Ministrul Cadariu cere demisii dupa aparitia unui noi caz de sindrom hemolitic uremic

25 februarie 2016 | 0 comentarii |

Vizata este intreaga conducere a Spitalului de Pediatrie din Pitesti, insa managerul unitatii refuza sa se conformeze, considerand ca este victima unui linsaj” menit sa scoata in fata niste vinovati, pentru o situatie scapata de sub control. Colegii sai il sustin si ameninta cu demisia in bloc.

 

Spitalul Marie Curie

Spitalul Marie Curie

UPDATE 14.45 Ministrul Sanatatii a anuntat in urma cu putin timp ca s-a identificat cauza imbolnavirii copiilor din Arges, fiind vorba de o tulpina a bacteriei E.coli. Informatia a fost confirmata si de sefa sectiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Balgradean, care a precizat  ca verotoxina, care indica prezenta acestei bacterii, a fost izolata in probele de coprocultura prelevate de la copii. „Cauza imbolnavirilor este o infectie cu E-Coli 0 26, o tulpina diferita de cea obisnuita gazduita in interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman” este anuntul facut in urma cu putin timp.

Din pacate, la cateva ore dupa ce sefa sectiei de Nefrologie de la spitalul Marie Curie, medicul Mihaela Balgradean, anunta ca starea copiilor cu sindrom hemolitic uremic internati aici este din ce in ce mai buna, iar numarul pacientilor s-a redus la 5, la acelasi spital a fost confirmat un nou diagnostic de sindrom hemolitic uremic in cazul unui copil de un an si patru luni, adus in stare grava de la Pitesti in cursul zilei de ieri. Analizele efectuate au relevat prezenta bacteriei E-coli, copilul fiind internat imediat in sectia de Terapie Intensiva a spitalului Marie Curie si fiind trecut pe dializa peritoneala. Intre timp, un alt copil cu diaree acuta, suspect de sindrom hemolitic uremic, de la Campulung Muscel, ca si alti doi copii din Pitesti si din Fetesti sunt suspectati de E.coli.

Cazul copilului plimbat intre spitale a determinat si primele reactii ferme ale ministrului Sanatatii,care, pentru prima data de la izbucnirea valului de infectii cu sursa necunoscuta, a cerut demisii, vizata fiind intreaga conducere a Spitalului de Pediatrie din Pitesti. Reactia ministrului a fost determinata de faptul ca in acest ultim caz, copilul prezentase primele simptome de boala inca din 13 februarie, iar de atunci a fost plimbat prin cinci spitale, pana cand starea lui s-a inrautatit in cursul zilei de 23 februarie, ajungand in cele din urma la Marie Curie, unde a fost diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic, afectiune care pana acum a ucis trei copii.

 

Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanatatii

Patriciu Achimas-Cadariu

Ministrul ii considera principali vinovati pe medicii de la spitalul din Pitesti si sefa DSP Arges, pentru ca aici a fost adus pentru prima data copilul, iar cazul sau nu a fost raportat, ajungand-se in situatia ca abia dupa 11 zile, acesta sa fie diagnosticat cu afectiunea renala, dupa ce starea lui se agravase. Din primele verificari efectuate, potrivit informarii transmise de catre Directia de Sanatate Publica Arges, situatia acestui copil era cunoscuta de personalul medical al Spitalului de Pediatrie Pitesti inca din data de 13 februarie, cand copilul a fost adus de parinti pentru consult de specialitate, acuzand febra si scaune diareice. Cu toate acestea, in regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic. La data de 14.02.2016, copilul a fost transportat de parinti la o clinica privata din Bucuresti, unde au fost efectuate o serie de analize” se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii, referitor la acest caz. Pentru ca starea sa de sanatate nu se ameliora, in data de 21 februarie, parintii au mers cu copilul la institutul Matei Bals, unde a fost consultat si i s-a pus diagnosticul de enterocolita dizenteriforma si rectoragii. Ulterior, copilul a fost indrumat pentru consult de specialitate la spitalul Grigore Alexandrescu, unde a fost exclusa patologia chirurgicala si i s-a recomandat revenirea la Institutul Matei Bals, in vederea internarii.

 

Spitalul de Pediatrie Pitesti

Spitalul de Pediatrie Pitesti

Parintii au transportat copilul la Spitalul Victor Babes unde s-a constatat, la camera de garda, ca pacientul este echilibrat hemodinamic. Dupa ce s-a efectuat o noua serie de investigatii, care au inclus coproculturi, examen coprocitologic, rotavirus absent, i s-a recomandat tratament simptomatic si revenire in caz de agravare, cu diagnosticul de enterocolita acuta, mai anunta Ministerul Sanatatii.

In data de 23 februarie, parintii au revenit cu copilul la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului de Pediatrie Pitesti, unde pacientul a fost diagnosticat cu boala diareica acuta enteroinvaziva, cu sindrom de seshidratare scut 5 la suta si sindrom febril asociat. O zi mai tarziu, a fost solicitat transferul la spitalul Marie Curie, fara a se raporta cazul catre Directia de Sanatate Publica Arges.

Ministrul acuza astfel conducerea spitalului din Pitesti ca nu a respectat protoculul impus dupa izbucnirea valului de infectii, neraportand cazul copilului catre DSP, dar o considera la fel de vinovata si pe sefa DSP Arges, care nu are situatia sub control. Patriciu Achimas Cadariu a mers in aceasta dimineata la spitalul Marie Curie, iar in urma vizitei a anuntat ca a solicitat demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Pitesti sau demiterea acesteia de catre autoritatile locale, in subordinea carora se afla unitatea medicala, ca si demisia sefei DSP.

 

Dr. Vasile Stan

Dr. Vasile Stan

Tot in aceasta dimineata au venit si primele reactii din partea principalului vizat, managerul spitalului de periatrie, medicul Vasile Stan. Acesta a anuntat ca nu isi da demisia pentru ca nu se considera cu nimic vinovat de cele petrecute, acuzand totodata si presiunea pusa in ultima timp asupra sa si a cadrelor medicale din acest spital, calificand-o ca pe un adevarat „linsaj”. „Nu nu imi dau demisia, ma consider nevinovat. Sa ma demita ministrul, daca asa considera ca se rezolva situatia. Mai au sa ma faca si criminal. M-am saturat de linsajul asta. Niciunul dintre copiii care au murit nu a trecut pe la noi. Ce ma doare cel mai mult, pentru ca si eu sunt medic pediatru, este faptul ca sunt niste copii care au murit. Toţi copiii au fost tratati cum trebuie” a declarat acesta in replica la solicitarea ministrului privind demisia sa si a intregii echipe de conducere. Conducerea spitalului este sustinuta insa de toti medicii, acestia amenintand cu demisia in bloc in cazul in care sunt demisi directorii.

Cereri de demisie au venit si din partea prefectului de Arges, care a solicitat atat demisia conducerii Spitalului de Pediatrie cat si sefilor de la DSP Arges, dar toti au refuzat sa se conformeze, considerand ca nu sunt vinovati si chiar cva sunt supusi la presiuni care-i impiedica sa-si faca treaba.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*