Ministrul Cadariu pune piciorul in prag: Managerul de la Floreasca, demis pe loc

Decizia de eliberare din functie a fost luata in aceasta dimineata, in urma unei vizite inopinate a ministrului la sediul unitatii medicale unde a constatat ca Sectia de Arsi nu e complet operationala, iar personalul inca nu venise la serviciu.

 

Spitalul Floreasca

Spitalul Floreasca

Epopeea Sectiei de Arsi de la Floreasca, laudata ca este unica in tara si dotata la cele mai noi standarde, incepe sa semene din ce in ce mai mult cu o gluma proasta. Un nou anunt privind darea acesteia in folosinta s-a dovedit a fi o informatie falsa, lansata de conducerea unitatii medicale. Situatia l-a scos insa pe ministrul Achimas Cadariu din calmul sau proverbial. Acesta a fost de multe ori  acuzat ca nu este in stare sa ia decizii ferme, mai ales dupa ce i-a solicitat demisia managerului Spitalului de Pediatrie din Pitesti, iar acesta l-a tratat cu refuz.

De aceasta data insa, ministrul Sanatatii a pus piciorul in prag si a luat cea mai radicala decizie din mandatul sau, demitandu-l pe loc pe managerul Spitalului Floreasca, dupa o descindere pe nepusa masa facuta in aceasta dimineata la unitatea medicala.

Inca de saptamana trecuta, conducerea Spitalului Floreasca anuntase ca primii medici trimisi la specializare in Franta au revenit in tara, iar sectia de arsi inaugurata anul trecut poate fi, in sfarsit, data in folosinta. Ieri a fost facut un nou anunt referitor la faptul ca unitatea a fost deschisa si poate primi oricand pacienti, informatie intens mediatizata pe toate canalele de comunicare dar care verificata si de ministru in aceasta dimineata s-a dovedit o noua miniciuna.

 

arsi floreascaEvident, ar fi fost penibil ca momentul sa fie marcat din nou cu mare fast, asa ca reprezentantii unitatii medicale s-au rezumat doar la anuntul facut in cursul zilei de ieri, fara a mai organiza o noua festivitate, asa cum s-a intamplat anul trecut la prima inaugurare.

Ministrul Patriciu Achimas Cadariu a dorit sa vada cu ochii sai „minunea”, asa ca in aceasta dimineata a facut o vizita neanuntata la spitalul Floreasca pentru a se convinge ca, intr-adevar, „cea mai moderna unitate de arsi din tara” este functionala. Aici a avut insa parte de mai multe surprize neplacute, care l-au facut sa-si iasa din calmul sau ardelenesc si sa decida, pe loc, demiterea managerului Nicusor Louchi, care ocupa aceasta functie ca interimar.

Vizita inopinata a avut loc la ora noua in aceasta dimineata, dar ministrului i-a fost imposibil sa stea de vorba cu cineva din conducere sau cu medicii repratizati la Sectia de Arsi, pentru ca acestia nu ajunsesera inca la munca. Desi data in folosinta ieri, in Sectia de arsi ministrul nu a gasit nici picior de medic sau de personal auxiliar, acestia, impreuna cu managerul, facandu-si aparitia ulterior, dupa de ce au aflat de vizita neasteptata.

 

Patriciu Achimas Cadariu

Patriciu Achimas Cadariu

Dorind sa verifice daca sectia functioneaza la parametri optimi, ministrul a avut parte de a doua mare surpriza neplacuta. Aceasta nu era operationala la intreaga capacitate, asa cum fusese anuntat. Camera de oxigenoterapie hiperbara, considerata piesa de rezistenta, nu functioneaza, iar problemele cu instalatia speciala de aer conditionat, invocate la momentul incendiului de la Colectiv, nu fusesera rezolvate nici pana acum.

Ca urmare, ministrul l-a demis imediat pe managerul Nicusor Louchi, care detinea aceasta functie din luna octombrie a anului trecut, si sa il inlocuiasca cu cu medicul Sorin Paun, cel care detinea pana azi-dimineata functia de director medical. „Am avut destula rabdare si am asteptat trei luni de zile. In decembrie, dadeam un termen de trei luni. Acum suntem deja in a doua jumatate a lui aprilie si chiar cred ca nu am fortat pe nimeni sa faca imposibilul. Asa mi s-a spus atunci, ca in trei luni poate sa fie rezolvata problema. Este absolut revoltator faptul ca nici in acest moment, daca Doamne fereste se intampla o nenorocire in Bucuresti sau in tara, acest bloc nu functioneaza la intreaga lui capacitate. Sunt banii bucurestenilor, sunt banii romanilor, romanii nu accepta sa se faca afirmatii care nu corespund cu realitatea. Nu am venit sa tai panglici si nu cred ca acesta este scopul, de a anunta triumfalist realizari. Sunt lucruri normale, investitii pe care romanii le fac din banii lor, bani fata de care suntem responsabili. Barocamera nu functioneaza nici in acest moment, personalul nu era la serviciu, sectia nu este complet operationala, motiv pentru care l-am demis pe managerul institutiei”, a declarat, la finalul vizitei, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu.

 

In aprilie 2015, unitatea era inaugurata cu fast

In aprilie 2015, unitatea era inaugurata cu fast

Unitatea de ingrijire a arsilor grav de la Spitalul Floreasca a fost inaugurata de 3 ori in 6 ani, dar este in continuare nefucntionala. Constructia clinicii a inceput în anul 2000 si a durat opt ani, investitia ridicandu-se la 9 milioane de euro, de la Banca Mondiala, Ministerul Sanatatii si Primaria sectorului 1. Abia in 2010 a fost montata instalatia speciala care asigura aer steril, iar cu aceasta ocazie a avut loc prima inaugurare. Tot atunci s-a prevazut si specializarea personalului medical. A mai fost nevoie de 6 ani pentru cumpararea aparaturii medicale si a mobilierului.

In aprilie 2015, clinica a fost finalizata si inagurata pentru a doua oara, de ministrul de atunci al Sanatatii, Nicolae Banicioiu. S-a dovedit insa o noua inaugurare ratata, pentru ca pe 30 octombrie 2015, cand sute de tineri au fost raniti in incendiul din Clubul Colectiv, la Clinica ultramoderna de la Floreasca nu a putut fi internat niciunul. Nu erau nici medici, nici asistente, nici mediu steril. Dupa o luna, managerul spitalului a demisionat, la presiunea strazii.

O a treia inaugurare a fost anuntata de profesorul Ioan Lascar, seful sectiei, pe 20 aprilie 2016. Dar si aceasta s-a dovedit tot o minciuna, pentru ca a doua zi, ministrul Sanatatii a gasit usile incuiate, luminile stinse camera hiperbara tot nefunctionala, iar medicii scoliti in Franta lipseau de la locul de munca. In acest context a fost demis managerul spitalului, care a fost inlocuit cu directorul medical, urmand ca postul sa fie scos la concurs, iar criteriile de selectie si responsabilitatea manageriala sa fie mai clar stabilite, printr-un act normativ pe care Guvernul se pregateste sa-l elaboreze si sa-l aprobe.

 


Adaugati un comentariu


 

*