IN SFARSIT! Sectia de Arsi de la Floreasca a devenit functionala

 Dupa un an de la inaugurarea unitatii medicale, primii medici trimisi in Franta la specializare au revenit in tara, astfel ca sectia, unica in tara, este pregatita sa primeasca primii pacienti.

 

Spitalul Floreasca

Spitalul Floreasca

In sfarsit, conducerea spitalului Floreasca are o veste buna referitoare la Sectia speciala de arsi inaugurata in urma cu exact un an si patru zile. Ministrul Sanatatii de la acea vreme, Nicolae Banicioiu, s-a laudat peste masura cu aceasta unitate medicala, amintind ori de cate ori a avut ocazia ca este unica in tara, cu cele mai moderne dotari existente la acest moment in terapia pacientilor cu arsuri grave. Din pacate, timp de un an de zile, laudele lui Banicioiu s-au dovedit vorbe goale, pentru ca sectia rerspectiva nu a functionat nici macar o singura ora de la momentul inaugurarii. A ramas inchisa chiar si atunci cand era cea mai mare nevoie de ea si si-ar fi putut dovedi cel mai bine utilitatea in momentul tragediei de la Colectiv. Atunci, tinerii care au suferit arsuri grave si unii care intre timp chiar au decedat, ar fi putut avea o sansa in plus daca ar fi fost internati in sectia respectiva, unde ar fi putut beneficia de ingrijiri la fel cu cele acordate in marile spitale din strainatate, unde au fost transferati.

Sectia nu a putut fi deschisa nici inainte si nici atunci, din cauza lipsei de personal calificat care sa o deserveasca. Medici specialisti in terapia arsurilor exista, insa cei care s-au oferit initial sa lucreze in sectie au renuntat din cauza disproportiei dintre volumul mare de munca si salariile pe care le-ar fi primit pentru activitatea pe care ar fi desfasurat-o aici.

 

In aprilie 2015, unitatea de la Floreasca era inaugurata cu mare fast

In aprilie 2015, unitatea de la Floreasca era inaugurata cu mare fast

Timp de aproape un an, eforturile de a atrage specialisti la cea mai moderna sectie de arsi din tara s-au dovedit zadarnice. Intre timp, pacientii care ar fi putut fi internati aici au ajuns la alte spitale unde conditiile, desi bune, nu se ridicau la standardele de la Floreasca.

In cele din urma, autoritatile romane au incheiat un parteneriat cu  omologii din Franta, in cadrul caruia 21 de medici anestezisti, chirurgi plasticieni si infirmieri urmeaza sa se specializeze in tratamentul arsurilor, in cadrul unor clinici franceze renumite pentru tratarea si ingrijirea arsurilor.  Primii medici trimisi la specializare au ajuns in Franta in urma cu o luna, iar zilele acestea au revenit in tara, finalizandu-si stagiul de pregatire.

Astfel, conducerea spitalului Floreasca a anuntat ca sectia speciala de arsi a devenit, in sfarsit, functionala, iar cand toti cei 21 de medici si infirmieri isi vor finaliza specializarea, va putea fi utilizata la capacitate maxima.

 

arsiUnitatea speciala este destinata tratamentului pacientilor cu arsuri foarte grave si dispune de sase paturi, fiecare amplasat intr-un salon propriu, un bloc operator complet utilat, aer conditionat biologic pentru tot spatiul, dar si o camera hyperbara, unica in tara.

Din fericire, la acest moment nu exista pacienti care sa necesite internare in aceasta sectie, astfel ca medicii abia intorsi din Franta sunt repartizati pe alte sectii. Sunt insa pregatiti sa-si inceapa activitatea aici, in orice moment va fi nevoie.

Pentru ca unitatea sa functioneze la capacitate maxima este nevoie de patru chirurgi, doi anestezisti, 17 asistente, 10 infirmiere, un psiholog si un kinetoterapeut.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*