Scaderea preturilor medicamentelor, intre nevoile pacientilor si programul de guvernare

25 iunie 2017 | 0 comentarii |

In timp ce pacientii reclama lipsa unor tratamente, iar producatorii si distribuitorii ameninta cu disparitia a noi produse din farmacii si spitale, ministrul Sanatatii sustine ca nu sunt probleme sau, cel putin, nu ar trebui sa fie.

 

Scaderea pretului la medicamente nu este amenintata sau pusa sub semnul indoielii „sub nicio forma si in niciun moment”, transmite Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana.

Demisionar sau poate luat in calcul pentru a face parte si din noul Guvern, ministrul Florian Bodog sustine, prin intermediul documentului amintit, ca pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la subiectul scaderii preturilor la medicamentele inovative care si-au pierdut patentul, „Programul de guvernare actual prevede scaderea cu 35% a pretului la medicamentele inovative care si-au pierdut patentul si care au generic inregistrat in Romania. Acest obiectiv este asumat cu toata fermitatea si determinarea de Ministerul Sanatatii, a carui misiune este sa asigure accesul tuturor pacientilor romani la medicamente ieftine si de calitate”, iar in acest scop au fost parcurse, in mod onest si transparent”, toate etapele necesare pentru a pune in aplicare politica de ieftinire a pretului la medicamentele care fac parte din categoria tratamentelor inovative.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Separe, insa, ca asa cum se intampla in Romania in ultimii ani, nici in spitale nu se mai gasesc medicamentele necesare sau, daca sunt, medicii sunt nevoiti sa le administreze cu „taraita”, intrucat nu sunt in cantitatile necesare, iar din farmacii au disparut, deja, unele tratamente vitale.

Cu toate acestea, ministrul Sanatatii sustine ca nu exista niciun motiv de ingrijorare pentru pacienti. Conform Ordinului nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul si procedura de aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz umanmasura de scadere a pretului la medicamente produce efecte la finalul corectiei anuale a preturilor, care presupune revizuirea tuturor preturilor cuprinse in catalogul Canamed, se mentioneaza in comunicatul MS.

 „Impreuna cu toate partile implicate si interesate de implementarea acestui program, adica alaturi de reprezentantii industriei medicale, producatorii de medicamente, asociatiile de pacienti am analizat, am dezbatut si am ajuns impreuna la un acord privind continutul actului normativ”, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

medicamente on line farmacieMinistrul Sanatatii subliniaza ca au existat trei runde de consultari publice, organizate de minister impreuna cu partenerii sociali, pe marginea reglementarii pretului la medicamente, asa ca nu intelege de ce o parte a celor care mai ieri erau de acord cu planul nostru de actiune, astazi se declara nestiutori si ataca furibund institutia ministeriala si pe reprezentantii sai. Aceasta situatie anormala ne determina sa punem la indoiala buna-credinta si onestitatea celor care ne acuza public cu atata vehementa.

Rezolutia comuna, a tuturor celor implicati in procesul decizional, a fost de implementare a masurii privind ieftinirea medicamentelor, dublata de o serie de actiuni menite sa previna posibilitatea de disparitie de pe piata in cazul unora dintre acestea”, sustine ministrul Bodog. Oficialul sustine insa ca simpla aplicare a acestei masuri ar fi putut genera efecte ambivalente. Pe langa efectul de scadere al pretului la unele medicamente, am fi putut constata si o serie de majorari la alte produse (daca cel mai mic pret din cele 12 de referinta a crescut).

Pentru a rezolva aceasta chestiune in beneficiul pacientilor romani, am hotarat sa ne indreptam spre partenerii nostri sociali si sa analizam impreuna calea de urmat. In acest cadru de dezbatere, am ajuns la o intelegere comuna privind cea mai buna solutie. Sub nicio forma si in niciun moment, scaderea pretului la medicamente nu este amenintata sau pusa sub semnul indoielii, subliniaza ministrul Bodog, mentionad ca ii asigura pe cei care sunt in continuare interesati de o colaborare sincera, de „respect si de deplina noastra apreciere”.

 


Adaugati un comentariu


 

*