Ministerul Sanatatii amana recalcularea pretului medicamentelor

25 iunie 2016 | 0 comentarii |

Pentru a evita o posibila retragere de pe piata a unor medicamente cu larga utilizare, care ar impiedica accesul la tratament al pacientilor, aplicarea Ordinului care prevede recalcularea se amana pana la 1 noiembrie. Colegiul Fsarmacistilor saluta decizia ministrului, pe care o considera realista si echilibrata.

 

medicamenteRomania trebuie sa recalculeze preturile medicamentelor pe baza anuala conform Ordinului 75/2009. Din cauza unor intarzieri anterioare mandatului sau si pentru a nu periclita accesul pacientilor la tratament, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a decis amanarea aplicarii acestui ordin pana la 1 noiembrie, anunta Biroul de presa al institutiei.

In prezent, catalogul de preturi ale medicamentelor eliberate cu prescriptie medicala in Romania (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, acelasi catalog cuprindea 6.114 produse. In contextul actualului Ordin, numarul de dosare de pret pentru medicamente depuse la Ministerul Sanatatii (MS) este, in prezent, de 4.400, se arata intr-un comunicat remis de MS.

Aceasta situatie, coroborata cu faptul ca la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a fost depus, in 2015 si 2016, un numar de 1.718 de notificari de retragere de pe piata a unor medicamente a dus la decizia de amanare a Ordinului de catre ministrul Vlad Voiculescu, cu scopul de nu periclita siguranta pacientilor si accesul acestora la tratament.

 

Vlad Voiculescu - ministrul Sanatatii

Vlad Voiculescu – ministrul Sanatatii

Posibila retragere de pe piata a mai multor medicamente cu larga utilizare ar putea provoca probleme de aprovizionare, respectiv ar putea impiedica accesul la tratament al pacientilor, considera ministrul Sanatatii.

Referitor la obligatia de a recalcula preturile medicamentelor, in 2015, aceasta a durat circa 3 luni si a fost efectuata cu efortul a 30 de oameni.

La preluarea mandatului de catre ministrul Vlad Voiculescu, pe data de 20 mai, recalcularea preturilor nu incepuse. Conform aceluiasi Ordin 75, recalcularea preturilor si introducerea lor in sistemul electronic de decontare al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu poate dura mai putin de 60 de zile.

Din motivele enumerate mai sus, ministrul Sanatatii a decis amanarea aplicarii Ordinului, pentru a nu periclita siguranta pacientilor si accesul acestora la tratament.

Ministerul Sanatatii va demara un proces de revizuire a politicii medicamentului ce va avea in vedere o consultare reala a actorilor implicati, intarirea controlului si a autoritatilor statului, in special a ANMDM si a Directiei pentru Politica Medicamentului din cadrul Ministerului Sanatatii, cu implicarea unor experti internationali independenti”, se mai precizeaza in comunicatul MS.

 

Farmacist Razvan Prisada

Farmacist Razvan Prisada

Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) saluta decizia ministrului Voiculescu, pe care o considera una realista si echilibrata, care tine cont de faptul ca asa cum organizatia profesionala i-a semnalat, este necesara o analiza aprofundata a efectelor scaderii preturilor. Potrivit farmacistului Razvan Prisada, presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau si vicepresedinte la nivel national, a precizat pentru sanatateabuzoiana.ro ca este de analizat serios faptul ca in cazul multor medicamente, daca se micsoreaza din nou pretul si producatorii le retrag de pe piata, nu exista echivalente pentru ca actul terapeutic sa poata fi continuat fara disfunctionalitati. „Mai mult, asa cum noi am semnala ministrului Voiculescu, este de luat in calcul si faptul ca pacientul, cel mai adeasea, suporta din buzunar coplata si nu pretul real al medicamentului, astfel ca nu la pret trebuie sa ne gandim in primul rand cand dorim binele pacientului, ci la politicile prin care sa se limiteze eventuala coplata pe care acesta o suporta. Noi am solicitat luarea unei astfel de masuri, intrucat este necesara o analiza serioasa, cu toti factorii implicati, atat in vederea aplicarii celor mai bune preturi pentru pacient, cat si in ceea ce priveste implicatiile acestora, astfel incat sa nu riscam disparitia a peste 400 de medicamente pentru care nu exista alternativa la ora actuala”, a mai spus farmacistul Razvan Prisada.

Potrivit Ministerului Sanatatii, pentru luarea celor mai pertinente decizii referitoare la politica preturilor medicamentelor se vor constitui echipe mixte de lucru formate din specialisti romani dar si straini, astfel incat deciziile care se vor lua sa vina in sprijinul pacientilor si nu in defavoarea acestora.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*