Primii medici trimisi in Franta la specializare in tratamentul arsurilor

La intoarcere, acestia vor lucra in cadrul Sectiei de Arsi de la spitalul Floreasca, impreuna cu alti colegi care vor ajunge in Franta in perioada urmatoare.

 

spitatul de arsiRomania a trimis, in aceasta saptamana, primele cadre medicale la specializare in Franta, in cadrul unui program desfasurat in parteneriat de Ministerul Sanatatii din Romania si Assistance Publique – Hopitaux de Paris. In cadrul acestui program, 21 de medici anestezisti, chirurgi plasticieni si infirmieri se vor specializa in tratamentul arsurilor.

Anuntul a fost facut astazi, de Ambasada Frantei la Bucuresti, care a precizat intr-un comunicat ca deocamdata este vorba despre doi medici specialisti si patru infirmieri care vor efectua un stagiu de o luna de pregatire in tratamentul arsurilor in cadrul Centrului Spitalicesc Universitar Bordeaux si al Spitalului Saint-Louis din Paris. Acordul intre partile romana si franceza in acest sens a fost incheiat in luna februarie a acestui an, in contextul in care cea mai performanta sectie de arsi din Romania, inaugurata in aprilie anul trecut la spitalul Floreasca, sta cu lacatul pe usa din lipsa de specialisti. Desi medici capabili exista, acestia nu s-au aratat interesati sa lucreze in sectia respectiva din cauza volumului mare de munca remunerat cu sume mult prea mici. In aceste conditii, s-a decis formarea unui lot de specialisti care sa fie pregatiti in Franta, pentru ca apoi sa se intoarca sa lucreze in sectia de la Floreasca, in baza unui contract ferm, care sa ii impiedice sa renunte dupa cateva saptamani.

 

apital arsi parisCosturile privind cazarea si transportul medicilor si infirmierilor trimisi la specializare vor fi gestionate de Ministerul Sanatatii, iar cele privind formarea cadrelor medicale vor fi suportate de spitalele franceze implicate in proiect.

Colaborarea romano-franceza in domeniul tratamentului arsurilor nu este una noua, ci dateaza de acum doi ani, cand a fost demarat un proiect comun ce vizeaza crearea de centre regionale specializate in tratarea marilor arsuri in Bucuresti, Iasi, Targu Mures si Timisoara. Proiectul urmareste sa propuna un cadru care cuprinde normele de constructie a cladirilor vizate, compunerea echipelor medicale, organizarea serviciilor de ingrijire in cadrul aceleasi unitati, pe baza modelului francez.

Un grup de lucru franco-roman a fost constituit cu scopul de a pune in aplicare activitatile proiectului, iar spitalele franceze Saint-Louis din Paris si Centrul Spitalicesc Regional din Lille fac parte din acest grup. La aceste doua spitale precum si la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux vor fi pregatiti cei 21 de medici si infirmieri care vor ajunge aici in urmatoarele trei luni.

 

arsiIn comunicatul ambasadei franceze se mai arata ca expertii francezi au continuat sa sprijine Ministerul Sanatatii in elaborarea decretului cu privire la tratamentul marilor arsuri, care va fi publicat in curand.

In cadrul acestei colaborari bilaterale au avut loc o misiune de studii in Franta si doua misiuni ale expertilor francezi in Romania, cea mai recenta misiune la Bucuresti derulandu-se la numai doua zile dupa evenimentul tragic din clubul Colectiv.

La cererea guvernului roman, Franta a constituit o linie de garda a solidaritatii medicilor bazata pe voluntariat, iar un sprijin medical important constand in donatii de materiale a fost asigurat la acel moment pentru a veni in ajutorul victimelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*