Cazurile medicale si masinile blocate in zapada, urgentele majore ale codului portocaliu

18 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Ambulantele SAJ Buzau si SMURD au avut nevoie de antemergatori pentru a ajunge la pacientii care le-au solicitat ajutorul, insa toate interventiile au fost finalizate cu bine, cu ajutorul pompierilor si al celorlalte forte de interventie.

 

ambulanta_zapada_SIM3803_a79b532b94Meteorologii nu s-au inselat nici de aceasta data, iar previziunile lor privind viscolul si ninsorile ce aveau sa de abata asupra judetului Buzau s-au adeverit intocmai. Sambata seara, cand a intrat in vigoare codul portocaliu, a inceput sa ninga, fenomenul meteorologic mentinand-se pe tot parcursul noptii. In zonele de camp, vantul a viscolit zapada proaspat asternuta, asa ca mai multe drumuri din judet au fost blocate, devenind impracticabile.

Tentativele de deszapazire au fost inutile, din moment ce viscolul continua sa se manifeste, asa ca, ieri dimineata, autoritatile locale au decis inchiderea drumurilor blocate de caderile de zapada. Masura a fost luata atat pentru a se evita situatiile in care soferii ar fi putut ramane blocati in nameti, cat si pentru a lasa cale libera utilajelor de deszapazire, pregatite sa intre in actiune imediat dupa oprirea viscolului.

Ca de obicei, din cauza amplasarii sale geografice, judetul Buzau a fost cel mai afectat pe durata codului portocaliu de ninsoare si viscol, existand si de aceasta data numeroase localitati ramase fara curent electric, drumuri blocate si masini inzapezite. In aceste conditii, interventiile medicale ale echipajelor de la Ambulanta si SMURD au fost mult mai dificile, misiunile indeplinite pe parcursul zilei de duminica si al noptii trecute fiind adevarate aventuri contracronometru.

 

Senilata Buzau viscolPrimele situatii de urgenta au fost semnalate inainte de ivirea zorilor diminetii de ieri, la ora 3.24, iar urmatorul la 4.20, dupa ce toata noaptea de sambata spre duminica ninsese necontenit. Primele apeluri la 112 se refereau la doua cazuri de autoturisme ramase inzapezite, unul intre Ramnicelu si Ramnicu Sarat, in care se afla si un copil de 5 ani, celalalt, pe DN 2 C, intre Caldarasti si Pogoanele.

In ambele cazuri s-a intervenit rapid, iar cele 7 persoane aflate la bordul vehiculelor au fost salvate in  20 de minute de la primirea apelurilor de urgenta. Tot mai multe drumuri au devenit insa impracticabile si, in consecinta, s-a luat masura inchiderii lor, totodata crescand si numarul localitatilor ramase fara enrgie electrica.

Un microbuz cu pasageri care se indrepra catre Bacau a ramas inzapezit in nameti, la iesirea din Buzau. Oamenii au fost gazduiti, peste noapte, de o fundatie.

Mai tarziu au fost semnalate si doua cazuri de copaci cazuti la pamant, unul dintre ei lovind si liniile electrice aflate in apropiere, in zona Gheraseni.

 

ambulanta iarna buzauPrimul apel de urgenta prin care se solicita ajutor medical a fost primit ieri dimineata, la ora 6.20, din partea unei femei gravide care acuza probleme de sanatate. Pentru ca drumul pana la locuinta acesteia era aproape impracticabil, in misiune au fost trimisi atat paramedicii de la SMURD Ramnicu Sarat, cat si un echipaj de pompieri. Acestia s-au deplasat cu o autosenilata si cu o autospeciala de transport pentru victime multiple. Deplasarea a fost anevoioasa, echipajele avand nevoie de mai multe ore pentru a strabate nemetii si a ajunge la gravida care avea nevoie de ajutor medical. In jurul orei 8.15, aceasta a ajuns, in cele din urma, la spitalul din Ramnicu Sarat, unde a fost preluata de medici, in stare foarte buna. Nu mai putin de 26 de gravide au ajuns la maternitatea din Buzau sau la Ramnicu Sarat sambata si duminica, pentru a evita orice problema care ar fi putut aparea in perioada viscolului, iar 3 dintre ele nasc astazi. In evidentele medicilor buzoieni sunt 90 de viitoare mamici.

