Centru de reabilitare pentru tinerii cu deficiente intelectuale, distrus intr-un incendiu

12 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Mai multi beneficiari ai serviciilor oferite de centru se aflau in incinta, dar din fericire au fost salvati de pompieri, din mijlocul flacarilor.

 

incendiu centru bradetMomente de panica pentru angajatii si beneficiarii servicilor oferite de Complexul de Reabilitare Scolara Bradet, din judetul Brasov. Acestia au fost surprinsi in cladire de un incendiu izbucnit la acoperis, care apoi s-a propagat cu repeziciune.

Centrul se afla in administrarea DGASPC Brasov si este destinat ingrijirii copiilor si tinerilor cu deficiente intelectuale si cu tulburari de comportament, iar la momentul izbucnirii incendiului, aici erau cazate 24 de fete cu astfel de dizabilitati, cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani.

Din fericire nu s-au inregistrat victime, intrucat pompierii au reusit sa le evacueze la timp de cele 24 de tinere, insa pagubele materiale provocate de incendiu sunt semnificative, imobilul fiind distrus aproape in totalitate. De vina pentru cele petrecute se pare a fi un cos de fum care nu era izolat corespunzator si care s-a supraincalzit. Fiind in contact direct cu acoperisul din lemn, cosul incins a aprins grinzile din apropiere, iar de aici, focul s-a propagat la intregul acoperis si apoi in restul cladirii.

 

pompieri bradetPropagarea flacarilor a fost favorizata si de faptul ca respectiva cabana era construita aproape in totalitate din lemn, iar faptul ca materialul fusese ignifugat in urma cu un an se pare ca nu a fost suficient.

Pompierii sositi la fata locului au avut, ca prima prioritate, salvarea celor 24 de tinere aflate in cabana cuprinsa de flacari. Au reusit, cu succes, evacuarea acestora, fara a se inregistra victime.

Salvatorii s-au concentrat apoi pe stingerea incendiului, misiune care s-a dovedit extrem de dificila, intrucat hidrantii din vecinatatea imobilului nu functionau din cauza temperaturii foarte scazute. In aceste conditii, autospecialele pompierilor au fost nevoite sa se realimenteze cu apa de la o sursa aflata la cativa kilometri distanta.

Dupa cateva ore s-a reusit stingerea incendiului, insa din cabana in care functiona centrul de reabilitare nu ramasese mare lucru, aceasta fiind distrusa aproape in totalitate atat de flacari cat si de fum si de apa folosita de pompieri pentru stingerea incendiului.

 

pompieriCele 24 de tinere cu dizabilitati salvate din flacari au fost transferate la Casa Chris, un alt asezamant pentru persoane cu nevoi speciale aflat in administrarea DGASPC Brasov, iar psihologii institutiei le-au ajutat sa treaca peste trauma emotionala cauzata de aceasta experienta.

Acoperisul cabanei a fost distrus pe o suprafata de 650 de metri patrati, iar reprezentantii DGASPC Brasov spun ca in urma cu un an acesta fusese tratat cu o substanta ignifugabila, ca urmare a recomandarilor facute de pompieri dupa incendiul de la Colectiv. In aceste conditii, conducerea institutiei nu exclude demararea unei anchete cu privire la firma care a executat ignifugarea, mai ales ca lucrari similare au fost efectuate de aceeasi societate si la alte centre din judet aflate in administrarea DGASPC.

La Complexul de Reabilitare Scolara Bradet erau primiti copii si tineri defavorizati, cu deficiente intelectuale si de comportament, care erau ajutati sa se integreze social prin metode pedagogice specifice.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*