplicăm reducerea și să le vindem sub prețul de achiziție”, a precizat farm. dr. Răzvan Prisada, președintele Colegiului Farmaciștilor Buzău, vicepreședinte al Colegiului Național.

 

Companiile membre ARPIM susțin că sunt în continuare deschise colaborării cu autorităţile pentru discutarea soluţiilor propuse în ultimii doi ani.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) este organizația care susține obiectivele comune ale celor mai importante 29 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare și dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacienților medicamente originale și inovatoare, care salvează anual mii de vieți. Principalul obiectiv al Asociației este creșterea accesului pacienților la medicamente, ameliorarea calității vieții pacienților și implicit creșterea speranței de viață a românilor”, susțin reprezentanții asociației.

ARPIM este afiliată la Federația Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) -organizația europeană care reunește cele mai importante companii farmaceutice internaționale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunității științifice internaționale.

Modificarea legislativă care reglementează noile prețuri ale medicamentelor în România este în continuare în dezbatere publică și ar trebui să intre în vigoare până la sfârșitul acestei săptămâni.

 


Adaugati un comentariu


 

*