La ora 8.34, un alt apel la 112 solicita ajutor medical in cazul unui batran de 84 de ani din Costieni. Catre locuinta acestuia a fost trimisa o ambulanta a SAJ Buzau, avand ca antemergator un utilaj de la Drumuri Judetene, care i-a deschis calea pana in localitatea izolata de zapada. Din pacare au existat si cazuri in care ambulanta a fost chemata nu pentru ca ar fi existat o urgenta medicala, ci prebentiv si mai mult pentru ca asa-zisul gospodar al casei avea nevoie sa-i dea altcineva zapada din fata casei…

La Nicolesti, o batrana de 74 de ani care suferise un traumatism a fost transportata cu o masina de teren pana intr-o zona deschisa circulatiei, de unde a fost preluata de ambulanta.

 

ambulanta-nameti1-350x262Tot duminica, dupa orele amiezei, o alta ambulanta a plecat insotita de antemergator pentru a prelua, de la Manzu, un pacient care acuza dureri in zona inimii. O ambulanta SMURD a avut parte de o misiune mai usoara, deplasandu-se pe raza municipiului Buzau pentru a prelua o gravida pe care a transportat-o cu bine la maternitate.

Alte interventii medicale au fost la Caldarasti si la Balaceanu, pentru preluarea unui pacient cu afectiuni cardiace si a altuia cu dispnee. In ambele cazuri, ambulantele au ajuns cu greu la victime, avand nevoie de antemergator care sa le deschida drumul prin zapada.

Cea mai dificila misiune a fost insa cea pentru salvarea unui copil de un an din Balta Alba, cu febra si dispnee. Catre domiciliul acestuia au plecat aseara, la ora 17.30, trei echipaje de pompieri de la Ramnicu Sarat, la bordul unei autospeciale cu freza, al unei autosenilate si al unei autospeciale pentru transportul victimelor multiple. Acestia s-au luptat cu nametii toata noaptea, in conditii de viscol, vizibilitate redusa si strat gors de zapada. Abia in aceasta dimineata, la ora 6.40 au reusit sa predea copilul in grija medicilor de Garda de la spitalul din Ramnicu Sarat, impreuna cu un alt localnic, de 68 de ani, preluat cu aceeasi ocazie.

 

ambulatoriu ortopedieLa aceasta ora mai sunt cateva drumuri blocate, iar numarul localitatilor nealimentate cu energie electirca s-a redus, fiind sanse ca situatia sa se remedieze in tot judetul pe parcursul zilei, mai ales ca meteorologii au anuntat ca nu vor mai fi ninsori.

Un pericol iminent ramane insa gerul anuntat pentru urmatoarele zile, existand in plus sanse de formare a poleiului.

Medicii ortopezi sunt pregatiti sa faca fata unui numar mai mre de pacienti ca de obicei, din experienta anilor anteriori stiind ca in astfel de conditii creste numarul de persoane cu fracturi, entorse sau traumatisme, care se prezinta la spital, dupa ce au cazut pe gheata. Medicii recomanda o mai mare atentie la portiunile alunecoase ce vor aparea pe strazi, iar pe varstnici si pe cei cu afectiuni cardiace ii sfatuiesc sa evite sa iasa din casa in aceasta perioada, pentru ca temperaturile foarte scazute le pot face rau.

In cazul in care deplasarile prin ger nu pot fi evitate, medicii recomanda purtarea de imbracaminte si incaltaminte adecvata, o mare atentie trebuind acordata protejarii extremitarilor. Atat in cazul persoanelor cardiace cat si al celor sanatoase, recomandarea este sa nu petreaca foarte mult timp in frig si, in niciun caz, sa nu consume bauturi alcoolice, in ideea ca astfel se vor „incalzi”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*