Se desfiinteaza Comisiile de experti de la nivelul Caselor de Sanatate

12 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Incepand cu 1 martie, persoanele care sufera de afectiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare sau boli rare vor primi retetele direct de la medicii curanti. Ramane de vazut daca vor fi si bani pentru ca pacientii sa primeasca si medicamentele de care au nevoie. 

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Criza de specialisti pentru Comisiile de experti care aproba medicamentele pentru boli grave nu va mai da de furca noului Executiv. In sedinta de astazi, Guvernul a aprobat desfiintarea acestor comisii, care aproba la ora actuala tratamentul pentru 106 Denumiri Comerciale Internationale (DCI), la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si al Caselor judetene.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog a precizat ca scopul acestei hotarari este acela de a creste accesul pacientului la medicamente, inca din momentul diagnosticarii, astfel incat persoanele care sufera de afectiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare, diabet, infetilitate, boli neurologice, boli rare etc. sa aiba acces mai rapid la medicamente gratuite si compensate. „Am desfiintat o procedura birocratica. Pacientul va beneficia de inceperea tratamentului, rapid, chiar din momentul diagnosticarii, fara a mai parcurge pasi suplimentari care in acest moment produc intarzieri ce pot duce chiar la afectarea starii de sanatate. Este vorba despre medicamente de ultima generatie pentru tratamentul unor afetiuni grave. Pana la intrarea in vigoare a hotararii de Guvern, comisiile vor solutiona toate dosarele care se gasesc pe ordinea de zi, in asa fel incat, incepand cu 1 martie, sa putem sa intram pe prescriptie directa”, a declarat ministrul Sanatatii.

 

medicamente on-lineReferitor la desfiintarea comisiilor de la nivelul CNAS si Caselor teritoriale, premierul Sorin Grindeanu a subliniat ca actul normativface dreptate”, pentru ca desfiinteaza comisile „care hotarau aprobarea sau nu a anumitor dosare”.

Am convenit cu conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ca dosarele depuse sa fie rezolvate in procedura de  urgenta, fara lista de asteptare, pentru ca pacientii sa beneficieze imediat de tratament, a adaugat ministrul Bodog.

Potrivit notei de fundamentare a Hotararii de Guvern, prescrierea medicamentelor se va face de catre medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, pacientii beneficiaza de prescriptie medicala la momentul diagnosticarii, cu incadrarea in criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice.

La ora actuala, expertii CNAS aproba 70 de DCI-uri unice pentru afectiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroza multipla, scleroza tuberoasa etc), afectiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B si C, tratamentul infertilitatii, obezitate etc.), iar cei de la nivelul caselor judetene aproba 36 de DCI-uri unice pentru afectiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afectiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburari de crestere la copii, scleroza multipla, epilepsie etc.

 

medicamente fara prescriptieRamane de vazut daca vor exista si bani suficienti pentru ca toti pacientii carora li se vor emite retete sa poata primi si medicamentele de care au nevoie. Ministrul Bodog nu a anuntat daca vor fi si suplimentate fondurile pentru sustinerea acestor medicamente scumpe, care pot ajunge si pana la 50.000 de euro, de care au nevoie bolnavii cu afectiuni grave sau boli rare. La ora actuala, ca sa obtina un medicament de ultima generatie, pacientul primeste de la medicul sau un dosar medical, pe care trebuie sa il depuna la Casa Nationala sau Judeteana de Sanatate. Apoi asteapta decizia comisiei de specialisti, care de obicei, se intruneste o data pe luna. Au existat cazuri in care pana la obtinerea aprobarii, unii pacienti au pierdut lupta cu viata. De la 1 martie nu mai este nevoie de aprobarea acestor comisii si, teoretic, bolnavul primeste medicamentul imediat ce are diagnosticul. Dar, daca nu vor fi suplimentate fondurile, s-ar putea ajunge la un blocaj. Asociatiile de pacienti se tem ca vor aparea liste de asteptare care vor pune si mai mult vietile pacientilor in pericol, daca nu se vor aloca fonduri suficiente pentru decontarea acestor medicamente.

Guvernul a modificat, astazi, HG 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale (DCI) corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*