Unitatea de Arsi de la Floreasca ar putea fi deschisa, dupa un an de la inaugurare

18 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Seful Sectiei de Chirurgie Plastica si Reparatorie, dr. Ioan Lascar, spune ca s-a reusit, in sfarsit, angajarea a cinci medici si a 35 de cadre medii, dar acestia mai au nevoie de cate o luna de specializare in clinici din Franta…

 

Spitalul Floreasca

Spitalul Floreasca

Dupa un model „deja brevetat” in sistemul public de sanatate romanesc, cea mai moderna sectie din tara pentru pacientii cu arsuri grave ar putea deveni, in sfarsit, functionala. Aceasta, cel mai devreme in cursul lunii aprilie, adica la fix un an de la inaugurarea cu surle si trambite.

Dotata cu echipamente moderne, unice in tara, unitatea a fost deschisa la spitalul Floreasca in urma unor investitii derulate pe parcursul a 15 ani. Nimeni nu se gandea, la momentul inaugurarii, ca mai trebuia asteptat inca un an pana a putea deveni intr-adevar operationala. Deschisa in cursul lunii aprilie a anului trecut, unitatea si-a inchis insa usile imediat dupa taierea panglicii, intrucat… nu existau inca specialisti care sa lucreze aici. Si nici nu s-a facut vreun efort pentru asta. Desi parea o formalitate, angajarea de personal specializat pentru noua unitate s-a dovedit o problema mult mai dificila, nu atat din cauza crizei de specialisti, cat din cauza disproportiei dintre volumul de munca necesar si remuneratia primita, spune dr. Lascar.

Exista insa numerosi medici tineri care considera ca, de fapt, nu s-a vrut sa se gaseasca acesti specialisti, pana acum, si probabil nici nu s-ar fi facut aceste angajari, daca nu ar fi fost tragedia de la clubul Colectiv, care a scos la iveala multe neregli din sistem.

 

In aprilie 2015, unitatea era inaugurata cu mare fast

In aprilie 2015, unitatea era inaugurata cu mare fast

Acum insa, profesorul Lascar spune ca „S-a organizat concurs, oamenii s-au angajat, au vazut ca munca este grea, au vazut ca remuneratia este necorespunzatoare pentru o munca atat de grea si responsabila si au plecat. Dupa doua-trei luni am facut inca un concurs, apoi iarasi un concurs in toamna si in iarna un nou concurs. Acum iarasi ne-au mai plecat vreo sase persoane”, explica medicul Ioan Lascar, seful Sectiei de Chirurgie Plastica si Reparatorie de la spitalul Floreasca.

Problema unitatii respective a reventi in atentia opiniei publice dupa tragedia din clubul Colectiv, cand ranitii nu au putut fi internati aici, desi starea lor o impunea cu prisosinta, iar dotarile de ultima generatie poate ca le-ar fi salvat viata unora care deja nu se mai afla printre noi.

Ministrul de atunci, Nicolea Banicioiu, a mintit, pretextand ca au aparut unele defectiuni la instalatia speciala de aer, care asigura oxigenarea saloanelor, insa adevaratul motiv era lipsa personalului specializat. Succesorul sau, Patriciu Achimas Cadriu a dat asigurari, la finele anului trecut, ca unitatea se va deschide in cel mai scurt timp posibil, dar este posibil sa se intample abia prin luna aprilie.

 

Prof.dr. Ioan Lascar

Prof.dr. Ioan Lascar

Profesorul Lascar a declarat ca, in urma concursului, s-a reusit angajarea a 5 medici si a 35 de cadre medii, insa nici asa nu se poate incepe activitatea in sectie. Pentru ca in Romania nu exista inca centre similare si specialisti care sa ii pregateasca, acestia vor fi trimisi in Franta, unde vor efectua stagii de pregatire de cate o luna. Noi nu avem la ce sa ne raportam in Romania si evident ca apelam la experienta colegilor. Pana la inceputul lunii aprilie speram sa fie toti rulati in cadrul acestui program si sa putem sa demaram cu personal calificat care sa stie sa foloseasca echipamentele si sa poata monitoriza in deplina siguranta pacientii”, a mai precizat medicul Ioan Lascar.

Referindu-se si la posibilitatea ca si noii angajati sa procedeze aidoma colegilor lor care au renuntat, nemultumiti de volumul de munca si salarizarea necorespunzatoare, acesta a subliniat ca cei care vor fi trimisi la specializare in Franta vor semna, in prealabil, un contract prin care vor fi obligati ca cel putin trei ani sa lucreze in unitatea respectiva.

Unitatea are sase paturi si se adreseaza in exclusivitate pacientilor adulti cu arsuri profunde pe cel putin 50 la suta din suprafata corpului. De asemenea, dispune de un aparat care realizeaza o presiune crescuta a oxigenului si oxigeneaza tesuturile, un aparat radiologic complex, mobil, un rinichi artificial, dar si un sistem de telemedicina, valoarea totala a investitiei ridicandu-se la 4 milioane de euro.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*