Medicamente mai ieftine cu 35 la suta, dar vaccinuri mai scumpe
Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial. Ministrul Sanatatii spune ca va creste accesul bolnavilor la tratamentele, iar producatorii promit ca nu vor scoate medicamente de pe piata. Se vor scumpi, insa, vaccinurile.
Se pare ca Ministerul Sanatatii si producatorii de medicamente s-au inteles in privinta pretului medicamentelor de ultima generatie, cunoscute si ca inovative, folosite in special pentru tratarea bolilor grave, care se vor ieftini cu 35%, fara riscul de a disparea de pe piata.
Ministerul Sanatatii a avut, vineri, o ultima intalnire cu reprezentantii producatorilor de medicamente si cei ai asociatiilor pacientilor, inainte de a semna ordinul care stabileste metodologia de calcul al pretului pentru medicamente.
La finalul dezbaterii publice, ministrul Florian Bodog a precizat ca „acest ordin aduce ieftinirea pretului la medicamente, pentru medicamentele inovative care isi pierd patentul, din momentul pierderii acestuia. Iar pentru medicamentele inovative care pana la data aparitiei ordinului nu au suferit o eroziune de minim 35%, pe baza de declaratie pe proprie raspundere, firmele detinatoare de APP (autorizatie de punere pe piata) vor solicita modificarea pretului”, a explicat ministrul Sanatatii.
Asta inseamna ca medicamentele care au iesit de sub patent in urma cu un an sau doi si au suferit deja ajustari de pret, procentul de reducere a pretului nu va mai fi de 35% in acest moment, ci doar diferenta dintre procentul deja aplicat si noul procent stabilit prin ordinul care a fost publicat in Monitorul Oficial.
Florian Bodog a promis, totodata, ca si restul medicamentelor se vor ieftini, treptat, iar producatorii nu le vor scoate din farmacii, in acest scop fiind convenit ca acestia sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca nu le vor scoate de pe piata. „Am fost asigurati ca aplicand o astfel de masura nu se vor produce distorsiuni si nu vor disparea medicamente de pe piata, in asa fel incat pacientii (pentru ca aceasta a fost si tinta noastra) sa aiba acces la toate tratamentele inovative”, a subliniat Florian Bodog, ministrul Sanatatii.
In schimb, va creste pretul vaccinurilor, iar Institutul Cantacuzino, pe care guvernantii il ignora in continuare, nici vorba sa le poata produce, in anii urmatori. Daca, pana acum, vaccinurile incluse in Planul National de Imunizare erau cumparate la cel mai mic pret practicat intr-un grup de 12 tari europene, printre care Cehia, Austria si Belgia, de acum incolo, autoritatile din Romania vor achita o medie a celor mai mici trei preturi din UE. Astfel, ministrul Sanatatii spera ca va rezolva criza care persista de ani buni in tara noastra si care a condus la izbucnirea unor epidemii.
In acest moment, lipsesc in continuare, din maternitati si din cabinetele medicilor de familie, vaccinul hepatitic si cel hexavalent.
La randul sau, Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a declarat ca saluta deschiderea ministrului catre dialog si efectuarea unor „corectii necesare”, pentru a se evita riscul unei crize a medicamentelor. „Salutam dialogul pe care domnul ministru l-a deschis cu reprezentantii industriei farmaceutice si cu asociatiile de pacienti. Amendamentele care au fost aduse actualei metodologii sunt rezonabile si speram ca faciliteaza elaborarea unui act normativ care sa ne dea siguranta ca vom putea sa aducem in tara medicamentele necesare pacientilor”, a precizat directorul ARPIM. El a adaugat insa ca, potrivit rapoartelor Agentiei Nationale a Medicamentului si companiilor care efectueaza analize de piata, din a doua jumatate a anului 2015 pana in prezent, aproximativ 1.200 — 1.400 de medicamente au disparut de pe piata.
Pacientii s-au aratat insa sceptici la promisiunile ministrului. Desi spera ca intelegerea cu producatorii va functiona, ei dar se tem ca in continuare vor disparea medicamente de pe piata.
Rozalina Lapadatu, presedinta Asociatiei Pacientilor cu Boli Autoimune, si-a manifestat reticenta explicand ca, desi pare ca intre Ministerul Sanatatii si producatorii de medicamente s-a incheiat o intelegere, cata vreme nu se stie ce contine aceasta intelegere, priveste cu rezerva promisiunile ministrului. „Vom vedea, in urmatoarele luni, ce se intampla. Tot ce s-a intamplat in ultimii ani nu a dus la o crestere a acesabilitatii pacientilor la medicamente, ba dimpotriva, multe au disparut”, a spus Lapadatu. Ea considera ca justificarea unei astfel de decizii, potrivit careia ar creste accesul pacientilor la tratamente, are efect doar pana la punctul in care medicamentele dispar de pe piata. Si-a argumentat afirmatia dand exemplul unei paciente care a fost nevoita sa isi cumpere din Germania un medicament care a fost retras de pe piata din Romania, contra unei sume de patru ori mai mare fata de pretul cu care il cumparase anterior, in Romania.
In timpul dezbaterii publice, ministrul Florian Bodog a dezvaluit si faptul ca au fost gasite depozite ilegale de medicamente alte anumitor firme si a spus ca in perioada urmatoare va face publice numele acestor companii care incearca sa aduca prejudiciu, in primul rand, pacientului.
„Vreau sa va asigur ca voi arata romanilor din cauza cui se intampla sa nu fie medicamente pe piata. Toate aceste comportamente necivilizate sunt impotriva poporului roman, impotriva pacientului. Sunt firme care fac bani pe spinarea noastra a tuturor. Toate aceste comportamente incorecte, va asigur, suntem in cautarea unor mijloace de a le face publice. Va rog foarte mult sa transmiteti tuturor colaboratorilor si tuturor din industrie ca astepaam din partea lor un comportament foarte corect. Voi iesi public si ii voi spune cu nume pe cei care incearca sa faca rau pacientului”, a adaugat Florian Bodog, ministrul Sanatatii.
Ordinul de reducere a pretului medicamentelor cu 35% a fost publicat in Monitorul Oficial, vineri seara, 24 martie, intrand in vigoare imediat.